Ütős retró mixként érkezett az új Nissan Z sportkocsi

Minden részletében találunk valami múltidézőt, a Nissan Z Proto már majdnem végleges

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Fedetlenül is láthatjuk végre az új Nissan Z sportautót, de egyelőre még prototípusként jegyzik. Az új modell formaterve a legjobb retró elemeket játsza újra.

Egyenesen a rajongók szívét igyekszik elrabolni a Nissan legújabb sportautójával. A Nissan Z Proto még csak tanulmányautó, de számtalan részletében már ott van a végleges modell, és nagyon bízunk benne, hogy a formán sem fognak jelentősen változtatni. A dizájn ugyanis fantasztikusra sikerült, nagyjából pont olyan, amilyet a rajongók is rajzoltak volna. Teljesen új sziluett, vagy vonások helyett a Nissan elővette legsikeresebb sportautóinak fotóját, és egy új modellen hozta össze a régi vonalakat, persze modernebb összhatásban. A Z Proto orrán hatalmas légbeömlő tátong, ennek pontos téglatest formája a 240Z modelleket idézi, akárcsak a csepp formájú lámpák és a hosszan elnyújtott géptető. Az autó formája is ezekre utal, valamint a 350Z és 370Z modellekre. Pontosat még nem közölt róla a Nissan, de a pletykák szerint épp utóbbinak átdolgozott alapjaira épült a Z Proto és fog majd a szériaautó is. A vaskos hátsó oszlopokon visszatér a Z modellmegjelölés, a hosszú tetővonalat csinos díszítéssel választották el a színrefújt hátsó oszlopnál, az autó hátulja pedig hirtelen ér véget - akárcsak a régi Z modellek, lámpái viszont egy búra alá kerültek 300ZX stílusban.
Hirdetés
Kívülről nagyon könnyen felismerhető elemekből összeválogatott retró mix, de belül, legalábbis a Nissan szerint a jövőt láthatjuk. A Z Proto utastere messze nem olyan ütős, mint a külseje, digitális a műszeregység és a középkonzol kijelzője is legalább 10 colos, de a formák nem harmonizálnak a külsővel. Ezen a téren vélhetően két fontos pont lesz, ami el fogja ragadni a figyelmet, az egyik a szépen formázott sportkormány, a másik pedig a váltókapcsoló, mely hatfokozatú kézi szerkezet. Bár a Z Proto alapján készülő 400Z sportautót a Supra ellenfelének szánja a Nissan, nem mehettek el amellett, hogy a vezetés szerelmeseinek szüksége van a kézi váltóra, így az új modellnél ez mindenképp meglépik. Úgy lesz kézi váltós az új sportautó, hogy közben mozgatásáról egy izmos duplaturbós V6-os motor fog gondoskodni. A hírek szerint az a VQ30DDTT kerül bele, mely többek között már az Infiniti Q60-ban is szerepel. Ennek teljesítménye 400 lóerő is lehet, innen kaphatja majd a nevét a modell, és természetesen hátul hajt, valamint kipufogóból is duplát kap, vélhetően a hangja is kellőképpen szép lesz. A Nissan azonban furcsán áll az autó piaci bevezetéséhez, bár a fotókon balkormányos modellt láthatunk, a gyáriak a jelenlegi kommunikáció szerint nem tervezik a modell európai piacra való bevezetést. Azzal indokolják, hogy Európában fontosabbak a crossoverek, így arra fognak koncentrálni, úgyhogy a balkormányos kiviteleket Amerikának szánják. Tegyük hát keresztbe az ujjainkat és szorítsunk azért, hogy a crossoverek mellett nekünk is jusson az új Z sportautóból, mert egy ígéretes utódnak tűnik az eddigi modelleket követően.
Hirdetés
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?