Vajon autózhatunk a kijárási korlátozás hatálya alatt?

Mától hatályos a kijárási korlátozás. Elindulhatunk most autóval? Itt a válasz!

Tegnapi bejelentéssel, mától lépett életbe a két hétre kihirdetett kijárási korlátozás. Vajon miként hat ez az autóhasználatra.

Miként arról tegnap beszámoltunk, Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában jelentette be a mától életbe is lépett kijárási korlátozást. Nem kell semmi drasztikusra számítani, ahogyan az a korlátozás szóból ered, józan korlátozásra kell csupán készülni. A teljes rendelet itt olvasható, munkába és bevásárolni lehet menni, ahogyan orvoshoz, állatorvoshoz, autószervizbe és tankolni, de még számos egyéb helyre is. A rendelet engedélyezi a lakóhely elhagyását "az egyéni szabadidős sporttevékenység, szabadidős célú gyalogos közlekedés" kapcsán is. Utóbbihoz konkrét rendelkezés is van: "Egyéni szabadidős sporttevékenység, szabadidős célú gyalogos közlekedés külterületen,valamint a települések belterületén – lehetőség szerint a zöldterületeken – egyedül vagy ugyanazon háztartásban élőkkel közösen folytatható azzal, hogy másoktól legalább 1,5 métertávolságot kell tartani."

De vajon mit tehet az a városban élő család, aki a gyönyörű idővel beköszöntött hétvégét szeretné nem a négy fal között tölteni, hanem a természetben mozogni és némi D-vitamint magába szívni?

Mint azt a Totalcar.hu kérdésére a rendőrség kifejtette: "a gépjárművek mozgását nem korlátozza a rendelet. Egy gépkocsiban az egy háztartásban élők tartózkodhatnak. Szabadtéren minimum 1,5-2 méter távolságot kell tartaniuk az embereknek egymástól."
Hirdetés
Autózni tehát lehet, de nyilván autóval is kerülendő, hogy egy légtérbe kerüljünk velünk nem egy háztartásban élőkkel. Ha pedig kimegyünk a természetbe, ugyancsak tartsunk távolságot az emberektől, ha tehetjük, kerüljük el a társas érintkezést, boltba a lakóhelyünkhöz közel, lehetőleg fix helyekre járjunk, a járvány terjedését ugyanis fékezhetjük azzal, ha minél kevesebb emberrel találkozunk. Ugyanakkor egészségünk megőrzéséhez fontos a mozgás, a sportolás, amihez kiváló alkalmat ad a mostani időjárás a szabadban is.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2020.03.28. at 17:47
    Permalink

    Tök üres volt az M7 délelőtt, a 8-s úton is többen vannak éjjel, mint most.
    Délután visszafelé sem voltak sokan, egyedül a motorosokkal kell vigyázni, az átlaghoz képest szerintem gyorsabban mennek – én ma kivételesen nem siettem, mert szinte egyedül autóztam amerre mentem.

Vélemény, hozzászólás?