Vegye meg a szemtanúját, előre!

Termékteszt: fedélzeti kamerák és fekete doboz

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Baleset után vagyonokat érhet egy szemtanú és még többet a hiteles, bizonyító erejű képrögzítés. Megnéztünk három készüléket, miként rögzítik az eseményeket.

Az oroszoktól már számos videóból régóta tudjuk, hogy nem árt, ha van egy mindent rögzítő fedélzeti kamera az autóban. Láttunk már baleset után az igazát erre mutogatva elhihető sofőrt és számos olyan videót is, amelyből sokat okolhatunk, például annak kapcsán, hogy miért is nem szabad kellő körültekintés nélkül előzésbe kezdeni.
Aki rendszerint egyedül autózik, márpedig a többség ilyen, annak bármely baleset után jól jöhet, ha igazát egy videofelvétellel is alá tudja támasztani. Mint azt az egyik ilyen eszközökkel foglalkozó kereskedőtől megtudtuk, erre sok flottaüzemeltető előre gondol, a magánszemélyek pedig rendszerint első szorult helyzetük után szokták magukat, illetve autójukat felvértezni az eseményeket rögzítő kamerával. Alapvetően két árszegmens három képviselőjét néztük meg, hogy mennyire alkalmasak az igazság bizonyítására.
A számítástechnikai kiegészítők világából ismerős Genius DVR-HD550 és DVR-HD560 kódú készülékeinek árai egy komolyabb autó egyszeri tankolási költségét teszik ki csupán, 20 390, illetve 21 090 forintért kaphatók. Jelentéktelen árkülönbségük ellenére két teljesen különböző megjelenésű készülékről van szó, az 550-es leginkább egy digitális fényképezőgépre, az 560-as pedig radardetektorra hasonlít. Ez utóbbit rendszerint szívesen szóvá is teszi, aki csak látja. Tudásbeli különbség e két készülék között leginkább az, hogy míg a szerényebbik 550-es csak 105, az 560-as már 120 fokban lát, továbbá éjszakai felvételeit infravörös fényekkel segíti. Ez meg is látszik képén, sőt, nappali felvételei is jobbak (hiszen optikája műanyag helyett üveg), de abszolút értékben nem túl jó.

A Genius kamerái háromféle módon, áramot kapva automatikusan, felvétel gombjuk megnyomására vagy mozgást érzékelve indíthatják felvételüket. Legutóbbi például raktérfigyeléskor jól jöhet, egyébként a folyamatos üzem a leginkább ajánlott, hiszen, ha történik valami, rendszerint épp azt kellene rögzíteni. Így aztán marad a kamera folyamatos dolgoztatása, másfél percenként mintegy 100 megabájtnyi nyersanyagot termelve. Természetesen létezik örökös üzemmód, így a védelemre, azaz megtartásra nem jelölt részek felülírásával folyamatosan rögzülhet a film. Ami, mint említettük is, nem túlzottan jó minőségű, tartalmazhat hangot és rögzítési időpontot (ami nem más, mint a beállított idő), de egyéb adatot nem.
Hirdetés

Kétségtelenül sokkal profibb és persze drágább rendszer is a Smarty BX-1500 HD, melyet kifejezetten autós fekete dobozként kínálnak 89 980 forintért. Ez nem elsősorban videót vesz fel, hanem saját GPS-vevőjével folyamatosan rögzíti, hogy az autó hol, a műholdakról szinkronizáltan milyen időben, milyen tempóval jár. Ha pedig eseményt észlel, saját G-szenzorával, esetleg a töltés kiesésével vagy a felvétel gomb megnyomásával, akkor nem csak felvételbe kezd, hanem kártyájára írja az addig belső memóriájában ideiglenesen tárolt, elmúlt 20 másodpercnyi eseményt is, hogy egy csattanás után például annak előzményei is megtekinthetők legyenek. Bár a videó itt is „csupán” 1280x960 pixeles, HD felbontású, azaz a Geniusok által is tudott, azoknál érezhetően minőségibb. Igazi fölénye persze nem ebből adódik, hanem az egyéb dokumentált és titkosított információkból, melyek csak saját szoftverrel olvashatók ki, nem szerkeszthetők, így igazságügyi szakértő belőlük kellő súlyú bizonyítékot, jegyzőkönyvet tud gyártani. A Smarty egyébként nem csak vész esetén jön jól, adatai Google Earth térképen is megjeleníthetők, így például egy utazás részletei könnyedén visszakereshetők, s bizony a céges autóval járók kalandjai is leleplezhetők, például egy gombnyomás és már meg is van, hogy volt e sebességtúllépés.

Alapesetben a Smarty is ugyanúgy szivargyújtó-csatlakozóból táplálkozik, mint a Genius két kamerája (s egységes az is, hogy saját akkumulátorával a töltés megszűnésekor az utolsó mintegy fél percet még menti), ám ehhez fix bekötési csomagot is kínálnak, illetve adnak. Utóbbival egy adott autóba fixen telepítve a kamera szinte észrevétlenül elrejthető a visszapillantó tükör tövében, s olyan sem fordulhat elő, hogy a csatlakozó „véletlenül” kicsúszik, s miatta nem rögzül egy útrészlet. Akár központi egységes verzióval, kiegészítő kamerákkal (például mozgásérzékelős raktérfigyeléssel) is toldható, így nem csupán baleset esetén, hanem folyamatosan is kellő kontrollt adhat. Vétlen, de nehezen bizonyítható baleset esetén vastagon kitermelheti árát, de fuvarozók esetében akár a „hétköznapi” munka során is sokat spórolhat, ahogyan a jóval olcsóbb Genius kamerák is hasznosak lehetnek.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2017.10.30. at 20:14
  Permalink

  tök jó. demivan mongyuk akkor ha visszafele sül el a fegyver? páldául megyünk 30 as táblánál 50 nem és nem tudunk megállni elsőbbséget adni belemegyünk a szabályosan közlekedőbe. ő meg rendőrt hív ésmutogat aszélvédőnkre hohy jééé biztosúrnézze csak otta kamera. szóval ojankor mivan kötelező átadni??mert ez olyan öngól hejzet

 • 2017.10.30. at 20:14
  Permalink

  Én most vettem egy Genius 560-ast, egyelőre tetszik. Ha nagyon necces a dolog, csak akkor kell gps és egyéb adat, egyéb eseményeknél az alap felvétel is jól jön.

  Uff!

 • 2017.10.30. at 20:14
  Permalink

  Bármely kamerát ajánlom mindenkinek, mert a segítségével pert lehet nyerni mondjuk a sötétített üveges és vezetőjű (agyilag, is) járművek és vezetőik ellen.

 • 2017.10.30. at 20:14
  Permalink

  Androidra a DailyRoads mindezt tudja – ingyenes verzióban is. Illetve az infravörös rögzítést persze nem, mert az Android telefon sem tudja, de nappalra tökéletes. GPS, video – felesleges felvétel eldobásával, beállíthatod hány GB-ot használjon a mobilon.
  Kell hozzá egy olyan tartó, ahol fektetve is be tudod tenni a telefont és amely nem takarja a hátsó kamerát…. Ingyen.

  http://www.dailyroads.com/

Vélemény, hozzászólás?