Végéhez közeledik a BMW i8 gyártása

6 évvel a bemutatás után 2020 áprilisában befejeződik a BMW i8 gyártása és forgalmazása

A BMW 2014-es bemutatása után 6 évvel, 2020 áprilisában nyugdíjazza az egykor formabontó hibrid sportautóját, az i8-at. Nem kell keseregnünk, nem maradunk különleges modellek nélkül.

A világ folyamatosan változik, jól tudják ezt a BMW-nél is. Az egykor radikálisnak és formabontónak számító i8 életében is elérkezett a pont, amikor helyet kell adnia olyan új modelleknek, amelyek jobban megfelelnek az új évtized elvárásainak. A 2010-es évek a hibrid megoldásokról szóltak, de az elektromos hajtásláncok fejlődésével és a klímaváltozás elleni küzdelemmel a világ az elektromos autózás és a lokális zéró emisszió felé fordul.
Hirdetés

Éppen ezért döntött úgy a bajor márka is, hogy még februárig felvesz rendeléseket az i8 modellre és azokat legkésőbb áprilisig ki is gördítik a gyárból, hogy utána olyan modellekre koncentrálhassanak, mint az iX3 kompakt SUV, az i4 vagy éppen az iNext, amit a következő zászlóshajónak szánnak.
Az i8 igazán szép karriert tudhat magáénak. A 2009-es frankfurti Autószalonon történt bemutatkozása után mintegy 5 évvel később kerültek az első példányok a vásárlókhoz, de közben a dízel erőforrás átadta a helyét egy hibrid rendszernek. A középmotoros, 2+2 üléses kocsit csak ezzel az egyfajta, 1,5-ös és turbós, 3 hengeres benzinmotorra épülő hibridrendszerrel értékesítették. A teljesítményt 2018-ban némileg növelték: a teljes rendszer 357 helyett már 369 lóerőt teljesített. Az i8 viszont nem fog teljesen eltűnni. A későbbiekben még visszatérhet, mint egy teljesen elektromos és megújult változat, a második generációs Tesla Roadster és a hosszú ideje várt Audi R8 e-tron riválisaként. A BMW a „race to road” stratégiát követi a fejlesztés során, ami azt jelenti, hogy a Formula E-ben kidolgozott megoldásokat láthatjuk majd viszont az utcai modellekben is, természetesen jelentős késéssel.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?