Változik a mobilparkolás és a pályamatrica-vásárlás menete

Jön a Nemzeti Mobilfizetési Rendszer

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Júliustól országszerte egységes rendszeren keresztül fizethetünk a parkolásért és az autópálya-használatért.

Országosan egységes mobilrendszeren keresztül lehet július 1-től fizetni a parkolásért és az autópálya-használatért. Bár a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. (NMFR) felbukkanása újdonság, gyökeres változáskora nem kell számítani. A cég közleménye kiemeli: az autósok az autópályákat az eddig megszokott módokon vehetik igénybe mobilfizetéssel, a mobilparkolás terén azonban számíthatnak változásokra. A legfontosabb újdonság az lesz, hogy az NMFR elindulásától kezdődően a Zrt. viszonteladójaként minden mobil- és mobilfizetési piaci szolgáltató az ország valamennyi fizetős parkoló-övezetében szolgáltatást nyújthat, a legnépszerűbb SMS-alapú mobilparkolás mellett tehát a jövőben jelentősebb szerephez juthatnak a különféle alkalmazásokat és termékkapcsolásokat kínáló kisebb, innovatív szolgáltatók is, akik eddig csak egy-egy kerületben vagy településen lehettek jelen.
Hirdetés
Legfontosabb változás, hogy módosul az a telefonszám, amelyen keresztül SMS-sel, vagy hívással elindítható és befejezhető a fizetés. Eddig a körzetszám után a 810-es szám következett, amely július elsejétől 763-ra módosul, ezt követi a fizető automatákra ragasztott négyjegyű azonosító szám.
Eddig az országban 42 önkormányzat parkolójában lehetett igénybe venni a szolgáltatást, ez a szám július elsejétől 70-re emelkedik, ezzel az összes olyan önkormányzat csatlakozik a rendszerhez, ahol fizetni kell a szolgáltatásért. Egyes önkormányzatok számára lehetőség nyílik arra is, hogy idény jelleggel csatlakozhatnak a mobilparkolási rendszerhez.
Az autópálya-matrica vásárlásának menetét a júliusi átállás nem befolyásolja, sem a telefonszámok, sem az eljárás nem változik. A mobilparkolás és az e-matrica vásárlása is 50 forintba kerül majd tranzakciónként 75 helyett.
A rendszerről részletes tájékoztatás a Zrt. új honlapján, a www.nemzetimobilfizetes.hu oldalon érhető el, ez a viszonteladók szolgáltatásait, a mobilparkolással és az e-matrica vásárlással kapcsolatos részletes tájékoztatásokat is tartalmazza. Az új honlap a tájékoztatás mellett a Zrt. legfontosabb ügyfélkapujaként is funkcionál, amelyen keresztül a regisztrált felhasználók a társaság mobilparkolási szolgáltatásait is igénybe tudják venni. A mobilparkolást igénybe vevőknek a 06-1-989-0000 számon érhető el az infóvonal.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?