Videón az M3-as autópályán rommá tört lakókocsi borulása!

A szabályok értünk vannak, betartásukkal elkerülhető lett volna a pénteki lakókocsis baleset is

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Túl gyorsan előzött, majd elvesztette az irányítást a szerelvény fölött a sofőr: a lakókocsi a belső szalagkorlátba csapódott és darabjaira szakadt, az autó pedig fejre állt az M3-as autópálya Nyíregyháza felé tartó szakaszán pénteken.

Múlt pénteken, azaz 2021. június 25-én, pénteken délelőtt baleset történt az M3-as autópálya Nyíregyháza felé tartó szakaszán. Egy lakókocsit vontató személyautó a rá vonatkozó sebességhatárt jelentős mértékben átlépve előzött meg egy kamiont, a sofőr pedig elvesztette az irányítást. A KRESZ 26. § (1) bekezdés b) pontja egyértelműen kimondja, hogy

gépjárműből és pótkocsiból álló járműszerelvénnyel autópályán maximum 80 km/h, sebességgel szabad közlekedni.

Ez a szabály nem a többi járművezető bosszantására szolgál, biztonsági oka van: az autó után kapcsolt utánfutó megváltoztatja a jármű menetdinamikai jellemzőit, megnő a tömeg, a hossz és a fékút is, ahogyan a súlypont is jelentősen megváltozik a terheletlen autóhoz mérten.Emiatt történt a baleset az M3-ason: a rosszul megválasztott sebesség következtében a vontatmány apró kilengései felerősödtek, és a lakókocsi súlya az autó hátulját is magával rántotta. A sofőr próbálta korrigálni az autó hátuljának a kitöréseit, de a szerelvény irányíthatatlanná vált és a belső szalagkorlátba csapódott. Az ütközés ereje akkora volt, hogy a lakókocsi darabjaira szakadt, a törmelék pedig még a másik pályaoldalra is átrepült. A lakókocsit vontató személyautó végül a tetején landolt, a sofőr könnyebb, utasa súlyos sérüléseket szenvedett.
Hirdetés
Az autópályán a hasonló balesetek további veszélyfaktora, hogy a többi jármű is nagy sebességgel halad, így magas a tömegkarambol esélye. Jelen esetben a lakókocsi mögött haladó járműveknek szerencsére sikerült megállni, így további ütközés nem történt. A baleset után még a másik pályaoldalról is érkeztek segítségnyújtók a hatóságok kiérkezéséig. Ezzel kapcsolatban a közútkezelő arra kéri a járművezetőket: minden esetben mérlegeljék azt is, hogy az autópályán a túloldalra átrohanva akár saját magukat is veszélybe sodorhatják. Az esetről készült kamerafelvétel alább megtekinthető.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2021.07.04. at 04:00
  Permalink

  A sebesség biztos túl volt a 80 kmh-n ha előzte a kamiont /az ment leaglább 80-al/ de….
  Nem a sebesség a fő ok hanem a szél. Amikor a kamion mellé ért az felfogta a szelet és túlhaladáskor az oldalszél “lódított” a lakókocsin. Ezen túl a ráfutófék /és ha volt stabilizátor/
  sem működhetett megfelelően. A vontató és vontatott súlyarányát is emelni kellene
  a vontatási előírásokban.

Vélemény, hozzászólás?