Vezettük a Suzuki csúcsmodelljét: meglepően takarékos!

A Suzukinál már minden hibrid, csak az nem mindegy, hogy milyen! Mutatjuk, mit érdemes tudni róluk

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Két év alatt teljes kínálatát hibriddé formálta a Suzuki. Van náluk a lágy hibridtől a full hibriden át a konnektorosig minden, a csúcsmodell utóbbi.

Két évvel ezelőtt az Ignis és a Swift 12 V-os lágy hibrid rendszere jelentette a Suzukinál a "hibridet". Hibrid volt az is, az 1,2-es, 83 lóerős szívómotornak észrevétlen stop-startot és főként az alacsonyabb fordulatokon többlet nyomatékot adó szíjjal kapcsolt indítógenerátor (BISG) meglepően kellemesé teszi ezeket az alap Suzukikat is. Jól vezethetők és meglepően takarékosak. Ma már a Suzuki összes hazánkban kínált személyautója hibrid, egyetlen kivétel a Jimny, de az már úgyis csak haszonjárműként van jelen. A teljes hibrid palettát felvonultató idei sajtóeseményén közel 200 kilométert mentem a Swift ráadásul CVT automataváltós verziójával, esőben, zömében autópályán, ennek tükrében a tőle kapott 6,6 literes átlagfogyasztás teljesen jónak számít.
Hirdetés
Még jobbnak, hogy a csak autópályán próbált, már 48 V-os lágy hibridrendszeres Vitara, szintén automataváltóval (esetében 6 fokozatú bolygóműveset kapunk) ugyancsak 6,6 literes átlagot hozott, pedig itt már 130 lóerős a motor, nagyobb az autó, de a rendszer még mindig csak lágy hibrid, igaz, egy erősebb lágy hibrid. A Vitarát is jól mozgató motor egyébként a Swift Sportban is elérhető, ott aztán pláne jó vezetési élményt kapunk. Hogy a Suzukinak bejött a kínálat hibridesítése, azt nem csak a továbbra is piacvezető eladási adatai jelzik, hanem azt is, hogy a külső cég által végeztetett, reprezentatív felmérésük szerint vevőik számára a 4. leginkább döntő tényező a hibrid hajtások kínálata. Ráadásul a Vitara által képviselt B-SUV szegmensben a vevők 52 százaléka számára megfontolandó tényező már a hibrid hajtáslánc választása, s hasonló (50%-os) adat látható az SX4 S-Cross vevőinél is. Ugyanakkor a felmérésből az is kiderült, hogy a vevők kétharmada még csak utasként sem tapasztalta a hibrid hajtások egyikét sem. Márpedig a különbségeket érdemes megtapasztalni, a Suzuki, ami a felmérés szerint az első Priust már 1997-ben bevezető, s kétségkívül globális piacvezető Toyota után hazánkban a második márka, ami a hibridek kapcsán a vevők eszébe jut. Kínálatukban a lágy hibridek a már említett módon csak egy enyhe rásegítést és szerény fogyasztásmérséklést adnak, de arra kétségkívül kiválóak, hogy stop-startjuk olyan gyors és észrevétlen, hogy azt már aligha akarja bárki is kikapcsolni. A full hibridet, avagy a Suzuki nyelvén a se nem lágy, se nem elektromos hálózatból tölthető hibridet a Suzuki palettáján jelenleg kizárólag a Toyota Corolla Touring Sports alteregónak számító Swace képviseli. A nyáron teszteltük (lásd itt), s alaposan ki is veséztük. A Toyota full hibrid rendszerét használó modell városi üzemben akár 80%-ban benzinégetés nélkül megy, nagyobb teljesítményű villanymotorjával komolyabb visszatöltésre és akár több kilométeres távok emissziómentes megtételére képes. Fontos, hogy itt már a légkondicionáló is elektromos, így álló benzinmotornál is üzemel, s maga a benzinmotor sem tartalmaz egyetlen szíjat sem, így karbantartási igénye is átlag alatti.
Hirdetés
A csúcs a konnektoros
Érdekes, hogy a Suzuki felmérése szerint a leginkább ismert hibrid a plug-in hybrid - bár eladási számaik emelkednek, bőven több lágy és full hibrid modell fogy. A divatos plug-in hybrid elnevezés helyett a Suzuki ráadásul a félreértést nem hagyó "elektromos hálózatról tölthető hibrid" elnevezéssel illeti a kínálatába tavaly, ugyancsak a Toyotától érkezett Across csúcs-SUV-t. Esetében a RAV4 Plug-in hybrid verziójáról van szó. Leginkább a frontja más, igaz, csak nekünk, hiszen a csak Európában kínált Across a RAV4 egy felénk nem kínált, 3,5 centivel hosszabb verzió orrát kapta meg - a Suzuki emblémáin túl. Amúgy a RAV4-hez (és persze a Swifthez és a haszonjárműként tovább élő Jimnyhez) hasonlóan Japánból érkezik. És az előbbieknél, sőt az összes többi Suzukinál erősebb és takarékosabb is, egyszerre! Az Across hajtáslánca a RAV4 Plug-in hybrid után persze nem újdonság, hanem ismert tény, erejével és hatékonyságával együtt. Az Atkinson ciklusú, nem mellesleg kettős, közvetlen- és szívócső-befecskendezéses 2,5 literes (185 LE, 227 Nm) benzinmotor elöl egy e-CVT osztóművel egybeépített 182 lóerős, 270 Nm azonnali nyomatékot adó villanymotorral együtt hajt, de a mechanikus kapcsolat nélküli, így többletfogyasztás helyett a fokozott áramvisszatermelés miatt inkább fokozott hatékonyságot, meg persze jobb vezethetőséget adó e-Four összkerékhajtás hátra is ad egy 54 lóerős, 121 Nm nyomatékú villanymotort. Az Across tisztán elektromosan is képes autópályás (135 km/órás) tempóra, míg a 10 évvel ezelőtti villanyautókat idéző 18 kWh kapacitású akkumulátorával 75 kilométeres WLTP szerinti elektromos hatótávra is. Így aztán a súlyozott fogyasztásadata kereken 1 l/100 km. Persze még fontosabb, hogy mit tud utána! És ebben nagyon jó az Across, (pont olyan jó, mint a RAV4 PHEV...).
Hirdetés
Én már elektromos hatótáv nélkül kaptam meg a hibrid turnén az Acrosst, persze némi töltöttség ilyenkor is van benne, hogy teljes, 306 lóerős rendszerteljesítményét le tudja adni, s akár 6 másodperces 100-as sprintjét is kihasználhassuk. Ha viszont inkább higgadt és csendes üzemét élvezzük, akkor gond nélkül elvan 5-6 liter között fogyasztással a több mint 4,6 méter hosszú, elképesztően tágas és csakis full felszereltséggel kínált SUV. Nálam 5,5 l/100 km lett az átlag, ami persze nem volt elektromos hatótáv nélküli, csak az nagyjából olyan mértékű volt csak, mint egy sima hibridnél. Nem mondom, hogy nem lehet vele többet is etetni, de ha betartjuk a közlekedési szabályokat, ha inkább lendületből, mintsem gázpedál-taposásból autózunk, akkor ez hozható vele. Ha pedig még töltögetni is tudjuk (amire 6,6 kW-tal is van mód, így az akku nem egész 3 óra alatt telíthető), akkor jóval szerényebbet is tud. Na persze ezt meg is kell fizetni, a csakis egyféle - még a metálfényezést is tartalmazó - gazdag ellátmánnyal kapható Across 19,3 millió forintról indul, s nem nehéz kitalálni, hazánkban a legszerényebb példányszámban eladott Suzuki. A legkelendőbb - az idei háromnegyed év alatt eladott közel 7 ezer példánnyal - az 5,71 millió forinttól kapható Vitara, a hasonló árazású (5,67 millió forinttól kapható) SX4 S-Cross szintén közel 5 ezer példányban fogyott, míg a forgalomba helyezési adatok szerint közel 2000 példányos eladásával a legnépszerűbb kisautónak számító (4,44 millió forintról startolva már távolságtartós tempomatot és LED fényszórót is adó) Swift a harmadik legnépszerűbb Suzuki. Utóbbiak is hibridek, még ha csak lágy hibridek is. Mindegyikőjükre igaz, hogy étvágyuk még automata váltó esetén is 7 liter alatt tartható. S mennyire lehet levinni az Across átlagát? Ezt a közeljövőben majd tesztünk fogja megmutatni.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2021.10.05. at 09:28
  Permalink

  Oké, a légkondi elektromos. De vajon a fűtése is? Mert ha a fűtés a benzinmotorról megy, akkor télen hiába van feltöltve az aksi, a fűtés miatt be fog indulni a benzinmotor. Sajnos a legtöbb PHEV-nek ez a rákfenéje, hogy télen hiába van feltöltve, nem lehet városban tisztán elektromosan használni.

 • 2021.10.05. at 15:26
  Permalink

  Ezzel az autóval csak az a gond, hogy 15 millióért már meg lehet venni a Kia Sorrento PHEV-et, 18,5 millióért van abból a full extrás. És az egy sokkal nagyobb autó. Ezért meg elkérnek majdnem 20 milliót. Ennyiből biztos, hogy nem ilyet vennék. Nagyon dúrván túl van árazva. 1 milliót hozzátesz az ember és még a Mercedes GLC PHEV is megvan. Egyszerűen nincs az a matek szerintem ami alapján ez bárkinek megérné.

  • 2021.10.05. at 21:46
   Permalink

   A Sorento-ban 1.6-os turbómotor van, automata váltóval, kardántengellyel és jelentősen kisebb elektromos hatótávval. Hibridként a RAV4 kevesebbet is fogyaszt, valamint hagyományosan jobb az értéktartása. A Toyota alul tervezte a várható fogyást, a típus keresett.
   2021 első félévben Európában bő 11 ezer db RAV4 PHEV fogyott :

   insideevs.com/news/520336/europe-toyota-plugin-sales-2021h1/

   Sorento-ból meg az összes motorral se vettek még 9 ezret se :
   carsalesbase.com/europe-kia-sorento/

   Ennyit a matekodról.

 • 2021.10.07. at 15:31
  Permalink

  igazi sikertörténet, látszik az európai eladási számokon, kemény 837 db fogyott 1-8. hónapban a kontinensen belőle, amit még ilyen tesztautók is “nyomnak” nem is valós piaci kereslet…

   • 2021.10.08. at 10:39
    Permalink

    Suzuki Across tesztnél nem a Toyota a téma, sőt, pont hogy a Toyotával szemben is értelmezhetetlen is a Suzuki ajánlata, hogy drágábban lehet egy alacsonyabb presztizsű márkanévvel megvásárolni..

    • 2021.10.14. at 14:01
     Permalink

     Ez a presztízs dolog eléggé szubjektív.Neked a Toyota magas presztízsű, a Suzuki alacsony.USA-ban a Toyota se magas presztízsű, háziasszonyok autója, ott a magas presztízs valami 60-as 70-es hazai custom car, vagy egy E Type Jaguar, pagoda Merci.
     Belsőégésű kisközép motorban szerintem jobb a Suzuki, persze más hajtásláncban a Toyota előrébb van, nagyobb, több a pénze.
     Indiában, Bangladeshben, Pakiban meg a Suzukinak lehet magasabb presztízse, egész egyszerűen mert több van, jobban ismerik.

  • 2021.10.07. at 20:50
   Permalink

   “Plug-in-böl?”
   Persze.

   “Toyota Motor Europe (Toyota and Lexus brands) results in H1 2021:

   BEVs: 3,165 (0.5% share) – 2,008 Toyota and 1,157 Lexus
   PHEVs: 11,953 (2.0% share) – 11,953 Toyota
   Plug-ins: 15,118 (2.5% share) – 13,961 Toyota and 1,157 Lexus
   FCVs: 316 (0.1% share)
   One of the most important things is that the plug-in hybrid Toyota RAV4 Prime sales increased to over 11,000 (that excludes the Suzuki Across PHEV derivative).”

Vélemény, hozzászólás?