Úthenger várt a hamis alkatrészekre

Hivatali eljárás: autóalkatrészeket pusztítottak úthengerrel

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Hamis járműipari diagnosztikai eszközöket és szoftvereket, valamint alkatrészeket semmisítettek meg a hamisítás elleni világnapon.


A hamisítás elérte az autóipart is, tavaly 16, az idén eddig egy autódiagnosztikai eszközt foglalt le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) - mondta Szabó Károly, a NAV vám- és pénzügyi szakfőigazgatója azon a budapesti rendezvényen, amelyen ilyen hamis eszközöket és a hozzájuk tartozó hamis szoftvereket semmisítettek meg néhány szintén hamisított, idegen, védett márkajelzést viselő autóalkatrész (lámpák, fényszórók, stb.) mellett. A hamis árukat egy úthenger pusztította el.
Hirdetés

[kepallobal=277037]Az autóalkatrészek mellett egy eredetinek tűnő laptop is a henger alá került[/kepallobal] Miként az a hamisítás elleni világnapja alkalmából rendezett eseményen elhangzott, a hamisított áruk többsége továbbra is ruhanemű, de jelen vannak a gyógyszerek és az autóalkatrészek is ezen az illegális piacon. Tavaly az okozott kár 5 milliárd forint volt, a lefoglalt hamis áruk értéke pedig meghaladta a 700 millió forintot - tette hozzá a szakfőigazgató. Elmondta, hogy a NAV a lefoglalt ruhákat és cipőket megfosztja a hamis márkajelzéstől, majd az árukat - amennyiben a márkatulajdonos ehhez hozzájárul - felajánlja a Karitatív Tanácsnak, amely az Emberi Erőforrások Minisztériuma mellett működik. Tavaly 9 millió forint értékű áru került így a rászorultakhoz, viszont 120 tonna árut meg kellett semmisíteni, mivel arról nem lehetett sérülés nélkül eltávolítani a márkajelzést.
Szabó Károly felhívta a figyelmet arra, hogy a hamis autódiagnosztikai eszközök, illetve alkatrészek akár életveszélyt is okozhatnak. Megjegyezte, hogy Európában sem jobb a helyzet, mint Magyarországon, az autóalkatrész-gyártók évi 5-10 milliárd euróra becsülik a hamis alkatrészek forgalmát.
A NAV együttműködik a Járműipari Forgalmazók Szellemi Tulajdon-védelmi Szakmai Egyesületével (JAF) az autóipari hamisítások visszaszorításában. Marótiné Koczur Györgyi, a JAF elnöke elmondta, hogy a hamis diagnosztikai eszközök, programok, és az alkatrészek - amelyek a szűrőktől a kuplung- és féktárcsákon keresztül a fényszórókig terjednek - csökkentik a közlekedés biztonságát. A balesetnél pedig nem vizsgálják, hogy a kocsit hol javították és milyen alkatrészeket használtak ahhoz - tette hozzá az elnök. Az Egyesület ezért, meg persze tagjainak érdekeit védendő igyekszik felderíteni a hamis autóipari alkatrészeket, a rajtaütéseket, ellenőrzéseket persze a NAV intézi.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?