Vajon melyik autó fenntartása kerül a legkevesebbe?

Top 10 lista azoknak, akik olcsón szeretnének autózni

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Három Toyota is került a legolcsóbban fenntartható autók top 10 listájára. Mindegyik helyezettre igaz, hogy nem csak a sóhereknek ajánlható.


Aki magát garasoskódnak, netán sóhernek tartja, és Toyota Priusa van, az megnyugodhat, jól választott autót. Jelentem, én ilyen vagyok. Az amerikai YourMechanic legolcsóbban fenntartható autókat sorra vevő tanulmánya szerint ugyanis a Prius végzett az élen. Az amerikai összeállításban a top 10-ből megdöbbentő módon 5 modell is a Toyota terméke (a világ legnépszerűbb, már 20 éve hódító hibridjének számító Priuson túl a Camry, a Tacoma, a Corolla és a Yaris). Mivel ezek közül csak hármat (a hibrid rekorder Priust, a világ legnagyobb példányszámban eladott autójának számító Corollát és a nemrégiben megújult, hibridként is kapható és hódító Yarist) forgalmazzák hazánkban, a tanulmányt feldolgozó Pénztcentrum számunkra érdekes listáján is csak három Toyota szerepel.
A tanulmány szerint az első 120 ezer km során egy Priusra fordított teljes fenntartási költség átlagosan 812 000 Ft körül alakul, a Yaris és a Corolla esetében ez átlagosan 1 131 000 Ft. A tanulmány ugyanakkor sorra veszi a top 20 legdrágábban fenntartható autót is, erre a listára a világ leginnovatívabb és legzöldebb autógyártójának tartott Toyota egyetlen modellje sem került fel. Tanulságos adat, hogy a listán szereplő, abszolút legdrágábban fenntartható modellre 120 000 km alatt átlagosan 3 422 000 Ft-ot kell tulajdonosának elköltenie, azaz gyakorlatilag több mint négyszer annyit, mint egy Priusra.
A Prius kirívóan alacsony fenntartási költsége egyébiránt a Toyota legendás összeszerelési minőségén túl vélhetően arra vezethető vissza, hogy a modell kizárólag hibrid hajtással érhető el: egy hibrid autó hajtásláncában ugyanis ötször kevesebb alkatrész van, mint egy dízelben, és hiányoznak belőle az olyan, gyakran költséges javításokat eredményező alkatrészek, mint a könnyen kopó turbófeltöltő, a kettős tömegű lendkerék, a karbantartást igénylő részecskeszűrő, a NOx szűrő, a kényes kuplung vagy a nagynyomású üzemanyagellátó rendszer, miközben a visszatöltés miatt még a fékrendszer is jóval mérsékeltebb kopásnak van kitéve, mint egy belső égésű motoros autó esetében, ráadásul idehaza is elérhető az akár 10 évre kiterjeszthető hibridgarancia.
Hirdetés

A hibrid hajtás egyébiránt a hazai kisautó szegmens egyik éllovasának számító Yaris esetében is elérhető és folyamatosan növekszik is az eladásokban a részaránya: tavaly 20,1% körül alakult, azaz minden ötödik eladott Yaris hibrid volt, idén pedig még ennél is magasabb arány várható. Amerikában egyébiránt nem forgalmazzák a Corolla négyajtós és kombi változatban elérhető testvérmodelljét, a magyarországi flottaeladásokban is népszerű Aurist, amely esetében a hibrid eladások aránya már most a 35%-ot közelíti, így jó eséllyel szintén előkelő helyen szerepelt volna az összeállításban.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2017.10.27. at 18:55
  Permalink

  Az európai Ford Fusion-ra valóban igaz lehet a felmérés. Nekem az 1.4 disel 170e km t hat és fél év alatt egy izzó cserével és persze a szabvány szervizekkel abszolválta. Ez idő alatt fékbetét cserét sem kellett végeznem.

 • 2017.10.27. at 18:55
  Permalink

  olyan nagy különbség nem lesz a dízelnél az első 180.000km alatt.

  Motorja válogatja és persze némileg használatfüggő is. A nagyobbik volvi motorjához és kipufogórendszeréhez nem kellett nyúlni 180.000km alatt. A 60.000-kénti tisztítás valami 150-200 eur volt márkaszervizben.

  A másiknál voltak dolgok, de pl az EGR szelepet egy extrém használatú félévvel dugítottuk el, és az sem volt őrült összeg márkaszervizben.

 • 2017.10.27. at 18:55
  Permalink

  nem csak a fogyasztás, hanem az össz fentartás adja a teljes költséget, ami a diesel karbantartása miatt magasabbra jön ki.
  Toyota párti lévén diesel avensist, es hybrid camry-t használok párhuzamban – szolid vezetéssel – 4.5-5.5 mindkettő vegyes fogyasztása, de a benzines camry kevéssé szervízigényes és jobban bírja a szakaszos városozást (eddig 110e.km eredeti
  fékbetéttel,csak olaj és abl.törőlgumi csere volt) viszont télen és gyorsabb pályázásnál 6 fölé megy, szemben a diesel hosszútávú 5.5l-ével.

 • 2017.10.27. at 18:55
  Permalink

  Nem mindenki keres napi majd öt milliót mint Mészáros…olyanoknak oly mindegy mibe kerül az “autózás”..
  de a nép ha olcsón akar autózni akkor Ladával jár amit pár 100 ezerért megvehet és a sufniban megbütyköl nem 15 -20 ezer Forintos munkaóra-bérért !!
  És a fenek úgy is kibírja azt a távot amit e országban megtesz egy úton akármilyen autója van.

 • 2017.10.27. at 18:55
  Permalink

  Partelan vita. A legolcsóbb autó – ahogy a vicc is mondja – a céges autó. (akinek járja)

  -Tesó ez az autó egy csoda, repeszt a földúton, a töltésen…
  -Mit vezetsz SUV-ot?
  -… padkázás vagy egy kis árok, semmiség…
  – Terepjáró?
  – Mindent elvisz, cementet, téglát, tüzifát…
  -Pickup?
  – És az üzemanyag, szervízköltsége verhetetlen.
  – Mond már milyen autód van?
  – Céges autó.

 • 2017.10.27. at 18:55
  Permalink

  A Lexus is FWD volt, direkt a legolcsóbb “belépő” változat érdekelt. Mivel nem a legobjektívebb adat, a saját útjaim tesztfogyasztását ritkán részletezem, az NX esetében a közel féltanknál 260km-es hatótáv terelte rá a figyelmem, és főleg az hogy a tesztút jelentős részében a körgyűrűn “vitorláztam”. A duplája talán túlzás, de másfélszeres minimum igaz, főleg egy modern 8 sebes dízellel szemben.

  A GLC ([url]http://autossagok.blog.hu/2016/04/15/glc_220cdi_teszt[/url]) majdnem két napig volt nálam, ott is beraktam a fogyit mert alattam érte el, a 7.2 egy erősebb 4WD dízeltől (220d most az “alapmotor”) nem rossz adat szerintem. A Mercit pl elég rendesen frocliztam a kezelőszervekért és a csomagtarótért. Ugyanazt csinálták mint a japánok, ugyanazt kapta érte a kocsi. A Q5 is megkapta a beszólást a fed. elektronikáért.

 • 2017.10.27. at 18:55
  Permalink

  átolvastam a tesztjeidet és nem nagyon dicsekedtél az európai dízel SUV-ok fogyasztásával, pedig volt fronthajtásos Q3 is, bezzeg az összkerekes japán hibridnél kiemelted, hogy “majdnem a dupláját fogyasztja az EU-s dízel kategóriatársainál …” , ráadásul ugyan azokat az utastérben és itt-ott található hibákat olvastam az audinál, mercinél és bmw tesztjeidnél, de csak a lexus-nál dörgölöd a gyártó orra alá, míg a többinél említésre sem méltó kis semmiségnek van titulálva 😉

 • 2017.10.27. at 18:55
  Permalink

  Ok, igazad van, bár én 80%-ban városban vezetek, nyilván autópályán nagyon nincs mi visszatöltsön. De pl a Prius atkinson motorjának a hatásfoka is elég jó 🙂 Mindegy is, a lényeg, hogy az átlagos fogyasztással nem kalkulált a “tanulmány”.

 • 2017.10.27. at 18:55
  Permalink

  Rossz az okfejtésed. És azt kell, hogy mondjam sok hasonló “használtautópártinak” is. Tudniillik, pont hogy fordítva kellene nézni a dolgot: jól kezdted el leírni, hogy “valamiből fedezni kell a gyárakat,a munkásokat, a márketingeeet, meg a tervezést….” – igen, ezek a számszerűsíthető TÉNYEK. Nyilván amit kihagytál, az a profit, hiszen az autógyár sem ingyen dolgozik. Ez változó természetesen tömegcikkekné és más összeg prémiumnál.
  Na, ami ezután jön, az amit ÉN személy szerint nem tudok elfogadni. Kezdjük ott, hogy kihozom a szalonból és már rögtön x százezer forinttal kevesebbet ér, mint előtte. Miért??? Hát azért, mert a “piac” ezt így árazza be. Itt van a probléma. Innentől kezdve, az összes többi duma, hogy pl. egy hároméves autónál az amortizáció (! – mesterséges fogalom, a valóságban NEM kellene hogy létezzen) elviszi az autó VALÓS értékének a felét. Ugyanmár!! Ki mondja ezt? Te, meg a haverod? Miért pont a felét? Miért nem csak a 20%-át? Ki dönti ezt el???
  És sajnos, ezt a dumát bekajálja nagyon sok ember. Azok nem képesek elismerni, hogy egy autó kifejlesztése, előállítása igen sok, MÉRHETŐ költséggel jár. Példa: csak egy turbófeltöltőt vegyünk, az összes alkatrészből. Több tízmillió EUR-ra tehető az a költség, amit a sorozatgyártásig a gyártó elkölt. Igen, természetesen ez aprópénznek tűnik, ha utána elad x ezer darab autót, tudom.

  A probléma ott van, hogy a gyártók itt is generálják a vágyakat, és sok ember nem képes megfizetni ezt. Járna mindenkinek új autó? Hát nem tudom….valóban luxus az autózás, de könyörgöm, NEM KÖTELEZŐ. Ha nincs rá keret, van egy csomó alternatíva. Régen, volt a ló, meg lehetett gyalogolni. Capisce?

 • 2017.10.27. at 18:55
  Permalink

  Egy hibrid nem fogyaszt jóval kevesebbet, mint egy dízel. Városban akár lényegesen jobb is lehet (használattól függően), de országúton és pályán rosszabb lesz (alattam pl 9 litert evett az NX [url]http://autossagok.blog.hu/2016/01/30/lexus_nx_probakor[/url]). Attól függ mire kell az autó.

 • 2017.10.27. at 18:55
  Permalink

  Szerintem a prémiumautók jelentős részét 10 milla körül adják el, és a valós eladási áraknak kevés közük van a listaárhoz. sok márka esetén már “kigurulás előtt” is esik egy szépet, míg a japánok (és pl a VW csooport) tapasztalatom szerin eléggé konzervatívak e tekintettben, így ennek az “értéktartásnak” egy jelentős része a gyártónál realizálódik

 • 2017.10.27. at 18:55
  Permalink

  Ebben nincs benne az üzemanyag fogysztás, ami azért tovább árnyalja a képet. Egy hibrid jóval kevesebbet fogyaszt, mint egy benzines vagy diesel. Amúgy nálam egy használt Focus Mk2 80eKm és 130eKm közötti 50eKm alatt 5,1 Ft-ra jött ki tankolás nélkül egyetlen km, minden szervízzel és km arányos költséggel. (Ezen felül +28 Ft/Km a benya) Ugyanez egy C Corsánál 4,9 Ft/Km (+24 Ft/Km benzinre), szintén 50eKm alatt.

 • 2017.10.27. at 18:55
  Permalink

  csak épp aki 25millio+ fölött vesz autót, az megengedheti magának, hogy 3 milliót bukjon (ez az alja) már az első percben, amikor kigurul…..de itt spórolásról is szól a történet, na meg OLCSÓ autózásról….de ez az a kb 5 év alatt bukott milliók sehogy sem jön össze nálam az olcsóság fogalmával 😀 plusz adók,kötelező,casco,benya..miegymás. hah…hagyjuk már, micsoda hipokrata maszlag ez. tudod mi az olcsó? a BICIKLI! na az olcsó.

 • 2017.10.27. at 18:55
  Permalink

  Ha arra használják a Priust, amire kitalálták, akkor a 120.000 km az 10 év, vagy akár több is lehet (apámnál lesz vagy 12…).
  Másrészt 2010-ben kétmillióval olcsóbban vették az autót 3 hónaposan, 24 km-rel. Eddig javíttatni nem kellett.

 • 2017.10.27. at 18:55
  Permalink

  100km-kén 666ft az szerinted sok ?
  értékvesztésről halandzsázol, szűrd már le mennyibe kerül egy 10 éves japán meg egy 10 éves ny-eu-s ugyan olyan felszereltséggel.
  a prémium márkákról ne is beszéjünk, azoknak olyan az értékvesztésük, mint ha egy ömlesztett papírpénzt szállító kocsi nyitott ajtókkal közlekedne 😀

 • 2017.10.27. at 18:55
  Permalink

  apropó, a legenda amúgy nem úgy szól, hogy a keleti gépeket csak meg kell venni? 100 ezer múlva, meg ugyanazon az áron tovább adod és eközben még olajat sem kell önteni bele és 1 huncut petákot sem kell rákölteni? most ezen csodálkozom ám! /trolling off 😀

 • 2017.10.27. at 18:55
  Permalink

  hehe, hát spórolosnak nem ajánlok priust ! 800 ezerbe kerül 120k-ig (ha csak a minimál fenntartást nézzük), meg ugye az a pár millió amit vesztett az értékéből 120k-ig. Egy motorcserével renoválással is csak még harmad áron van egy használt mint egy új……ez az elszomorító. az, hogy 3x áron adják az újat (általánosságban mondom, lehet a prius csak 2.5). persze, valamiből fedezni kell a gyárakat,a munkásokat, a márketingeeet, meg a tervezést….mondjuk azt, hogy az új autó támogatás a gyárnak, de semmikép nem a reál értéket mutatja az adott terméknek, jó ez vagy nem? yaris külön jó biznisz, megveszed 3.5 milláért 120k-ig veszít az értékéből kb 1.5-1.7 millát, plusz 1 milla költség rá, nájsz. persze tudjuk, az autózás mára már luxus 😀

 • 2017.10.27. at 18:55
  Permalink

  Az ilyen amerikai felméréseket célszerű pusztán csak érdekességként kezelni. Bár van némi átfedés(Prius, félig-meddig a Corolla is), de a Hyundai csak Európában használja az i-sorozatot, mint típusnevet – ott az i30 = Elantra és az i40 = Sonata. A Yarist ott Vitzként lehet megvásárolni, a Tiidát úgy tudom, itt nem forgalmazzák(vagy csak rövid ideig volt kapható), a Honda Jazzt ott Fitnek hívják, a Ford Fusion pedig egyenlő a jól ismert Mondeóval. Az Auris pedig kapható a nagy vizen túl, a Scion megszűnése óta “Corolla iM” néven. És akkor még nem beszéltünk a több tekintetben eltérő motorvariánsokról, a dízelek ottani hiányáról.

  Amúgy nagy meglepetés nincs a listában:)

Vélemény, hozzászólás?