Volt autó, nincs autó – bárkivel megeshet, aki utcára megy

Totálkár után nevetséges összeget fizethet a biztosító

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Hiába fizet a biztosító a vétlen autósnak, koros autó totálkáros balesete után bárki könnyedén maradhat autó nélkül, aprópénzzel a zsebében.


Olvasónk története szívszorító, gyomorforgató és speciális. Szinte minden nehezítő tényező benne van, Mária nyilván végső elkeseredésében írta az alábbi sorokat, s a szomorú az, hogy az eset teljesen jogszerű, s bármikor, bárkivel előfordulhat, aki koros autójával az utcára megy, részt vesz a forgalomban.
"2013. 07. 05-én, pénteken reggel Vértesboglárra mentünk a kis Puntóval rokonlátogatásra. 17:30.-kor elköszöntünk, majd elindultunk haza. Az autópályán szerettünk volna hazajönni, ezért áthaladva a Soroksári úton, majd tovább a Szerémi út végéig, ahol megfogott bennünket a pirosra váltó lámpa, és egyszer csak egy nagy lökés, és hátulról belénk hajtottak. A következő pillanatban egy hatalmas lökés. Ugyanaz az autó még egyszer belénk hajtott, de olyan durván, hogy a rádió és a kesztyűtartó összes tartalma kirepült, az ülések kitörtek a helyükről, és kellett pár perc mire felfogtuk, hogy mi történt.
A férjem kiszabadította magát az övből, de kiszállni nem tudott, mert az ajtó nem nyílt ki. Akkor én próbáltam, nálam sikerült, kiszálltunk. Hál' Istennek némi zúzódással, nyakrándulással megúsztuk. Én odamentem a másik kocsihoz, kinyitottam és megkérdeztem, hogy jól vannak-e. Láttam, hogy egy idős házaspár ül a kocsiban, és a hölgy fájlalja a mellkasát. Telefonáltam a rendőröknek, de mondták, hogy várni kell, mert helyszínelnek.
Egy jó óra múlva jött arra egy járőrautó, aki megállt, és megkérdezte, hogy miben segíthetnek. Elmondtuk, hogy mi történt, majd szóltam a rendőröknek, hogy hívjanak mentőt, mert a néni nem érzi jól magát. Jött is a mentő, elvitték az idős házaspárt. Jöttek a helyszínelők is, majd 3 óra leforgása alatt sikerült mindent befejezni. Jött a tréler, elvitte a két autót.
Szombaton délelőtt busszal tettük meg a hazáig hátralévő 200 kilométert. Hétfőn bejelentettük a kárt a biztosítónak, ahol közölték, hogy kell a rendőrségi határozat. Azóta az autót eladták a roncsbörzén 54 000 forintért. De közölték, hogy fizessem meg a tárolási költséget, 47 000 forintot, mert csak ugy tudja elszállítani a vevő. Mivel messze lakom, a licitnyertes kifizeti a tárolást, én tehát kapok 7 000 forintot.
Akkor most nagyon jól jártam, nem beszélve arról, hogy a biztosító is csak 130 000-et ad. Ebből mit tudok venni, hogy maradjon eredetiség vizsgálatra, meg átírásra?
Egyszóval jól megszívattak. Volt autóm, nincs autóm, és ahogy elnézem, nem is lesz. A férjem mozgáskorlátozott, azért kellett nagyon az autó. Egy '95-ös Fiat Puntónk volt, friss műszakival, 4 napos új hűtővel. Nagyon el vagyok keseredve, mert mi is rokkant ellátásból élünk, pénzhiányában, jogi segítséget nem tudok igénybe venni.
"
Hirdetés
A történet bizony valóban szívszorító és gyomorforgató, de javasoljuk, hogy vegye fel a kapcsolatot a biztosítóval, s pontosan a friss vizsgára és az új hűtőre, a 18 éves autókénál vélhetően jobb baleset előtti állapotra hivatkozva kérjen a kapottnál nagyobb kártérítést a totálkárosra tört autó után. Biztosítási szakjogász igénybevételét szintén javasoljuk - legalább egy konzultáció erejéig, mely során ő bizonyára meg fogja tudni mondani, hogy érdemes-e eljárást indítani a biztosító ellen. Utóbbi egyébként jó eséllyel peren kívüli egyezséggel fog ajánlani az elsőre megítéltnél magasabb, a korábbihoz hasonló állapotú autóra az összes járulékos költséggel azonban bizonyára még mindig nem elegendő, de annak megvásárlását - a nevetségesnél - jobban segítő összeget.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2017.10.30. at 00:09
  Permalink

  “Láttam, hogy egy idős házaspár ül a kocsiban”

  Ha ilyen jön mögéd inkább menj át a piroson.

  Jóval olcsóbb !!! Lenne még kocsid is …

 • 2017.10.30. at 00:09
  Permalink

  Ez Hungary miért csodálkoztok.

  Nekem leamortizálták a hatso lokost…uj kellett,,,szín persze eltérő lett..

  s kit érdekelt ?…

  A kocsim viszont már balesetes, javitattot, és ez 10 méterről is látszik…

  Hol lett megtérítve a károm ???

 • 2017.10.30. at 00:09
  Permalink

  Mivel a 112 egy központi, sőt európai segélyhívószám, melynek lényege, hogy [b]“Európa veszélyhelyzetbe kerülo polgárai a 112 telefonszámot hívhatják, és így juthatnak el a segítségnyújtó szolgálatokhoz. Ily módon csak egyetlen telefonszámot kell megjegyezni, hogy a gyorsabb és hatékonyabb beavatkozás biztosítva legyen.” [/b](forrás:http://www.sos112.info/hungary.htm) igenis, kutya kötelessége az összes szükséges segítséget a helyszínre küldeni!
  Ha egy külföldi kerül bajba, ezt fogja hívni, és mivel kishazánkban ez a szám a rendőrségen, ezen belül is a tartózkodási helyed szerint illetékes központban csörög, neki kell intézkednie minden szükséges egység kiküldéséről. Szerintem.
  De ha a közlekedésieket hívod, akkor is köteles intézkedni, mert a balesetben részes személytől nem várható el minden esetben, hogy megfelelően cselekedjen. Ha esetleg félholtan a rendőrség száma ugrik be neki, de a bejelentés után elájul, akkor mi történik? Meghal, mert a rendőr nem képes átszólni a mentőknek?

  Ugyanígy a mentők is értesítik a rendőröket, ha személyisérüléses balesethez, lőtt sebhez, stb. hívják őket.

 • 2017.10.30. at 00:09
  Permalink

  Nem rendőrellenes vagyok, hanem hülye-ellenes, foglalkozástól függetlenül. 😉 (Mellesleg két rendőr is van a közeli ismeretségemben, az egyik őrnagyi beosztással.) Viszont a rendőrnek nem lenne kötelessége jelenteni a személyi sérülést, illetve mentőt is hívni?

 • 2017.10.30. at 00:09
  Permalink

  Én egy 3 éves, hiteles autóval jártam (majdnem) így. Az ellenfél biztosítója nem akarta fizetni a javítást, mert GTK-ra vette a kocsit. Szerencsére volt CASCO, de az önrészt és az ez miatt megemelkedett díjat nekem kellett fizetnem. Kb. 150-200e Ft-ba (plusz utánnajárás, telefonálgatás, idegeskedés) volt, hogy “megmentsük” az autót. A vétkes pedig megúszta 50.000.- bírsággal, meg fél év eltiltással; ami szinte lejárt, mire a kocsit visszakaptuk.
  Sajnos, ilyen a jog-, és biztosítási rendszerünk.

 • 2017.10.30. at 00:09
  Permalink

  A sérülthöz nem a rendőrnek kell sietni! Nem vagy te (is) kissé rendőrellenes? 🙂
  A panaszosnak kellett volna mentőt hívnia , mivel személyi sérüléses baleset részese. Ezt úgy hívják, kötelező segítség elmulasztása. 2 év szabadságvesztés! Ha abban az egy órában, mire arra járt a rendőrjárőr, akivel mentőt hivatott, a sérült esetleg meghal, akkor 3 év. (BTK 166§.)

  Nekem is volt hasonlóban részem, vétlenként. Én a 112-t hívtam, mint központi segélyhívó számot. Sajnos, nálunk a rendőrségen csörög. Hiába mondtam a rendőrnek, hogy személyi sérülés is történt, amikoris hivatalból köteles lenne mentőt is küldeni, mégsem értesítette őket. Ha erőltetem, most ő is ülhetne. 🙂

 • 2017.10.30. at 00:09
  Permalink

  50-ből, akkor sem jön ki, ha a bontóból veszel lökhárítót és hátsó ajtót és még olyan szerencséd is van, hogy a színe is egyezik. Valószínűsíthető, hogy a lökhárító mögött, a padlólemez is sérült, illetve, a hátsó sárvédőn és a bal hátsó ajtón is látok sérülést, igaz, nem biztos, hogy azok is, ebben a balesetben sérültek meg.

 • 2017.10.30. at 00:09
  Permalink

  Rosszindulatúan visszaélnek azzal, hogy sokaknak sem pénzük, sem idejük, sem idegzetük nincsen egy bírósági hercehurcához. Az ügyvéd sokszor a képviseletet is elutasítja (mert nincs számára elég pénz benne.) Amúgy ha nem a károsult hibájából kell “tárolni” (Vajon egyeztették e hová kéri az elszállítást a károsult. Tisztában van e a döntése járulékaival …) Annak költségét miért nem a károkozónak számlázzák ki eleve? … A károsultat nem kéne védeni minden lehetséges módon?

 • 2017.10.30. at 00:09
  Permalink

  “az eset teljesen jogszerű”……na ez azért inkább nem minősíteném : minden kárt fizetnie kell a biztosítónak, a teljesség igénye nélkül pl. nem csak a tárolást, de az autómentő számláját is, a “cserébe” vásárolt autó átírási költségét, eredetvizsgálati költségét is, esetleges bérautóköltséget is, de ha nagyon elhúzódik az ügy, akkor még kamatot is !!!!……ha a vétlen autó vezetőjének, utasának a ruházatában, vagy egyéb tulajdonában kár esett azt is!!…….személyi sérülés esetén sok-sok egyéb bizonyított/bizonyítható kárt is, komolyabb esetben még életjáradékot is !! – az, hogy ezeket a költségeket a biztosító esetleg utólag behajtja/kiperli a károkozóból az nem befolyásolja azt, hogy a károsult MINDEN költségét fizetnie kell, gyakorlatilag az “eredeti” állapotot kell hogy visszaállítsa………………

 • 2017.10.30. at 00:09
  Permalink

  A biztosítók, ugyanolyan szemét állatok, mint a bankok. Rendesen fizetsz nekik, minden hónapban, de ha arra kerül sor, hogy nekik kellene fizetni, akkor húzzák a pofájukat és mindenféle kibúvókat keresnek.

 • 2017.10.30. at 00:09
  Permalink

  Csak nekem szúrja az is a szemem, hogy egy sérült öreghez nem jöttek ki azonnal, csak egy óra múlva, mert helyszínelnek? Szolgálunk és védünk? Ők voltak az egyetlen rendőrök a nagy Budapesten, hogy nem tudott más kijönni?

 • 2017.10.30. at 00:09
  Permalink

  A tárolást is kell fizetnie a biztosítónak – úgy emlékszem 3 napot legalább. Azt nem is írta hol tárolták.
  Valamennyit talán még lehet visszaalkudni, de én is jártam így, hogy egy 15 éves ,de gyári állapotú aútótól kellett így búcsúznom.

Vélemény, hozzászólás?