V8-as, villanyturbós dízellel jöhet az Audi SQ7

A Volkswagen-konszern vadiúj V8-as dízelt fejleszt legnagyobb suvjaihoz

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A V12-es dízellel hajtott über Q7 utódja csak V8-as lesz, de elektromos turbós. A Bentley és a Porsche nagy suvjai is megkapják a motorját.


500 lóerővel és 1000 Nm nyomatékkal az első generációs Q7 V12-es változata a felesleges túlmotorizáltság mintapéldánya volt. Az Audi és áttételesen a Volkswagen konszern vele is megmutatta, hogy ha akar, ilyet is tud. Most Dr. Ulrich Hackenberg, a négykarikás márka technikai fejlesztésekért felelős főnöke a brit Autoexpress interjújában elmondta, hogy már készül az utódja. Az Audi SQ7-est egy V8-as, duplaturbós dízelmotor fogja hajtani, amin a feltöltőket nem csak a motor kipufogógáza fogja forgatni, hanem elektromos áram is. A villanyturbók használatával a töltőnyomás felépüléséig tapasztalható késlekedés, azaz a turbólyuk teljes mértékben kiiktatható. Az elektromotor felpörgeti a feltöltőt még mielőtt a kipufogógáz ezt megtehetné, ezzel korábban tudja növelni a motor teljesítményét.
Hirdetés

A technikát az Audi először tavaly, az Audi RS5 TDI-e Conceptben mutatta meg, de már jövőre sorozatgyártásba kerülhet. Az erőforrás legalább 400 lóerős lesz és a riport szerint rokona a Porsche Cayenne Diesel S-ben használt 4.2-es blokknak. Az új változat a Porsche és a Bentley Bentayga crossover modelljeiben is megjelenhet.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?