Vízen járás benzin segítségével: itt a flyboard

Jet skivel nem csak vízen száguldani, némi kiegészítővel még azon járni is lehet

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Benzint égetni nem csak a flaszteren lehet, kánikulában kellemesebb azt víz közelében, illetve magán a vízen tenni. Kiváló eszköz ehhez a jet ski, amellyel flyboard segítségével még vízen járni is lehet.

A budapesti és országos melegrekordot egyaránt hozó héten az 1996-os Eb-ezüstérmes és vb-bronzérmes Gerencsér Csaba, a jet ski sport örökös magyar bajnoka mutatta be cége Dunaharaszti mellett lévő bányataván, hogy a benzin égetése és a kánikula akár kellemesen is együtt járhat, s nem kell feltétlenül a dugóban, s az aszfaltdzsungelben aszalódásra asszociálni a kettőből. A vízen rohangálásra kiváló jet ski is benzinnel megy ugyanis, s az akár 100 km/órás vízen száguldásra is képes jetek valóban igen komoly élményt adhatnak.
Hirdetés

A sokszoros bajnok, s egyben jet ski-, hajó- és quadforgalmazó ugyanakkor mindig és mindenhol fel kívánja hívni a figyelmet arra, hogy a jet ski vezetésének is vannak írott és íratlan szabályai. Még akkor is, ha zárt területen a vezetése még csak jogosítványhoz, illetve bármiféle előképzettséghez sem kötött. Az persze alap, hogy vízi járműként csakis mentőmellényben szabad ráülni. Meg persze az is, hogy nyílt vízen az adott terület szabályzása érvényes rá. A Balatonon például nem használható, s a mostani szabályzások szerint a Dunán sem lehet szabadon túrázni jet skivel, s számos helyen csak extrém alacsony tempóval szabad vele menni. Nyílt vízen vezetéséhez már kisgéphajó-vezetői engedély szükséges, s a „sofőr” ugyanúgy bírságolható, mint közúton.
Papírjuk magunknak a jet skiknek is van, a 4 méter alattiak motoros vízi sporteszköznek, a 4 méter felettiek motorcsónaknak számítanak. A legtöbb jet ski fékkel nem rendelkezik, a gáz elvételével azonban egészen gyorsan lassulnak, ugyanis onnantól nem hajtanak, a víz közegellenállása pedig jelentős. A modernebbeken már van fék is, s azok harmadakkora úton megállnak, mint a fék nélküliek, így jelentősen csökkentik a balesetek számát, hiszen megállni és kerülni is könnyebb velük. És ez bizony fontos, ugyanis pontosan az lenne a jet skisek célja, hogy a sportot űzők a lehető legkevésbé zavarják a vizek, illetve vízpartok egyéb használóit. Így például a kenusok, kajakosok zavarása nélkül kellene menni jet skivel, s természetesen a környezet maximális tiszteletével. Azaz vízen tankolni tilos, hogy arra még lehetőség se adódjon, hogy az üzemanyag a vízbe jusson. Hasonlóképp szemetelni is tilos az egyelőre még íratlan, de hamarosan megjelenő „jet ski magatartási kódex” szerint, ami amúgy nem tartalmaz különösen komoly elvárásokat, inkább csak a kulturált viselkedés és együttélés e sportra/szórakozásra vonatkozó szabályait.
Miként azt Gerencsér Csaba (is) mondja, renitensek bizony mindenhol, vízen és a közúton is vannak, ám egy szűk rétegre, így a jet skisekre egy-egy kulturálatlan képviselő miatt a társadalom többi része könnyedén húz nehezen levetkőzhető negatív jelzőket. Pedig ez sem rosszabb, mint bármi más. Például egy motorkerékpárhoz hasonlóan egy jet ski sem extrém hangos, amíg azt gyári kipufogójával használják, de ahhoz hasonlóan meg lehet fosztani tőle, csak épp nem ildomos.
A mai jet skik motorjai egyébként már jellemzően nem két- hanem négyüteműek, így a korábbiaknál kevésbé környezetszennyezőek. Gázkarjuk meghúzására motorjuk szinte azonnal felpörög, s közvetlenül egy turbinakereket pörget meg, ami egy csőbe vizet présel, s a víz kilövellésével ad hajtást. A kilövellő víz azonban másként is hasznosítható, s itt jön a képbe a flyboard, a vízen járás művészete és sportja, mely lényegében egy speciális deszka, ami egy, a jet ski vízcsatornájára illeszkedő csővel van felszerelve.
A flyboard-cső egyik vége a deszka alatt van, a másik pedig a jet ski végén. A jet ski innentől kezdve mozgásképtelen, csak egy vízen úszó tárgy, ellenben a flyboardba belelépő, pontosabban abba szíjazott lábú kéjenc víz fölé emelésére lesz képes. Egy nagyobb teljesítményű jet ski nem csak a víz fölé emelni, hanem fölötte repíteni is képes. A jet ski vízcsatornájára rögzített flexibilis cső a flyboard deszkája alatt is nyitott és lefelé néz, az onnan kijövő vízoszlop emeli, illetve repíti utasát.
A profik természetesen irányítani is tudják magukat, s még egészen komoly mutatványokra is képesek – nyilván számos, magasról vélhetően fájdalmas esés után. A játék ráadásul nem is olcsó, egy flyboard-szett önmagában is 7000 euró (2,1 millió forint) környékén kezdődik, s még egy jet ski, abba pedig benzin is szükséges hozzá. Élménydús, ám költséges hűsölés tehát, bakancslistára felvenni ajánlott tétel, megvenni nyilván kevesen fogják, ahogyan a jet ski-tulajdonosok száma is jóval szerényebb, mint az eszközt valaha próbálóké, aki viszont ment vele, az bizonyára nem fölösleges és kellemetlen benzinégetésként élte meg.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?