Versenyt futottak a vásárlók az új villanyautó-támogatásért

A vártnál is jelentősebb rohammal fogadta a piac a villanyautók új támogatási rendszerét

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Nagyon úgy néz ki, hogy egyetlen nap alatt elfogyott a villanyautók vásárlásának támogatására elkülönített 5 milliárd forint.

Miként arról - többszörösen - beszámoltunk, tegnap startolt a villanyautók (és elektromos robogók) új, növelt összegű támogatási rendszere. Az MTI írása és az Innovációs és Technológiai Minisztérium tájékoztatása szerint az érdeklődés felülmúlta a várakozásokat. Az 5 milliárd forint keretösszegű pályázaton, már az első órákban csaknem 900-an nyújtottak be pályázatot, az igényelt támogatás mértéke meghaladta a 4 milliárd forintot - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón.
Hirdetés
Kaderják Péter hozzátette, a pályázatban az egyéni vásárlók mellett a személyszállítási szolgáltatást nyújtó taxisok és a futárszolgáltatással foglalkozó vállalkozások is kérhettek támogatást elektromos gépjárművek beszerzéséhez. Kiemelte,

a taxisok részéről volt a legintenzívebb az érdeklődés, a pályázataikban igényelt támogatások összege megközelítette a számukra az 5 milliárd forintból elkülönített 2 milliárd forintos keret határát.

Kaderják Péter elmondta, az előző, február végén a keretösszeg kiapadásával megszűnt, legfeljebb 1,5 millió forintos támogatást nyújtó rendszer után az új támogatási rendszert - a februárban kidolgozott klíma- és természetvédelmi akciótervnek megfelelően - úgy alakították ki, hogy az minél szélesebb körben segítse elő a közlekedés zöldítését és a pályázókat az olcsóbb, a kisebb árkategóriájú elektromos autók felé terelje. Ezért a vissza nem térítendő támogatás összege 11 millió forintos beszerzési ár alatt a 2,5 millió forintot is elérheti gépjárművenként, a 11-15 millió forint közötti autóknál a támogatás maximum 500 ezer forint.
Hirdetés
Ezen felül az idei pályázatot két speciális körre, a taxisokra és a futárszolgáltatást nyújtó vállalkozásokra is kiterjesztették. Ahogyan azt az államtitkár is kifejtette, a taxisoknál azért különösen fontos a tisztán elektromos meghajtású gépkocsik beszerzésének támogatása, mert ők tevékenységükkel jelentősen befolyásolják a városok életminőségét. A döntés értelmében a pályázatban a beszerzési ár 55 százalékáig igényelhetnek vissza nem térítendő támogatást a személyszállító vállalkozók. Közölte, a futárszolgáltatást nyújtó vállalkozásoknál a pályázattal a gépjárműparkok cseréjét kívánják elősegíteni, ezért az érintett vállalkozások elektromos segédmotoros kerékpár, azaz robogó vásárlásához igényelhetnek támogatást.
Hirdetés
A jelek szerint könnyedén megeshet, hogy az 5 milliárd forintos keretre már az igénylés első napján beadták pályázatukat a támogatást már február vége óta éhesen váró vásárlók, így kérdéses, hogy a nem az első napon pályázók mekkora eséllyel nyújthatnak még be igényt (a kiemelten támogatott modellek listája itt látható). Jó hír lehet azonban, hogy kérdésre válaszolva Kaderják Péter elmondta, az igénylések kiértékelése után dönthetnek a rendelkezésre álló támogatási keretösszeg növeléséről.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?