Újra aktuális divat lehet a húszas évek navigációja

Navigációs rendszer fillérekből, házilag

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Végül győztek a térképek, de már a '20-as években kísérleteztek navigációs rendszerekkel. Reneszánszát éli a megoldás.


Már az 1920-as években léteztek csuklón hordható navigációs rendszerek, csak drágaságuk miatt nem nagyon terjedtek el. Maga a készülék ugyan olcsó volt - hiszen nem több két darab csőnél és egy kis üvegdarabnál -, de a Plus Four Wristlet Route Indicator néven forgalmazott szerkezethez a térképrészleteket nyomdai eljárással kellett előállítani. Néhányan most újra felfedezték ezt a megoldást, az internetes útvonal-tervező programok segítségével ugyanis pillanatok alatt el lehet készíteni a mechanikus navigációhoz szükséges leírást. Olcsó és stílusos eszközről van szó, arra azonban figyelni kell, nehogy átugorjunk egy fordulót vagy kihagyjunk egy lépést, mert csak szöveges segítségünk van, ez a szerkezet nem tud pillanatok alatt új útvonalat tervezni.

A megvalósításhoz némi kézügyesség szükséges, rézcsövekből kifejezetten stílusos, csuklón hordható navigációt lehet összehozni. Egyedül arra érdemes odafigyelni, hogy nem C, hanem S alakban kell befűzni az útvonalleírást a szerkezetbe. Erre azért van szükség, mert ilyenkor mindkét irányba tudjuk tekerni a papírszalagot anélkül, hogy kinyílna a csavarkötéssel rögzített oldalsó fedél, ahol be lehet fűzni az új útvonalat a szerkezetbe. Pontos építési leírás nincs az eszközhöz, hiszen azt mindenki a saját méreteihez/látásához igazíthatja. Jó hír, hogy a leírásokhoz bármelyik internetes útvonaltervező ismertetője használható, némi szövegszerkesztőben való formázást követően.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2017.11.01. at 02:48
  Permalink

  Na, erről az az örökmozgó jut eszembe, ami konkrétan egy kis papírlap, és mindkét oldalára rá van írva, hogy fordítsd meg! De az jobb ennél..

  Erről cikket írni.. 😛
  Mondjuk kamu műfajban még igényes is lenne. Komolyan.

 • 2017.11.01. at 02:48
  Permalink

  Jahj… ez nagyon rossz 😀
  Tipikus steampunk megoldás 😀 Hát ha lesz ehhez való autóm biztos összerakok otthon egyet. Vagy csak úgy hobbiból mert megtehetem 😀

Vélemény, hozzászólás?