Villanyautó-akkumulátorainak utóéletéről is gondoskodik a Honda

Az európai Honda szalonok begyűjtik a selejtes telepeket, és biztosítják újrahasznosításukat

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Az autók kipufogógázainak megszüntetésén kívül számos további terület van, amit számításba kell venni, ha igazán környezetbarát közlekedést szeretnénk, ilyen a már nem használt akkumulátorok feldolgozása.

Az autók elektromosítása helyes lépés a környezetbarát mobilitás elérése felé, azonban ennek csak akkor van értelme, ha a jármű teljes életciklusa során kibocsátott károsanyagok szintje alacsonyabb, mint a hagyományos, belsőégésű motorokkal szerelt változatok esetében. Így tehát figyelembe kell venni az elektromos autók által elfogyasztott áram előállításának emisszióit, vagy azt is, mi lesz az akkumulátorokkal, miután az autóban már nem használhatók. Ez utóbbi különösen problémás, hiszen a villanyautók telepei a környezetre kifejezetten káros anyagokból állnak, melyeket gondosan fel kell dolgozni, mielőtt valamilyen formában visszakerülnek a természetbe. Ezen dolgozik együtt a Honda és a francia SNAM, akik már 2013 óta igyekeznek biztosítani az elhasználódott akkumulátorok nyomon követését és uniós szabványoknak megfelelő kezelését. A közös munkát most tovább erősíti a két vállalat Európában: 22 országban a Honda márkakereskedései csatlakozhatnak az együttműködéshez, így a hozzájuk kerülő hibrid és elektromos autók akkumulátorait szükség esetén az SNAM elszállítja tőlük további felhasználásra. Értelemszerűen ez csak a Honda márkájú járművekre vonatkozik, ezeken belül is az elektromos és hibrid autók aksijaira, a belsőégésű motoros autók indítóakkumulátoraira viszont nem (de természetesen azok újrahasznosítása is megoldott, hazánkban is). Miután a lítium-ion és nikkel-metál-hibrid telepeket begyűjti egy kereskedés, 15 munkanapon belül elszállítja az SNAM - és mielőtt felmerülne bennünk a kérdés, hogy a szállítás terheli-e a környezetet: a Honda elmondása szerint ez is alacsony károsanyag-kibocsátású járművekkel történik.
Hirdetés
Amint az SNAM üzemébe kerül egy aksi, a cég szakemberei megvizsgálják és eldöntik, alkalmas-e további használatra, vagy menthetetlen a telep. Az előbbi esetben felújítják, ezután ipari vagy magáncélú felhasználásra kerül, ha viszont sérült az egység, akkor alkotóelemeire, többek között lítiumra, rézre, műanyagra és kobaltra bontják. Az utóbbi nyersanyag kinyerése különösen fontos, a kobaltbányászat nagy része ugyanis Afrikában történik, ahol egyes vállalatok dolgozói embertelen körülmények között hozzák felszínre a fémet, így a már kibányászott kobalt minél nagyobb részét érdemes újrahasznosítani. Az alkotóelemekből nem csak új aksik készíthetők, hanem például vakolóanyag-adalékok is, az SNAM-nek ebben már több évtizedes tapasztalata van. Bár egyelőre csak a CR-V kapható hibrid kivitelben a Honda modellkínálatából, hamarosan érkezik az új Jazz hibridje is, illetve a teljesen elektromos Honda e - jó látni, hogy már ilyen korán gondoskodik a márka az akkumulátorok későbbi felhasználásáról.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?