Volkswagenek csatája: vajon gyorsabb a Golf GTI az ID.3-nál?

Egy átlagos villanyautóval vagy inkább egy sportmodellel érdemes a rajtvonalhoz állni?

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A turbómotorok gyors terjedésével az addigi átlagos teljesítményértékek feljebb kerültek, az elektromos autók viszont újabb ugrást jelentenek a dinamika terén.

Hasonlít, mégis különbözik egymástól az ID.3 és a Golf. Mindkét modell a kompaktok ligájába sorolható, a Volkswagen pedig akkora mérföldkőnek tekinti az első teljesen elektromos modelljét, mint amekkora a Bogár és a Golf megjelenése volt. A Golfnál jóval tágasabb belsőt kínáló ID.3 már az új elektromos almárka első gyermeke, így belső égésű motoros verzió nem készül belőle, ahogy jelen állás szerint a Golfból sem lesz elektromos.
Hirdetés
A néhány hasonlóságon felbuzdulva egy gyorsulási verseny keretében eresztették egy másnak a Golfot és az ID.3-at. Az esélyegyenlőség jegyében a pálya nem túl hosszú, ami az elektronoknak kedvez, mivel az ID.3 végsebessége csupán 160 km/h, így a Golf nem tudja kamatoztatni a nagyobb maximális sebességét. A Golf kínálatából a GTI-re esett a választás, így igen kiélezett küzdelemre lehet számítani.
Hirdetés
A rajt után rögtön elhúz az azonnal tengernyi nyomatékot a kerékre zúdító ID.3, aminek még a váltással sem kell bíbelődnie. Azért a Golfot sem kell sajnálni, a kezdeti lemaradás után folyton csökken a hátrány, a célba ha nem is sokkal, de az ID.3 ér be elsőként. A gyorsulási verseny olyan szempontból tanulságos, hogy az eddig megszokott dinamikát az elektromos autók terjedésével ideje újraértelmezni. Egy átlagos elektromos autó már úgy gyorsul, mint egy hagyományos kompakt modell sportváltozata, a 2,1 másodperc alatt 100-ra ugró Tesla Model S Plaid pedig már a szupersportautókat megszégyenítő gyorsulásra képes.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2020.11.09. at 00:13
    Permalink

    azért ez a teszt elég csuri. hogy tudjátok ezeket előbogarászni? 😀 60 méter…istenem. legalább negyed mérföld lenne. ettől függetlenül valóban jó a villanyosaknak a dinamikája egyáltalán nem rossz, de nem minden téren.
    az s plaid -hamegjelenik- pedig nem a 15 millió hufos árkategória amúgy.
    2 ezres motorból is ki lehet sajtolni jó értékeket (új a45s), persze tartóssággal van némi aggályom már ott 😀

Vélemény, hozzászólás?