Vajon követhetem-e a mentőautót, ha a gyerekemet viszi?

Tanulságos és látványos videót közölt az Országos Mentőszolgálat

Rendőri felvezetés létezik, de a mentőautóra semmiképp sem tapadhatunk rá, hiába gondolják egyesek.

Ez talán már túlmegy a pofátlanságon!

Az Országos Mentőszolgálat Facebook oldalán számolt be egy rövid videóval egy nemrégiben történt esetről. Mint írják, a rendőrség Pofátlanító kampányának szereplőit is kenterbe veri az a fekete BMW-s, aki az egyik forgalomban szirénázó mentő mögé hajtva nyert magának szabad utat a fővárosi dugóban egyik este. A beszámoló szerint a mentősofőrök számára nem újkeletű ez a jelenség, ami csöppet sem veszélytelen. Még a legrutinosabb gépkocsivezetők sem lehetnek felkészültek arra, ami mögöttük történhet irányváltáskor vagy fékezéskor. Ez a fajta “pofátlanság” talán azért különösen felelőtlen, mert a mentők épségén túlmenően akár a szállított beteg életét is veszélyeztetheti a kamikaze mutatvány, vagy azét, akihez éppen sietni próbálnak az életmentők!

A mentőautó követése és közben a KRESZ szabályainak megszegése akkor sem megengedett, ha hozzátartozónkat, akár gyermekünket viszi az autó.

Egy-egy hozzátartozó a sérülttel utazhat, de a mentőautó nem felvezetőautó, felvezetést csakis rendőrautó (és motor) biztosíthat. A mentők munkáját tehát valóban nem kicsi pofátlanság és persze szabálytalan is a rájuk tapadással zavarni.
Hirdetés
Hogy a videón látott mutatvány (közben előzési szándék jelzésével) nem egyedi, azt sajnos én is tanúsítani tudom, néhány hete az M7-esen egy hétvégi napon a főváros felé autózva messziről láttam, hogy érkezik egy mentő, 120 km/óra környékén a külső sávban haladva jobbra indexeléssel jeleztem, hogy bátran menjen el mellettem, majd láttam, hogy követi egy szintén bajor SUV, ami amint 3 sávosra váltott a pálya, meg is előzte, becslésem szerint az engedélyezettnél magasabb tempóval. Fájó ezt látni akkor, amikor mindenkinek arra kellene törekednie, hogy véletlenül se terheljük az egészségügyi rendszert fölöslegesen.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?