Videó: repülő autó kapott biztonsági tanúsítványt Japánban

A Toyota segítségével fejlesztett "városi repülő" működik és biztonságos, a hatóságok is elismerték

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A hatóságok is biztonságosnak ítélték a SkyDrive nyolcrotoros, autó méretű repülőgépét. A gyártó állítása szerint ez a "repülő autó" pár éven belül forradalmasíthatja a személyszállítást a zsúfolt nagyvárosokban.

2018-ban, Japánban a városi légi mobilitást elősegítő Köz- és Magánszféra Tanácsa megkezdte a működését, ekkor alapították a SkyDrive nevű céget is. A SkyDrive hosszútávú célja teherszállító drónokkal és repülő autókkal forradalmasítani a közlekedést, főleg a nagyvárosokban. De mi is az a repülő autó? Általános definíció még nem született, erre valószínűleg csak akkor kerül majd sor, amikor több ilyen eszköz is meghódítja a piacot, és meglesznek a valódi közös ismertetőjegyek. Jelenleg ezeket a kísérleteket a kompakt méret mellett az elektromos meghajtás, a teljes robotpilóta, valamint a függőleges fel- és leszállás képessége jellemzi. Mivel ebben nincs benne, hogy tudniuk kell gurulni, vagy a földön más módon helyet változtatni, így közel sem a Vissza a Jövőbe trilógia második részének autószerű valamijeire érdemes gondolni.
Hirdetés
A kísérletek tehát már léteznek, és prototípusok is vannak, ám eddig mindig akadt egy igen fontos bökkenő: a hatóságok. A Toyota által támogatott SkyDrive SD-03 prototípusa elsőként jutott át ezen a biztonsági szűrőn, kérelmüket október 29-én hagyta jóvá Japán illetékes szerve, a Mezőgazdasági, Infrastruktúra, Közlekedési és Idegenforgalmi Minisztérium. Ezzel a hatóság komoly vizsgáztatási procedúrát követően igazolta, hogy az SD-03 kialakítása, szerkezete, szilárdsága és teljesítménye megfelel a szükséges biztonsági és környezetvédelmi követelményeknek, lényegében engedélyezte, mint repülőgépet. Az SD-03 méreteit tekintve két parkoló autónak felel meg, 2 méter magas, 4 méter széles és 4 méter hosszú. A négy sarkában két-két saját motorral rendelkező rotor található, ezek külön-külön forognak ellentétes irányba, így akár a nyolcból kettő meghibásodása esetén is biztonságosan tud landolni a gép.

Az egyszemélyes prototípus végsebessége 100 km/h, az elején fehér lámpákat kapott, az alján pedig piros LED fényt, amivel lentről is megfigyelhető a mozgása.

Három éven belül tervezik a kereskedelmi forgalmazását, főképp légitaxi-társaságok számára. "Nagyon örülünk, hogy típusalkalmassági bizonyítványra vonatkozó kérelmünket elfogadták, és továbbra is szoros együttműködésben fogunk dolgozni a kormánnyal és a minisztériummal egy teljesen biztonságos és megbízható repülő autó kifejlesztésén.” – nyilatkozta Fukuzawa Tomohiro, a SkyDrive vezérigazgatója. Az SD-03 már tavaly a levegőbe emelkedett, 2020. augusztus 25-én, az első tesztrepülésén körülbelül négy percig körözött egy emberi pilóta és egy számítógéppel támogatott vezérlőrendszer irányítása alatt, miközben a helyszíni műszaki személyzet folyamatosan felügyelte a körülményeket és a repülőgép működését. Erről természetesen videó is készült, ami alább megtekinthető.
Hirdetés
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?