Véget ért a Lindell család kalandja

Fejenként másfél tonna szén-dioxid

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A Stockholm melletti Hasselby városában Andreas Carlgren, Svédország környezetvédelmi minisztere hivatalosan is lezárta az „Egy tonna élet” elnevezésű projektet.


Korábban beszámoltunk arról, hogy különleges kísérletben vesz részt egy svéd család, többek között Volvo C30 Electric autót használva.
Amikor a svéd környezetvédelmi miniszter, Andreas Calgren kikapcsolta a Vattenfall intelligens Energy Watch felügyeleti rendszerét - amely arra volt hivatott, hogy megmutassa, hogyan használja fel a család az elektromosságot -, az annak az egyedülálló próbának a végét jelentette, melyet a Lindell család vállalt az éves szén-dioxid kibocsátásuk fejenkénti egy tonnára való lecsökkentése érdekében. Ez a szint lesz szükséges ugyanis ahhoz, hogy a jövőben elkerüljük a komolyabb éghajlatváltozást. A család – az apa Nils, az anya Alicja és gyermekeik, Hannah és Jonathan – 80 százalékos csökkentése azt mutatja, hogy a svéd kormány éghajlattal kapcsolatos, a szén-dioxid kibocsátás 2020-ra előirányzott 40 százalékos csökkentési célkitűzése már egy átlagos háztartás számára is elérhető a jelenleg rendelkezésre álló ismeretek, illetve technológiák felhasználásával.
Lindellék hat hónapra elhagyták az 1970-es években épült otthonukat, és egy, az A-hus által épített vadonatúj, környezettudatos faházba költöztek. Tíz éves autójukat elektromos üzemű Volvóra cserélték, a Vattenfall pedig biztosította a megújuló forrásból származó energiát, az új energiatechnológiát, valamint az energiahasználattal kapcsolatos oktatást. Az élelmezés és a háztartási eszközök területén a projekt partnere az ICA és a Siemens volt.
A család a közlekedés és az áramfogyasztás területén érte el a leglátványosabb eredményeket. A előbbinél a károsanyag-kibocsátás több mint 90 százalékkal csökkent, a Volvo C30 Electric akkumulátorát saját vízerőműből származó árammal töltötték újra. A ház megtermelte a Lindelléknek szükséges áramot, és a kiegészítő vízerőműből származó, megújuló energiaforrás felhasználásával, a vásárolt elektromos áramból származó széndioxid-kibocsátás szinte nullára csökkent. Összességében a család otthonából származó szén-dioxid kibocsátás a felénél kevesebbre csökkent. Fontos volt az étkezés is, nem dobtak ki ételt, és megfontoltan választottak táplálékot - a végén csak vegetáriánus ételeket ettek, és a tejtermékeket szója- és gabonaalapú alternatívákra cserélték.
A kísérlet során majdnem sikerült elérni a kitűzött célt, az évenkénti 1 tonnának megfelelő szén-dioxid kibocsátást. Egy lenyűgöző végső hajrát követően Lindellék 1,5 tonnával végeztek, így a családnak csaknem 80 százalékkal sikerült csökkentenie a szén-dioxid kibocsátását a januári kezdéskor mért értékhez képest.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2017.10.31. at 14:45
  Permalink

  Amikor a széndioxid kibocsátással kapcsolatos cikkeket olvasok, mindig eszembe jut Nagy Bandó András egyik kabaréja: “az Andrássy úton a nagy autóforgalomtól sorra száradtak el a fák. Az illetékes elvtársak nem azt vizsgálták, hogy mit kellene tenni, hanem azt, hogy melyik az a fa, amelyik ebben a rohadt büdösben még meg tud élni ??…”
  A fenti és hasonló kísérletekkel, ötletekkel kapcsolatban is ugyanezt a kontrasztot látom: küzdünk mindenféle megoldásokkal a CO2 kibocsátás csökkentése érdekében, ami persze kell.. De emellett lerombolunk hektárnyi erdőterületeket a nagyobbnál nagyobb plázáknak, melyek köré a kiirtott több ezer fa helyett ültetünk tíz fiatal fát.
  Ma már nagy divat az erdő közepére házat építeni.. Nézzük csak meg a Hármashatár-hegyet.. Vagy csak a cikkhez csatolt képeket..
  Oké, hogy teszünk a kibocsátás csökkentése érdekében, de ezzel párhuzamosan a zöld növényzet csökkenésére nem kellene kicsit odafigyelni?? Mit várunk így? Évek, évtizedek alatt megnőtt a levegőben a széndioxid, az egyetlen dolgot, ami ezt hasznosítani tudná, azt meg kivágjuk, elégetjük, felégetjük….

  A másik, ami zavar, hogy miközben Európában küzdés megy, mit tesz a nagy USA vagy Kína? Felvásárolja a CO2 kvótákat, hogy még több szemetet küldhessen a levegőbe.. Mert neki csak így megy a szekér.. mindenki más dögöljön meg… Ennek is véget kellene vetni..

Vélemény, hozzászólás?