Vesztes és megmentő is lehet az autóipar a koronavírus kapcsán

Lélegeztetőgépeket gyárthat a Tesla, a Ford és a General Motors is

Sorra zárnak be az autógyárak, az Egyesült Államokban azonban többen is gondoltak már arra, hogy az üzemeket lehetne úgy is hasznosítani, hogy segítsenek az egészségügynek: lélegeztetőgépek gyártására fognák azokat.

Hatalmas részvényesést kellett elkönyvelnie a Teslának, illetve befektetőinek is az elmúlt napokban, de Elon Musk ért hozzá, hogy miként hasson a befektetőkre (és a közhangulatra). Kedvenc kommunikációs felületén, a Twitteren, még csak nem is egy önálló bejegyzésben, hanem egy válaszban ejtette el, hogy ha hiány lesz, akár lélegeztetőgépeket is gyártanak majd. A válasz amúgy Musk azon bejegyzése kapcsán született, melyben a cégvezér kifejtette, hogy szerinte a koronavírus miatti pánik nagyobb károkat okoz, mint maga a vírus, hiszen az arra való összpontosítás által egyéb betegségek is elharapódzhatnak.
Hirdetés

Musk bejegyzésére és válaszára is sokan reagáltak, többek közt azzal is, hogy lélegeztetőgépből jelenleg is hiány van - világszinten -, ennek megjegyzésére Elon Musk elárulta, hogy a Tesla most is gyárt szellőzőrendszereket, a szintén Muskhoz tartozó SpaceX pedig a légzést segítő rendszerekkel is felszereli űrhajóit. Musk még tovább ment, elmondása szerint a lélegeztetőgépek gyártása egyáltalán nem bonyolult, persze kellhet némi idő, hogy átálljanak a gyártásukra.
Musk amúgy nagyon nem akarta bezárni kaliforniai üzemét, hatósági felszólításra küldte csupán haza dolgozóit. Részvényeinek - a piaci tendenciáknál is jelentősebb - esése alighanem ennek is köszönhető lehet. A koronavírus kapcsán a kínai BYD már a múlt héten ismertette, hogy maszkok és kézfertőtlenítők gyártásába kezd, míg az Egyesült Államokban a General Motors vezérigazgatója, Mary Barra vetette fel, hogy járvány miatt álló üzemeikben készíthetnének lélegeztetőgépeket, ehhez a Ford is csatlakozott. Az irány helyes: nyilván az élheti túl az autógyártók közül is legjobban a most közelgő válságot, aki alternatív módszerekkel, a most felmerülő problémákra tud megoldást kínálni. Hajrá mindenkinek!
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?