Véget ér a Red Bull-Renault nász?

F1: Renault-baja van a lassú Red Bullnak

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Az új F1-éra hajnalán vitathatatlan a Mercedes fölénye, ez pedig érthetően nem tetszik a négyszeres világbajnoki címvédő Red Bullnak.


Az előszezon teszteredményei alapján már látszott, hogy a hiperbonyolult új F1-technika átrendezi az erőviszonyokat, s az első két verseny hozta is a papírformát: fölényben a Mercedes. Főleg a gyári Mercedes, de a Mercedes-motoros többi csapatnak is jól megy, lásd McLaren, Williams, Force India. Ausztráliában Rosberg nyert, Malajziában Hamilton győzött, Rosberg lett a második. A Ferrari nem a régi, viszont az elmúlt években meghatározó Renault sem tűnik túl acélosnak, ami a négyszeres világbajnoki címvédő Red Bullnál máris kiverte a biztosítékot.
Hirdetés

Az a hír még nem hír volt, csupán április elsejei tréfa, hogy az energiaitalosok már idén dobják a Renault-t a Honda kedvéért. Mert a Honda csak jövőre tér vissza, s (ha minden igaz, nyitásként egyedül) a McLaren partnere lesz. De az ultimátumszerű, ahogy a Red Bull illetékesei beszélnek az érthetően frusztráló hátrányukról, s ki tudja, talán a színfalak mögött már meg is kezdődtek a tárgyalások a Hondával, vagy mással...
Helmut Marko motorsportos főnök azt mondta, hogy az RB10-es szuper kocsi, a Renault bezzeg beteg. Erőtlen a Mercedeshez képest (vagy 80 lóerőnyi a lemaradás, ami a kigyorsításnál, az egyenesekben, a végsebességnél nagyon nem mindegy), és a megbízhatósága is kérdéses. Fura, de az üzemanyag-átfolyást mérő szenzorbakik is szinte kizárólag a Renault-motoros istállókat érintették (a Red Bull mellett a Toro Rossót és a Lotust, a Caterhamet nem). A német Auto, Motor und Sport úgy véli, ezek a csapatok a könnyebb beépítés miatt módosították a mérőket, s azok megsérülhettek.
És akkor az ultimátum Markótól: ha záros határidőn belül nem tapasztalnak pozitív változást, el kell gondolkozniuk egy alternatíván... Christian Horner csapatvezető szerint azon múlik a Red Bull sikere, hogy milyen ütemben tud és tud-e a Renault fejlődni. "Keményen dolgozunk a Renault szakembereivel együtt, s valójában a látottak felülmúlják a várakozásainkat, de muszáj javítani a vezethetőségen és a megbízhatóságon is." A legproblémásabb a szoftver, amit viszont a hardverrel szemben lehet csiszolni, hogy ideális legyen a fékezésre is hatással lévő motor/turbó/energia-visszanyerő hármas csomag együttműködése. Jelenleg nem az."
Az évad harmadik futamát Bahreinben rendezik a hétvégén (időmérő magyar idő szerint április 5. szombat 17, verseny április 6. vasárnap 17 órától). Horner azt nyilatkozta, hogy Szahírban vélhetően esélyük nem lesz felvenni a harcot a Mercedesszel, meglátjuk.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?