Újra a Porsche-Piëch családé a Volkswagen

Visszavásárolta VW-részvényeit a Porsche-Piëch család

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Újra a nagy hatalmú német-osztrák Porsche-Piëch családé a Volkswagen többségi tulajdona, miután a család visszavásárolta korábban eladott részvényeit a Qatar alapkezelőtől.

A tízszázalékos részvénycsomaggal a család (Porsche Automobil Holding SE) a világ egyik legnagyobb vállalatának 50,7 százalékát birtokolja, így újra ők diktálják a tempót. A Porsche SE tavaly adta el autós üzletágát a Volkswagennek, miután erre jogi úton kényszerítették a két cég egyesülésének érdekében.
Bár nem hozták nyilvánosságra az üzlet részleteit, a Qatar 10 százalékát állítólag 930 millió euróért vette meg Wolfgang Porsche és Ferdinand Piëch családi vállalkozása. Utóbbi nemrég Győrben ünnepelte az Audi húszéves magyarországi jelenlétét és az új, teljes értékű járműgyár avatását, valamint az Audi A3 Limousine gyártósorának elindítását. Az üzleti tranzakció alig mozdította meg a frankfurti tőzsdén jegyzett Porsche SE részvényeit, amelyek összértéke 18,6 milliárd euró.
Hirdetés

A Porschénak nincs ideje ünneplésre, Németországban komoly per folyik ellene amiatt, hogy négy éve nem tájékoztatta a piacot a Volkswagen átvétele előtt. 5,4 millió eurót követelnek tőlük a befektetők.
Az állami kézben lévő Qatar alapkezelő nem szállt ki teljesen a Volkswagenből, 17 százalékos részesedését továbbra is megtartja. 2009-ben a Porsche-család azért adta el a részvénycsomagot, hogy megerősítse a pénzügyi helyzetét. 1948 óta először fordult elő, hogy nem Porsche volt a főrészvényes a családi autós vállalkozásban.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?