Vigyázat, kánikula, az autóban is hőgutát kaphatunk!

Óvatosan a kánikulában! A rendőrség a hőség veszélyeire hívja fel a figyelmet

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A tartós hőhullám megviseli az emberi szervezetet. A hőségben az autósoknak is nagyobb figyelemre és türelemre van szükségük.

A napokig tartó hőség mindenkit kivétel nélkül megvisel, fiatalokat, időseket, egészségeseket és betegeket egyaránt - írja a police.hu. Érdemes megszívlelni a rendőrség üzenetét! A kánikulai forróság még a frontokra kevésbé érzékeny emberek szervezetét is megterheli, természetesen egyénenként eltérő mértékben.Sokan nem tudják, de a hőségben sokkal kockázatosabb közlekedni. A szokatlanul nagy melegnek sokszor van szerepe a közlekedési balesetek bekövetkezésében. A járművezetők a hőségben általában kevésbé tudnak koncentrálni, a megszokottnál figyelmetlenebbek sok esetben türelmetlenebbek, hajlamosabbak az agresszív és durva szabályszegésekre. Gyakori jelenség a lobbanékonyság, a kiszámíthatatlan, szeszélyes magatartás. Próbáljunk meg az átlagosnál figyelmesebbek, higgadtabbak, elnézőbbek lenni. Tárazzunk be hideg folyadékot az autóba, ha van, használjuk a légkondit, lehetőség szerint parkoljunk árnyékba.
A közvetett hatások között figyelembe kell venni, hogy a légkondicionálóval nem rendelkező autók vezetői sok esetben nyitott ablakokkal és a sebesség fokozásával próbálnak a hőség ellen „védekezni”. Ezzel - a megengedett tempóig - semmilyen szabály ellen nem vétenek, de nem szabad elfelejteni, hogy a nyitott ablak szintén fokozza a balesetveszélyt.
Hirdetés
A nyári hőségben a gyalogosokra is jellemző a figyelmetlen, bágyadt közlekedés, kevésbé néznek körül, mielőtt lelépnek az úttestre. A tartós melegben a közlekedés résztvevői között is jelentősen megnő a rosszullétek száma, a hőség gyengíti a szellemi teljesítményt, egyeseknél tompaságot, közönyösséget, másoknál pedig fokozódó ingerlékenységet válthat ki. A közlekedők körében ilyenkor fokozottan jellemző a koncentráció hiánya, mely a reakcióidőben is jelentkezik. A reflexek tompulnak, a mozdulatok kapkodóvá válnak.
A balesetek megelőzése érdekében a legjobb prevenció minden esetben a közlekedési szabályok betartása, azonban a megváltozott időjárási viszonyokhoz való alkalmazkodás is kiemelten fontos. Aki nehezen viseli a meleget, ebben az időszakban lehetőleg ne üljön volán mögé. Ha feltétlenül szükséges elindulni, akkor az éberség fenntartása érdekében ajánlott a szokottnál gyakoribb pihenőket beiktatni, nem csak hűvös folyadékkal, hanem némi tornával is frissíteni magunkat. Nyújtóztassuk ki végtagjainkat, az ugyanis bizonyítottan megkönnyíti a további vezetést. Mindig legyen hűtött, lehetőleg nem cukros ital az autóban, hogy szomjúságunkat még egy esetleges torlódás esetén is oltani tudjuk. Továbbá türelem, a megszokottnál visszafogottabb tempó, nagyobb követési távolság ajánlott, hogy az esetlegesen tompuló reflexekkel is legyen idő a balesetek elkerülésére.
A sok jó tanács mellé praktikus információ is jut, az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság által készített Autópálya kisokos, mely az autópályákon közlekedők részére foglalja össze a legfontosabb tudnivalókat, különös tekintettel a nyári időszakra. A legfontosabb persze a türelem, a higgadtság, s a hideg víz - amit sokszor jobb a csapból folyatni, mint egy tópartra rohanni érte.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?