Villany Audi és hidrogénes kamion is rajthoz áll a Dakaron

A zéró emisszió az autósportot sem kerülheti el, elektromos Audi és hidrogénes kamion is rajhoz áll

A rali szervezőinek nem titkolt célja, hogy 2030-ra zöld versennyé váljon a Dakar. A 2022-es szezonban ebből kapunk egy falatnyi ízelítőt.

Nem csak a közúton, hanem a motorsportban is egyre nagyobb hangsúlyt kap a környezetvédelem. A Formula E mellett a Dakar Rally is egy zöld versengéssé válhat, a szervezők szeretnék, ha 2030-tól csak alternatív hajtású járművek mérnék össze a tudásukat. Az egyik ilyen versenyző egy francia kamion, ami az egyik első hidrogén-elektromos meghajtású jármű lesz az embert próbáló megmérettetésen.
Hirdetés
A monstrumot egy francia startup készítette, és amolyan reklámként a Paris Saint-Germain focistái, köztük Lionel Messi is szemügyre vette a teherautót. A Gaussin névre hallgató cég szerint a jövő a hidrogénhajtású teherszállítóké, ezért nem csak a Dakarban gondolkodnak. A Szaúd-Arábiában rendezett megmérettetés remek lehetőség a technika tesztelésére, de reklámnak sem utolsó, a franciák közútra alkalmas szériát is terveznek. A Gaussin H2 névre hallgató jármű külsejéért az olasz Pininfarina stúdió fele, a kamion a lehetőségekhez képest egészen pofás.
Hirdetés
A Gaussin H2 mellett más alternatív hajtású autó is rajthoz áll, a németek az Audi RS Q e-tront küldik a sivatagba. A 671 lóerős szörny hajtásáról egy villanymotor gondoskodik, az 50 kWh-s akkumulátor benzin elégetésével is tölthető. Ha épp nem lenne szabad konnektor a homokdűnék között, akkor a kétliteres turbós benzinmotorra lehet támaszkodni, ami generátorként képes áramot termelni, így nem okoz gondot egy 800 kilométeres etap teljesítése.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?