Vezeték nélküli töltőn dolgozik a Volvo

A Volvo C30-ast 2,5 óra alatt töltötték fel vezeték nélkül

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A Volvónál nem állt meg a fejlesztés azzal, hogy a többi európai gyártóhoz képest korán forgalomba hozták elektromos autójukat. A kínai kézben lévő svéd vállalat komoly sikereket ért el a vezeték nélküli akkumulátor-töltés terén.


A villanyautók töltése, az azzal kapcsolatos infrastruktúra az egyik gátja a legkörnyezetkímélőbb autózás széleskörű elterjedésének. A Volvo mérnökei is részt vesznek olyan kutatásokban, amelyek ezeket az akadályokat a vezeték nélküli technológiák hétköznapi, biztonságos és olcsón megvalósítható megoldásaival igyekeznek megszüntetni. Az eddigi fejlemények tükrében úgy tűnik, hogy az elektromágneses térben közvetített energia hatékony elképzelés.
Az induktív töltéshez nagy reményeket fűznek a Volvónál, a gond csak az, hogy még nem alakították ki az ehhez kapcsolódó szabványokat. Az első tapasztalatok alapján a töltés biztonságos mivoltához nem férhet kétség - jelentette ki Lennart Stegland, a Volvo elnökhelyettese.
Hirdetés
Az induktív töltés vezeték helyett elektromágneses mezőt használ az energia átvitelére. A töltőállomás indukciós tekercse energiát sugároz. A hatótávon belül tartózkodó elektromos autó indukciós tekercse felveszi az elektromágneses térben közvetített energiát, amelyet villamos energiává alakít át, így töltve az akkumulátorokat. A technológia már a hétköznapokban is működik, igaz, kisebb léptékben, így tölthetők például az elektromos fogkefék. Az automatikus töltés és a könnyű használat a Volvo szakemberei szerint segítenek abban, hogy népszerűbb lehessen a villanyautózás.
Belgiumban egy nagyobb léptékű projekt keretében buszokat és személyautókat töltenek indukciós módszerrel a Volvo, a Bombardier Transportation és a Van Hool buszgyártó közreműködésével és a flandriai kormányzat anyagi támogatásával. A Volvo egy 89 kilowattos Volvo C30 Electric villanyautót bocsátott a kutatók rendelkezésére. A tapasztalatok szerint az autót 2,5 óra alatt lehet feltölteni vezeték nélkül, indukciós töltéssel.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?