Videós podcast: itt a hó, jön a fagy

5 tanács, amit mindenképp tegyél meg, mielőtt a hóban útnak indulsz

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A havazás már megérkezett, az igazi fagy viszont csak a hét végén közeleg. Mire figyeljünk mindenképp az autónkon? Na meg milyen az új Toyota Yaris?Hirdetés
Végre itt a tél, legalábbis egy kicsikét, heti podcastunkban is ennek kapcsán beszélgettünk, a videóval is rögzített, de csupán hangként, podcastként is letölthető beszélgetésen túl pedig alább az az 5 alapvetés, ami nélkül most nem érdemes útnak indulni. 1. Legyen téli, vagy legalább négyévszakos gumiabroncsod! Utóbbiakból is lehetőleg jó állapotú, hiszen mind a koros téli, mind a nyári is extrém hosszú fékutat adhat - lásd az adatokat gumitesztünkben!
2. Takarítsd le az autód indulás előtt! Hatalmas szerencséje van annak, aki garázsban tud parkolni. Nyáron is jól jön, de télen óriási előny, hogy indulás előtt nem kell havat, jeget kaparni. Akinek viszont nincs, az söpörje le a karosszériáról, főként a sík felületekről (hiszen a függőlegeseken ritkábban marad meg), és főként persze az ablakokról is, hiszen nagyon fontos a kilátás.
Hirdetés
3. Párátlaníts! Hiába a hó letakarítása, a leghidegebb felület az autóban az ablak lesz, az utastérben lévő pára ott fog lecsapódni, ami gátolja a kilátást. Ezért tehát irányítsd a fűtést a szélvédőre. Ha van az autóban légkondicionáló, azt is kapcsold be (fűtéssel együtt), hiszen így a leghatékonyabb a párátlanítás, ne is lepődj meg, ha egy pollenszűrős autó a légkondi bekapcsolása nélkül nem fogja tudni magát párátlanítani.
4. Kapcsold be a fényszórót! Legyen akár reggeli sötétség, délutáni szürkület vagy nap közbeni vakító napsütés, most különösen érdemes felkapcsolni a tompított fényszórót is, nem pedig meghagyni a sokszor csak elöl világító menetfényt, ami bár nappal városon kívül is elegendőnek tűnhet, valójában korlátozott látási viszonyok mellett annál jelentősebben kell kivilágítani az autót, magyarán télen nem árt, ha a tompított fényszórót is felkapcsoljuk.
5. Hagyj időt az útra! Talán a legfontosabb, hogy számoljunk plusz időigénnyel a téli közlekedésnél: időt igényel a hó letakarítása és akár az is, hogy várjunk, amíg lemegy a pára az ablakról, továbbá a tempót is sokkalta óvatosabban kell megválasztani, így érdemes a megszokottnál jóval korábban indulni, hogy legyen időnk arra, hogy ne kelljen sietni.
Hirdetés

A fentiekre figyelve a téli közlekedés legfőbb veszélyeitől már meg is védtük magunkat!
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?