Utcákat zárnak le Budapesten. Mutatjuk, merre nem mehet hétvégén

Lezárják Budapest egy részét, tilos lesz a behajtás, ha csak nem ott lakik

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A budapesti forgalom átalakítása nem áll meg ott, hogy csökkenthetik a sebességhatárokat. Két kerület polgármestere most tovább ment, nem engedi be az autósokat hétvégén.

Hirdetés
A járvány miatt kialakult veszélyhelyzet és kijárási korlátozás erősen átírta a főváros hosszú távra kiírt tervezeteit. A lecsökkent autóforgalom most lehetővé tesz olyan változtatásokat, amik egy átlagos hétköznap, vagy hétvégén lehetetlennek tűntek volna, így most átalakították, egyelőre ideiglenesen a Nagykörutat, kerékpárutat alakítanak ki a szélső sávokból, valamint a főpolgármester által előterjesztett forgalomcsökkentő és a gyalogos, valamint kerékpáros forgalom számára több lehetőséget biztosító intézkedés kidolgozását is megkezdték. Ezzel egyidőben a kerületek polgármesterei is saját megoldásokkal próbálják élhetővé tenni a saját fennhatóságuk alá tartozó kerületeiket.

Terézváros és Erzsébetváros polgármestere lépett elsőként és letiltja az átmenő forgalmat egyes területeken.

Május 1-től 3-ig, vagyis a most következő hosszú hétvégén a célforgalmon és az ott lakókon kívül más nem hajthat majd be a Nagymező utca, a Király utca és az Andrássy út által határolt területre. Emellett az Erzsébet körút, a Károly körút, a Király utca és a Dohány utca közti terület is tiltott lesz az átmenő forgalom számára, a lakókon kívül csak alapos indokkal, például hozzátartozók segítése céljából hajthatunk majd be autóval. A belváros két kerületnek polgármestere azzal indokolja a drasztikus korlátozást, hogy a belső kis utcák autóforgalom szempontjából már így is túlterheltek, a gyalogosforgalom számára kényelmetlen, kevés a zöld terület és túl sok a parkoló autó, sok esetben a lakosok parkolását is megnehezíti, vagy ellehetetleníti az autótömeg.
Hirdetés
Soproni Tamás és Niedermüller Péter célja ezzel a belvárosi autóforgalom csökkentése és a lakosok életének megkönnyítése. Régóta tervezik, de a jelenleg kialakult helyzet úgy hozta, hogy most kell elkezdeniük a változtatásokat, amihez a polgármesterek most országszerte szabd kezet kaptak a hétvégéket illetően. Orbán Viktor miniszterelnök korábban úgy nyilatkozott, hogy a polgármesterek májustól állandó jogkörként kapják meg a hétvégi korlátozásokra vonatkozó lehetőségeket, erről részletes információt azóta nem közöltek. A VI., VII. kerület kezdeményezését követően nem kizárt, hogy további kerületek is csatlakozni fognak. Érdemes figyelemmel kísérni a hétvégére vonatkozó változtatásokat, ahogy azt is, hogy

Budapesten és környékén május 3-ától továbbra is érvényes a kijárási korlátozás, míg a vidéki településeken kinyithatnak az éttermek, a kávézók teraszai és a strandok is.

Hirdetés
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?