Videón a Tesla új érintőképernyős okosváltójának működése!

Végre láthatjuk élesben a Tesla kar nélküli váltójának működését!

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Elon Musk a váltókar eltűnésekor a Twtteren megírta: a jövőben az autó tudni fogja magától, hogy előre vagy hátra indulnánk. Ha valamiért az autó rosszul döntene, itt az érintőképernyőről vezérelhető irányváltó, mutatjuk hogy működik. Neked megfelelne?

A Twitteren kering egy videó, amelyből kiderül: a Tesla Model S és Model X frissítésével eltűnő váltókar szerepét szükség esetén egy pofonegyszerűnek tűnő érintőképernyős megoldás veszi át. A videón az látható, ahogy a képernyő sofőrhöz legközelebb eső sarkába elhelyezett kisautó ikont előre, vagy hátra pöccintik, ezzel jelezve az autónak, hogy merre is van az arra.
Hirdetés
Ez így első ránézésre nem tűnik sem túl bonyolultnak, sem igazán ördögtől valónak, de azért akadnak aggályok. Főleg egy olyan világban, ahol egyesek már a fizikai klímagombok hiányának hírére is felháborodnak. Nézzük hát meg, mi lehet szerintük a probléma ezzel a megoldással, veszélyesebb-e ez, mint bármi más funkció "érintőképernyősítése"?

Először a más kezelőszervek esetében hangoztatott leginkább jogos érvvel kezdek: az érintőképernyőre oda kell nézni. Ez egy fűtés- vagy rádióbabrálás esetén igenis jogos félelem, amíg ugyanis menet közben a képernyőre figyel a sofőr, addig biztosan nem az utat nézi. Az irányváltás esetében viszont ezen felesleges aggódni, a funkciót ugyanis álló helyzetben használjuk. A Motortrend felvetése szerint az érintőképernyő meghibásodhat, és ha a váltót is onnan kezeljük, mozdíthatatlanná válik a kocsi egy ilyen helyzetben. Tény, hogy klíma, rádió és beépített navigáció nélkül még lehet lenni az első szervizig, de azt sem szabad elfelejteni, hogy rengeteg modern autóban - köztük a korábbi Teslákban is - egy elektromos kapcsoló állította az irányt, nincs fizikai kapcsolat a kar és a hajtáslánc közt. Ráadásul a Teslarati.com információi szerint még erre a helyzetre is van vészmegoldás, amit a kormányról érhetünk el. Van tehát valamennyi alapja a félelemnek, és az sincs kizárva, hogy pórul járunk miatta, de eddig sem volt feltétlenül jobb a helyzet ezen a téren.
Hirdetés
A harmadik, az internet népe által leggyakrabban felvetett probléma lehet, ha bármilyen okból valaki másnak kell vezetnie az autónkat. A sok érdekes váltómegoldás a "mosógépkapcsolóktól" a furcsa helyekre rejtett karokon át általában felháborodást kelt ugyanezen okból, a Tesla pedig erre még egy lapáttal rátett. Aki ugyanis nem látott még ilyet, az biztosan nem az érintőképernyőn keresi majd a funkciót. Apróságnak tűnhet a dolog, de mi a helyzet például akkor, ha épp az autója mellett összeeső tulajt kellene valakinek az öt sarokra található kórházig vinnie vele? Valószínűleg ebben az abszurd helyzetben is helytállna a technológia, ugyanis elég kicsi az esélye, hogy épp a vészhelyzettel egyidőben kavarodjon meg az állítólag jól működő, irányt váltó mesterséges intelligencia is.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?