Videón egy súlyos, de több okból is tanulságos baleset mentése

Feszítővágóval vágták ki a sérülteket a reggeli frontális baleset után Dunakeszin

Egy Mercedes GLC és egy Fiat Multipla ütközött össze frontálisan ma reggel a 2-es főút és az M2-es autóútra vezető összekötő út csomópontjában, Dunakeszi mellett. A mentésről videó is készült, de a baleset körülményeit is érdemes tanulmányozni.

Két merőben eltérő paraméterekkel rendelkező autó ütközött össze nem messze Dunakeszitől 2021. október 15-én, a reggeli ködös, csúszós időben. A Budapestről érkező hivatásos, és az újpesti önkéntes tűzoltók a Pest megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett mentették ki az embereket. Két sérült kiszabadításához feszítővágóra is szükség volt. Összesen hatan sérültek meg a balesetben.
Hirdetés
Általános igazság, hogy a közlekedés nem játék, de amikor ősszel elkezd romlani az idő, akkor különösen fontos a fokozott figyelem az utakon. Bár a baleset pontos részletei még nem ismertek, szinte biztos, hogy közrejátszottak a rossz látási- és útviszonyok. Az ősz beálltával rengeteg veszély leselkedik azokra, akik az utakra kényszerülnek, de szinte mindre igaz, amit a lehulló levelekkel kapcsolatban írtunk nemrég:

"Az időnként megváltozó tapadási (vagy látási) viszonyok miatt ajánlott az alacsonyabb haladási sebesség megválasztása, az óvatosabb kormánymozdulatok alkalmazása, valamint a nagyobb követési távolság tartása."

Az ilyen balesetekből is fontos okulni, hiszen minél óvatosabbak és felkészültebbek vagyunk, annál kisebb eséllyel fordul elő velünk is hasonló, az ilyen helyzetek elkerülése pedig mindannyiunk közös érdeke. A másik dolog, amit az ütközéssel kapcsolatban érdemes megfigyelni, hogy mennyit fejlődött az autók biztonsága az elmúlt években. Bár a roncsok beazonosítása ilyen kevés képanyag segítségével nem a legkönnyebb feladat, még így is jól látszik, hogy egy első generációs Fiat Multipla és egy legfeljebb pár éves GLC Mercedes ütközött össze. Az autók, bár szemből ránézve hasonló méretűek (mindkettő 1,9 méter széles és 1,65 méter magas) a Mercedes több mint fél méterrel hosszabb és 300 kilóval nehezebb. A merevebb utascella és jobban kidolgozott gyűrődőzónák mellett ez is hozzájárulhatott, hogy sokkal jobb állapotban sikerült megúsznia a balesetet. Sajnos arról, hogy milyen sebességgel haladtak a járművek, hogy ki hibázott, illetve hogy a hat kórházba szállított sérült milyen eloszlásban utazott a két járműben, arról még nincsenek információink.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?