Vigyázat, most kell igazán a téli gumi!

A hétvégén akár a négyévszakos gumiabroncsok is elvérezhetnek

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Már most hólepel alatt van az ország egy része, ez egyrészt gyönyörű látványt ad, az utakon azonban torlódásokat, balesetveszélyt is jelenthet.

Érdemes átgondolni, hogy megfelelő gumiabroncs van-e autónkon, ha a hétvégén autózni kívánunk, az ország egy részén ugyanis már pénteken is jelentkezett a havazás. Az Időkép beszámolója szerint egy mediterrán ciklon csapadékzónája került átfedésbe a hideg légtömeggel, mely a Dunántúlon sokfelé intenzív havazást eredményezett. A Dunántúl északi része, majd Zalaegerszeg és környéke is behavazódott már péntek reggelre. A beszámolók alapján néhol már péntek délutánra 15 centi hóréteg gyűlt össze. Remek az idő tehát, ha síelni kívánnánk menni (és Eplény például korlátozott befogadóképességgel, de nyitva is tart), ám autós szemmel és gumitesztjeink tapasztalatával azt ajánljuk, most hétvégén csak akkor induljunk útnak, ha autónk megfelelő, jó minőségű téli gumiabronccsal rendelkezik. A havas, vagy akár jeges úton mind a négyévszakos, mind a korosabb téli gumiabroncsok jelentős hátrányt mutathatnak - ezt szemlélteti tesztjeink nedves műgyantán mért adatsora, ami szerint havas úton a fékút mindenképp sokszorosára nő, ám a szorzó mértéke a tempó mellett az abroncson is múlik.
Hirdetés
Az idő javulására a hétvégén sem számíthatunk, igaz az előrejelzés szerint végre valódi téli idő következik, hidegre és újabb havazásokra egyaránt van kilátás. Szombatra virradóra nagyobb területen képződhet (zúzmarás) köd, amelynek egy része napközben is tartósan megmaradhat. Az ország nagyobb részén viszont több órára kisüt a nap, majd késő délutántól dél felől megnövekszik a felhőzet. A tartósan borult területeken hószállingózás lehet. A minimumhőmérséklet általában mínusz 7 és 0 fok között valószínű. A nappali maximumok mínusz 1 és plusz 5 fok között alakulnak, a tartósan borult részeken maradhat hidegebb az idő. Vasárnap dél felől tovább növekszik, majd meg is vastagszik a felhőzet, északon van esély szűrt napsütésre. A déli országrészben van nagyobb esély hószállingózásra, havazásra, havas esőre, délkeleten akár esőre is. Észak felé haladva csökken a csapadék kialakulásának esélye. A legalacsonyabb hőmérséklet általában mínusz 6 és mínusz 1, a legmagasabb hőmérséklet mínusz 2 és plusz 3 fok között várható - olvasható az előrejelzésben.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?