Valódi szörnyeteg bemutatására készül a Mercedes-AMG

Brutális csúcsváltozatot kap a négyajtós Mercedes-AMG GT

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Hat- és nyolchengeres motorjainak köszönhetően gyengének eddig sem lehetett nevezni a négyajtós Mercedes-AMG GT-t, a közel 20 év után visszatérő 73-as jelölés viszont egészen más ligába repítheti a sportmodellt.

Az AMG logót már senkinek sem kell bemutatni, az évtizedek alatt számos Mercedest vadított meg az affalterbachi tuningcég. Az utóbbi években komolyabb szerepet kapott az AMG, a sokat sejtető három betű a márkanév része lett, emellett bizonyos modellek csak a gyári tuningrészleg „kúrájával” vihetőek haza, nem kivétel ez alól a hivatalosan négysajtósnak hívott (bár valójában ötajtós) GT sem. A 2018 óta kapható típus eddig 43, 53, 63 és 63 S kivitelekben létezett, a két kisebb verziót sorhatos háromliteres motorral szerelik, a 63-as jelölésűek esetében négyliteres V8-as muzsikál a géptető alatt, maximum 639 lóerővel.
Hirdetés
A kínálat ötödik tagja egy régen használt számozást porol le, közel húsz éve tűnt el a kínálatból az R129-es szériából készült SL 73 AMG, ami a Pagani Zondával osztozott V12-es motorján. Az újonnan érkező Mercedes-AMG GT 73 Hybrid esetében a hengerek száma nem fog növekedni, marad a jól bevált négyliteres V8-as, ellenben a lóerők száma drasztikusan megnőhet, a csúcsmodell esetében elképzelhető a 800 lóerő feletti teljesítmény, a jó kibocsátási értékek jegyében plug-in hibrid hajtással kiegészítve. A nyolcassal kezdődő lóerőszám feltételezése nem alaptalan, mivel a 2017-es Genfi Autószalonon kiállított GT Concept esetében ugyanezzel a hajtáslánccal 805 lóerő volt a maximális teljesítmény. A Porsche Panamera Turbo S E-Hybrid konkurenciájának ígérkező modell piaci bevezetése az idén várható, a rengeteg lóerőhöz viszont rengeteg pénzre is szükség lesz, a jelenlegi csúcsmodell 56 millió forintos áránál biztosan magasabbról startol az elektromos hajtással kiegészített családi AMG.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?