Vége a Saabnak: 64 évet élt az autógyár

Csődöt jelentett a Saab

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Nem tudta végrehajtani a Saab vezetése a márka átszervezését, ezért a mai napon csődöt jelentett az 1947-ben alapított autógyár.

Vége a kísérletezésnek, az autógyárként 1947-ben bejegyzett Saab feltámasztására fordított munkának, miután a tavaszi után az ősszel kötött kínai megállapodás szerinti átszervezés, illetve tőkebevonás sem jöhetett létre. A Swedish Automobile N.V. (Swan) ma reggel a Saab Automobile Tools AB és a Saab Powertrain AB csődjét jelentette be.
Minderre azután került sor, hogy a vállalat megkapta a korábbi többségi tulajdonosnak, illetve ma is legfőbb beszállítónak számító General Motors álláspontját a kínai befektetők bevonásával tervezett átszervezéssel kapcsolatban - utóbbi alapján ugyanis a korábbi tervek nem lennének végrehajthatók. A Saab Automobile vezérkara ezért úgy döntött, hogy újabb források bevonása nélkül nem marad más választásuk, mint csődöt jelenteni, számításaik szerint a befektetők még így járnak a legjobban. Ennek ellenére a Swedish Automobile nem számít arra, hogy bármilyen értéket is tudjon realizálni Saab részvényeiből, azokat teljesen leírta.
Hirdetés
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2017.10.31. at 06:34
  Permalink

  Hatalmas veszteség. Kínában hetente nőnek ki a földből a selejtet árasztó, környezetszennyező autógyárak, miközben a tradicionális és elismerésreméltó európai autógyárak csődbe mennek vagy idegen kézbe kerülnek (Saab, Volvo, MG, Rolls, Lamborghini, Bugatti, stb.). Óriási szégyen, hogy a svéd állam nem mentette meg a Saab-ot, hiszen rengeteget köszönhet neki (hatalmas munkaerő lekötés, vadászrepülők a légi erőnek). és nemzeti büszkeség.

 • 2017.10.31. at 06:34
  Permalink

  Én is nagyon sajnálom, hogy nem lesz több Saab. Remélem, azért sikerül megmenteni, valahogy! Nálam is benne van a top 5-ben, legalábbis, eddig benne volt. 🙁

 • 2017.10.31. at 06:34
  Permalink

  Szívből sajnálom….,nekem nem az egyik, hanem a kedvenc autó márkám a Saab! Nagyon fog hiányozni, de remélem hogy valaki majd újra fogja éleszteni! Sok idióta régebben azt híresztelte,hogy “Opel Vectra kétszeres áron”,de ez nem igaz!!! Jó van benne Opel alkatrész(mivel GM részvényese volt a Saabnak),de sok alkatrész Saab.Megjegyzem az összeszerelés minősége is sokkal jobb mint az Opelé! Egy egyedi stílust jelent ez a márka. Mindazonáltal az jó hogy nem lett a kínaiaké, a katasztrófa lett volna,inkább a svéd állam menthetné meg a Saabot.

 • 2017.10.31. at 06:34
  Permalink

  A magam részéről sajnálom, bár sosem volt ilyen autóm ( csak majdnem egy 9000i ) mindamellett hiányozni fog a világ autói közül, hosz ha az étvágyukat nem nézem, nagyon jó és kényelmes autók, több szépségdíjat is kapott.

  Uff.

Vélemény, hozzászólás?