Újból utazási korlátozások lépnek érvénybe hazánkban

Egyes országokból egészségügyi ellenőrzés után lehet csak az országba lépni, másokból úgy sem

A kormány a koronavírus-járvány súlyossága szempontjából három - vörös, sárga és zöld - kategóriába sorolja az államokat és ennek megfelelően korlátozza az onnan érkezők határátlépését. Mutatjuk az új beutazási szabályokat.

Belföldi utazási korlátozásokról egyelőre nincs szó, ám jövő hét szerdától újból beutazási korlátozásokat vezet be a kormány - derült ki Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter vasárnapi sajtótájékoztatóján. A kormány az operatív törzs javaslatára arról döntött, hogy a koronavírus-járvány súlyossága alapján három - vörös, sárga és zöld - kategóriába sorolja az államokat és ennek megfelelően korlátozza az onnan érkezők határátlépését.
Hirdetés

A vörös kategória országaiból csak a magyar állampolgárok érkezhetnek haza, a sárga kategóriába tartozó országokból mások is jöhetnek, de ezekből az országokból érkezve egészségügyi ellenőrzésen kell átesni, fertőzésgyanú esetén pedig két hét karantén következik, amiből csak két, 48 órán belüli negatív teszteredménnyel lehet távozni. Augusztus 1-ig a kormány finanszírozza a teszteket, utána a sárga vagy vörös országból hazaérkezők maguk fizetik a vizsgálat költségeit.
Hirdetés

A legtöbb EU tagállam, így például Ausztria, Németország és Horvátország is az utazási korlátozásoktól mentes zöld zónába tartozik egyelőre - ugyanakkor a besorolásokat hetente fogja felülbírálni az operatív törzs. A sárga jelzésű besorolás alá tartozik Bulgária, az Egyesült Királyság, Norvégia, az Oroszországi Föderáció, Portugália, Románia, a Szerb Köztársaság, a Svéd Királyság, Japán, a Kínai Népköztársaság és az Amerikai Egyesült Államok, a piros jelölésűek listája még hosszabb, Ukrajna, Montenegró és Kanada egyaránt beletartozik. A teljes lista a Magyar Közlöny ma megjelent számában olvasható.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?