Wallis-botrány: jelentkezett egy újabb sértett

A Wallis-botrány sértettjétől elvették az autóját, a rendőrség nem hajlandó neki válaszolni

Tovább bonyolódik a Wallis-botrány, egy újabb sértett jelentkezett, aki valóban nem a Wallisnál vásárolta az autóját, mégis elvették tőle, szomorúbb, hogy a rendőrség nem hajlandó választ adni négy hónapja.


Hirdetés
Múlt héten került nyilvánosságra a Wallist ért nagymértékű sikkasztási botrány, amiben összesen 322 millió forinttal károsították meg az autókereskedést. A történet szerint 24 autót adott el egyik értékesítőjük úgy, hogy azok bevételéből egy forintot sem tett be a céges kasszába. Az értékesített autókat idén év elején lefoglalta a rendőrség, összesen 25-öt. A 24.hu járt utána alaposan az ügynek, cikkük folytatása tegnap jelent meg, amiben egy újabb károsult, B. Gyula jelentkezett a saját történetével, mely a korábbi sértettéhez képest egészen más, a végeredmény mégis ugyanaz, az ő autóját is lefoglalták idén februárban.
Hirdetés
B. Gyula tavaly októberben vásárolt egy alig 8000 kilométert futott BMW X4-et. Az autó hirdetését az interneten találta, és a 24.hu cikke szerint egy dunántúli autókereskedő magánszemélytől vásárolta meg, aki saját bevallása és a korábbi adásvételi szerződés alapján is a Wallistól vette az autót. A 24.hu birtokába került adásvételin szerepel a Wallis pecsétje, az igazgató és két értékesítő aláírása is, akik közül egyikük előzetes letartóztatásba került. B. Gyula jóhiszeműen vásárolta az X4-et, és azután is bízott benne, hogy visszakapja az autóját, miután a rendőrség érte jött egy trélerrel.

Ennek azonban már négy hónapja, és a rendőrségnek feltett kérdéseire csupán annyi választ kap, hogy ne zavarja őket ilyen kérdésekkel.

A részletek jelentős része még nem ismert, és az sem biztos, hogy a dokumentumok, melyek a 24.hu birtokába kerültek, az eddigi adásvételi szerződések valósak-e olyan értelemben, hogy a rajta szereplő aláírások valódiak, vagy meghamisították őket. Annyi biztos, hogy a letartóztatott értékesítő mindegyiken tanúként szerepel, ugyanakkor sem a 24.hu-nak, sem nekünk nem kommentálta a Wallis az esetet, kérdéseinkre nem kaptunk választ az ügyben. A jog (és a 24.hu által megszólaltatott jogász) szerint a jóhiszeműen megszerzett tulajdonjog erősebb a most még csak vélelmezett bűncselekménynél, vagyis jelen álláspont szerint az autók vásárlói állnak jobb helyzetben. Eszerint ők jogilag visszakaphatják az autókat, mivel nem járhattak volna el körültekintőbben a vásárláskor annál, minthogy a Wallis kereskedésében írták alá a szerződést, fizették ki és vették át az autót. Ugyanez vonatkozik a B. Gyuláéhoz hasonló vásárlókra, akik másodkézből, de hivatalos úton vették meg az autókat, íratták névre és vitték el eredetiségvizsgára, amin persze mindegyik autó átment. A Wallis hivatalos álláspontja egyelőre nem ismert, ugyanakkor a joguk és az esélyük megvan arra, hogy az autókat ők kapják vissza, ha kiderül, hogy a szerződéseken szereplő aláírások valóban hamisak.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2020.06.23. at 19:34
    Permalink

    Mondjuk ha B. Gyula feltett kérdéseit is tartalmazná a panasz, akkor valószínűleg egyértelmű lenne, hogy a rendőrség nem genyóságból nem válaszol, hanem olyan témában érdeklődött a tulajdonos, amikre hivatalból nem kaphat feleletet, mert azon információk nyilvánosságra hozatala a nyomozás érdekeivel ellentétes. Ha szó szerint lenne idézve a rendőrségi reakció akkor valószínűleg az is valami ilyen formát tartalmazna. Csak azért tartom fontosnak erre az apróságra felhívni a figyelmet, mert a sajtó is megütheti a bokáját, ha a hatóság jó hírnevét sérti a kontextus.
    A végeredmény valószínűleg az lesz, hogy a Wallis visszakapja az autókat, a vásárlók meg a pénzüket.

Vélemény, hozzászólás?