Utasokkal együtt száguldott Elon Musk álma, a Hyperloop

Kapszula formájában jöhet el az utazás forradalma?

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A vasút, az autó és a repülőgép után egy kapszulában ülve jöhet el a hosszú távok legyőzésének új formája, amit már sikeres tesztek hoznak egyre közelebb.

Nyolc év kellett hozzá, hogy testet öltsön az utazás új formája, ami a Tesla vezér ötlete nyomán született. A több évnyi tervezés eredményeként a napokban hajtották végre az első olyan tesztet, amely keretében hús-vér emberek utazhattak a Hyperloop kabinjában. Az elképzelés szerint vastag csövekben száguldoznának a kapszulák, amik személy- és áruszállításra egyaránt használhatók lennének. A nagyobb sebesség elérése érdekében a légköri nyomásnál alacsonyabb légnyomás uralkodik a csövekben, így kevesebb energiabefektetéssel érhető el az adott sebesség. A csőposta és a japán szupervonatok előnyös tulajdonságait ötvöző Hyperloop kabinjai mellőzik a kereket, helyette mágneses levitáció segítségével lebegnek.
Hirdetés

A tervek szerint 1000 km/h óra körüli tempóra lesz képes a Hyperloop, de az őrületes sebesség széleskörű kipróbálása még várat magára.

A nevadai sivatagban egyelőre egy 500 méteres pálya áll rendelkezésre, amit a Virgin Hyperloop két dolgozója már ki is próbálhatott. Az utasok részéről semmilyen különösebb felkészülést vagy speciális ruházatot nem igényel az utazás, csupán a biztonsági öveket kell bekapcsolni. A teszt során 172 km/h-ás tempót ért el a kapszula, az első két utas beszámolója alapján semmilyen furcsa vagy kellemetlen érzés nem érte őket, csupán a pálya rövidségéből adódó intenzív gyorsítást érezték jobban. Világszerte több cég is foglalkozik hasonló fejlesztéssel, de a Virgin Hyperloop tagadhatatlanul nagy lépést tett a technológia szélesebb körű megismertetéséért. Elon Musk filozófiáját ismerve pedig nem a leggazdagabbak játékszere lesz a Hyperloop, hanem egy széles réteg számára elérhető közlekedési alternatíva lehet a száguldozó kapszula.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?