Viseljünk-e maszkot autóban a járvány ideje alatt?

Kell autóban, vezetés közben is szájmaszkot húzni? Talán, de vannak fontosabb óvintézkedések is!

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Megosztó a vélemény egyáltalán arról, hogy kell-e viselni szájmaszkot vírusjárvány időszakában, vagy sem, és hogy egyáltalán milyet. És ha kell, akkor autóban is viseljük?

Megoszlanak a vélemények az év elején kirobbant és a hetekben Magyarországon is dübörgő koronavírus járvány elleni védekezéssel kapcsolatban. Egy-két dologban a többség egyetért, mára vélhetően mindenki Győrfi Pál hangjával a fejében ébred, és az az első gondolata, hogy maradjon otthon. Ez lenne a lehető legjobb megoldás, de a világ nem állhat meg és az ország nagyjából egyharmada nem teheti meg, hogy otthonról dolgozzon. A munkába járás mellett vásárolnunk is kell, le kell vinni a kutyát sétálni, le kell vinni a szemetet, be kell szerezni a gyógyszert a nagyszülőknek, a rakás fontos és halaszthatatlan tennivaló mellett pedig egyelőre a szabadidős tevékenységekre is van lehetőség. Autóznunk is korlátlanul szabad, sőt, ebben az időszakban annak is érdemesebb és biztosabb megoldást nyújthat, aki egyébként máskor autóját otthon, vagy P+R parkolókban hagyva inkább BKV-ra száll, így jóval kisebb az esélye a fertőzésnek.

De vajon kell-e, érdemes, vagy van értelme a saját autónkban is védekezni a vírus ellen?

Természetesen igen, de nem mindegy, milyen módon. Ahogy azt a Skoda főorvosa is összegezte nemrég, a fertőtlenítésen van a hangsúly. Akkor is érdemes az autóban azokat a felületeket, kezelőszerveket, gombokat áttörölni fertőtlenítőszerrel, ha csak mi használjuk, ha más is, akkor pedig mindenképpen ajánlott beszállás után. Ez ajánlott az általános életvitelben érintett eszközökkel kapcsolatban is, de vajon egyéb védekezési módszereket is érdemes fordítva alkalmazni, mint például a maszk viselése az autóban? Erről már erősen megoszlanak a vélemények és nem csak autós vonatkozásban, de úgy általában a szájmaszk viseléséről.

Hasznos, vagy nincs túl sok értelme, esetleg károsabb is, mintha nem viselnénk?

Utóbbit egyből el is vethetjük, bár ezen a téren mindenképp igaz és észben tartandó, hogy ha nem tudjuk, hogyan vegyük fel és hogyan le, akkor előfordulhat, hogy teljesen fölöslegesen vettük fel utunk elején. Számtalan példát látunk arra már hétköznap, akár az utcán sétáló, boltban vásárló, de autóban ülő embereken is, hogy maszkot viselnek, ez dicséretes. Utóbbi esetben viszont nem egyszer láttam én is személyesen arra példát, hogy az autóban helyet foglalva a maszkot lehúzza az arcáról a delikvens, és így a nyakán, félig a száján pihen. Ebben a helyzetben pont ugyanolyan közel kerül a maszk külső, esetlegesen vírussal fertőzött felületével, mintha föl sem vette volna a maszkot. Fél fülről leakasztott megoldás is számtalan esetben jön szembe, ezekben a helyzetekben adtunk egy pofont a...

Ha már fölvettük, maradjon is rajtunk az utunk, dolgunk végéig.

Levételkor figyeljünk arra, hogy az arcunktól minél távolabb kerüljön a maszk, az egyszer használatos sebészi maszkokat pedig semmiképp se vegyük fel még egyszer, a szövet maszkot pedig azonnal tegyük mosásba, majd szárítás után vasaljuk ki. Jó, de kell-e autóban viselni, vagy sem?
Hirdetés
Alapvetően rosszat nem teszünk, ha viselünk maszkot, amikor csak lehet, ez az autóban is igaz. Abban az esetben mindenképp, ha többen ülünk egy autóban. Érdemes észben tartani, hogy a maszk általában nem azt védi, akin van, hanem akin nincs. Így egy autóban ülve is leginkább utastársainkat védhetjük meg attól, hogy mi adjuk át nekik a koronavírust - akkor is, ha csak hordozók vagyunk és nem is tudunk róla. Ha egy háztartásban élők ülnek az autóban, akkor nagyjából csak annyit érhet, mintha otthon is viselnék, ilyet pedig senki nem csinál, mert elkerülhetetlen az érintkezés.

Ha egyedül ülünk az autóban, akkor lehetünk a legnagyobb biztonságban az utazást illetően.

Ha már beszállás előtt is viseltük a maszkot, akkor ne vegyük le, ha csak utána tervezzük fölvenni, akkor az autóban még sok haszna nem lesz, de kiszállás előtt már van rá esély, hogy hasznosnak bizonyul. Bár a vélemények megoszlanak, a Magyar Orvosi Kamara jelen esetben mindenképp azt támogatja, hogy lehetőség szerint viseljünk maszkot abban az esetben, ha több emberrel kerülünk egy légtérbe. Az sem mindegy, hogy milyet, amíg nincs semmiféle tünetünk, tüsszögés, köhögés, orrfolyás, láz, addig a szövet maszk is elég. Bármilyen más esetben, amikor már tüneteket mutató személyekkel, vagy idősekkel kell találkoznunk, vagy mi magunkon veszünk észre tünetet, sebészi maszk ajánlott. A maszkviselés jelenleg nálunk egy furcsa szituációt idéz elő, több portál is foglalkozott már a témával, miszerint furcsán néznek ránk, ha viselünk maszkot, de akkor is, ha nem.

A társadalom nehezen áll át egy ilyen helyzetre, azonos szituációban, azonos ember mellett azért érezzük magunkat feszélyezve, mert visel maszkot, de azért is úgy érezhetjük, ha éppen nincs rajta.

Akkor mit tegyünk? Maradjunk otthon, vágná rá Győrfi Pál sokadjára is. Viccet félretéve, ha tehetjük, akkor viseljük, de legyünk vele tisztában, hogyan kell és miért. Ne vegyük le, majd húzzuk vissza, miután elszívtunk egy cigit, ne lógassuk a nyakunkban, az egyszer használatos maszkoknak pedig nem véletlenül az a nevük. Ezeket se csak úgy dobjuk el, vagy tegyük le az autóba, azonnal csomagoljuk zacskóba és dobjuk ki az első kukába. Rosszat csak akkor tehetünk, ha nem tudjuk, hogyan viseljük, jót azzal teszünk vele leginkább, hogy mi nem fertőzünk meg mást, nem tüsszentjük le az autónk kormányát, de már csak a beszéddel a levegőbe kerülő mikroszkopikus cseppek sem juthatnak el általa a műszerfalra, kezelőszervekre, hogy ott várjon arra, aki majd legközelebb hozzáér. Ennél viszont talán fontosabb a megfelelő higiénia, mindig mossunk kezet alaposan, az autóban ne nyúljunk addig semmihez, amíg le nem fertőtlenítettük a kezeinket, mert már a külső kilincsről is bevihetjük az autóba az akár halálhoz is vezető koronavírust.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2020.03.31. at 20:27
   Permalink

   Köszönjük, tudjuk. Ezért instrukciót nem adott a cikk, az alaptézis a következő: “Alapvetően rosszat nem teszünk, ha viselünk maszkot, amikor csak lehet, ez az autóban is igaz.”

 • 2020.03.31. at 21:10
  Permalink

  Magas alkoholtartalmú fertőtlenítő oldószerként is viselkedhet, ezért ésszel fujkálnám a műanyagokat az autóban/lakásban.

  Szerintem a legjobb megoldás a gőztisztító (nem írnék márkát, nekem a K betűs márka vált be, évek óta használom az autóimban és a lakásban is), még a klíma elpárologtatót is ezzel fertőtlenítem havi egyszer. A komolyabb SC2/3 sajnos kicsit húzós lett mostanra – főleg a nem ipari sárga színben-, de egy kézi verzió valamelyik olcsóbb márkától nem annyira vészes. (És a gőz nem bántja a lakkot/műanyagot sem)

  Akit érdekel, YT keresés “ammo nyc steam cleaning”, én is innen vettem az ötletet.

Vélemény, hozzászólás?