Vigyázat, ónos eső közeleg – mutatjuk, merre

Indulás előtt nézd meg, mennyire csúszik az útfelület!

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Az első idei havazás után érkezik az első ónos eső, ami még veszélyesebb - a közlekedés szempontjából is.

A havazás még szinte szerethető, a városokban a sózás hatására belőle gyorsan kialakuló latyak kevésbé, a leesése után azonnal jeges felületet adó ónos eső pedig még kevésbé. Sőt, talán utóbbi a leginkább veszélyes csapadék, amire azonban már most, december elején fel kell készülni. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján ugyanis Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyében ma éjféltől holnap délelőttig több milliméternyi ónos eső hullhat. Az erről figyelmeztetést adó Magyar Közút Nonprofit Zrt. szakemberei a következő napokban is 12 órás váltott műszakokban dolgoznak majd a síkosságmentesítési munkákon, ám ez nem tudja helyettesíteni az ilyenkor szükséges fokozott óvatosságot, valamint a megfelelő téli gumiabroncsot.
Hirdetés
Hogy mi is pontosan ez a csapadék, hogyan alakul ki, arra ad választ a Magyar Közút év eleji, de most is aktuális, alább látható videója, alatta pedig azt is eláruljuk, autós szempontból mit érdemes még tudni róla.
Hirdetés
Fontos tudni, hogy az ónos eső hatására kialakuló jeges útfelületen még jó téli gumiabronccsal is jelentősen megnövekvő fékúttal kell számolni (lásd gumitesztünk adatait!), valamint azzal, hogy autónk nem csak megállni, kanyarodni sem fog úgy, mint egyéb útfelületeken. Nagyon fontos a megfelelő gumiabroncs, de legalább annyira az óvatos, megfontolt sebességválasztás. Indulás után érdemes egy-egy óvatos fékezéssel megtapasztalni az aktuális tapadási viszonyokat, de számoljunk azzal is, hogy azok menet közben az idő és a hely változásával egyaránt módosulhatnak.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?