Használtautó-importot korlátozna két szakmai szervezet

A Lízingszövetség és a Gémosz betiltatná az öreg autók behozatalát

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

2012 óta évről évre rekordot dönt a használtautó-behozatal. A Lízingszövetség és a Gémosz erős korlátozást vezetne be.


A Magyar Lízingszövetség és a Gépjármű Márkakereskedők Országos Szövetsége (Gémosz) azt szeretné elérni, hogy csak 8 évnél fiatalabb autókat hozzanak be az országba - adta hírül az MTI. Mint azt a két szakmai szervezet közös, az MTI-hez eljuttatott közleménye is hangsúlyozza: az új autók piaca 2013 és 2015 között 37 százalékkal bővült, ám ezzel párhuzamosan a külföldről behozott autók száma 74 százalékkal nőtt, az importból származó autók átlagéletkora pedig eléri a 11 évet. Ehhez viszont rögtön tegyük hozzá, hogy a hazai járműpark átlagos életkora még magasabb: 13,7 év.
A Lízingszövetség és a Gémosz szerint a külföldről behozott használt autók esetében meg kellene követelni legalább az Euro 4-es, azaz a magyar forgalmi engedélyekben lévő besorolás szerint legalább 9-es környezetvédelmi osztályjelzést is. Ha ezzel egyet is értünk, akkor is meg kell jegyezzük, hogy nem csak 8, hanem 10-12 éves autók is gond nélkül tudhatják már a 2005 szeptembere óta az új személyautók számára kötelező, de számos modell által már jóval korábban teljesített normát.
Hirdetés
Míg 2013-ban 56 200 új autó talált gazdára, 2014-ben már 67 500-at adtak el a kereskedők, tavaly pedig 77 200-at. Eközben 2013-ban 70 700, 2014-ben 96 700, 2015-ben pedig 122 600 használt autót helyeztek forgalomba. A lízingszövetség és a Gémosz szerint a használt autók importjának növekedése kedvezőtlen tendencia, hiszen az autók átlagéletkora magas, sok használt autó előélete sem "garantált", számos autónál tekerik vissza az órát, ráadásul több használtautó-importtal foglalkozó cégnél felmerül a visszaélés gyanúja is.

Itthon 2012 óta minden műszaki vizsgán rögzítik a gépjárművek óraállását, ám a külföldről behozottak gyakorlatilag tiszta lappal indulnak, ezért esetükben még fontosabb a dokumentált szervizmúlttal igazolható előélet.


"A korszerűtlen, alacsony áron behozott használt autók konkurenciát jelentenek az új autók piacának, pedig a vásárlók számára ezek a sok esetben ismeretlen előéletű, 10-20 éves személygépkocsik már rövidebb távon is jelentős kiadást jelenthetnek a meghibásodások miatt" - fogalmazott Gablini Gábor. A Gémosz elnöke kiemelte: "nagyon sok külföldről öreg autókat behozó kereskedő tűnik el egyik pillanatról a másikra, ráadásul a használtautó-import közel háromnegyedét ők intézik a Gémosz becslése szerint." Sok olyan autó kerül a magyar piacra, melyeket a nyugati országokban környezetvédelmi szempontok miatt már megsemmisítenének - tette hozzá. Tegyük hozzá ugyanakkor, hogy kár lenne kizárni az Euro 4-es normát teljesítő, akár vezetett szervizkönyves, akár hibrid, de 8 évnél idősebb (például Toyota Prius II) személyautókat a hazai piacról. Véleményünk szerint az adott emissziós szint elvárása védhető lenne import-korlátként, de a hazai átlagéletkornál sokkalta alacsonyabb kor előírása aligha.
Tekse Kálmán a Lízingszövetség elnöke szerint "Egy korszerű, tiszta előéletű, rendszeresen szervizelt, Magyarországon használt autó biztosabb megoldást jelent az autóvásárlóknak, és hosszabb távon a vásárláskori magasabb ár a fenntartási költségeken keresztül megtérülhet". Ebből azonban a "Magyarországon használt" kitétel - kellően leinformálható előélet esetén - nyugodtan kivehető. A lényeg az lenne, hogy mindenki átvizsgált, dokumentált múlttal rendelkező, természetesen a lehető legkevésbé környezetszennyező autót, ne pedig álomképet vásároljon.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2017.10.28. at 06:21
    Permalink

    Köszönöm, az A2 elsősorban hobbi számomra.
    Az én magyarországi ismeretségi körömben meg pont forditott a helyzet. Műszaki központúság, nagy figyelem a járműre, használatára, állapotára, karbantartásra. Ez utóbbi, és szakszervizek közé abszolút nem tennék egyenlőségjelet! Aki pedig azt hiszi, hogy Magyarországra az autók elhanyagolása, az “olcsó módszer” a jellemző, az ellenkezőjéről meggyőződhet, elég ha csak belenéz pl. az Indexen a Honda Jazz fórumba, stb.
    A “nyugati” karbantartásról, de még a szakszervizekről is rendkivül rossz véleményem van.
    Erre bizonyiték a szóbanforgó A2 is. A nyugati szakszervizre meg az előző német autóm. Ezekről irtam már korábban, nem ismétlem.
    Még egy multinál dolgoztam, vizsgáztattam autókat Németországban. Negyedrésznyi tortúrának sem vetették alá, mint itthon az enyémet vidéken.
    Persze hogy nincs nyugaton sem kolbászból a kerités. 1990 után, a kialakult “egypólusú” világban villámgyorsan intézkedtek a jóléti állam leépitéséről.

  • 2017.10.28. at 06:21
    Permalink

    Legyen szerencsed az A2-eshez!
    Nuygaton sincsen kolbaszbol a kerites, ez is igaz, de azt megemlitenem, hogy Magyarorszagon, legalabbis az en ismeretsegi köreimben, mindig ment valami olcso modszer, hazi takolas es egyebek, csak minel olcsobban ussza meg az ember. Nincsen ezzel baj, hiszen az anyagi helyzet limital ilyen esetben, de sajnos elöfrodul, hogy a korrekt javitas hianya meghibasodashoz vezet, hosszabb tavon.
    Ami “Nyugaton” szinten törtenhet hasonlokepp, hiszen a penz itt is penz az embereknek.
    De a kollegaimtol azt hallom, hogy minden apro cseprö nyavalyat igyekeznek javitani illetve mennek a szervizbe, es hogy milyen szigoruak a vizsgan a feltetelek. Kolleganöm Opel Astra Caravanja volt vizsgan, apolt, 1999-es evjaratu, nem lelakott auto, es bizony, hogy szepen kaptak egy hosszu listat, hogy mit kellene az auton megjavitani, hogy atmenjen a vizsgan. Elvittek szerelöhöz, kijavitottak a listan felsorolt hibakat, visszamentek a vizsgaallomasra, atneztek a javitasokat es levizsgazott az auto. Persze itt is vannak ellenpeldak, de nem mondanam, hogy itt kevesbe vannak az autok karbantartva, mint Mo.-on. Söt, en meg mindig azt gondolom, hogy el vagyunk maradva ezen a teren.

  • 2017.10.28. at 06:21
    Permalink

    Nincs kolbászból a kerítés és sok múlik a tulaj becsületén, lelkiismeretességén, trehányságán Mo-on is és a bezzeg nyugaton is.
    Én csak Ausztriát ismerem, az évenkénti (!) műszaki vizsga kritériumai relatív kemények, a vizsgaállomások és az arra jogosult műhelyek min. 90%-a be is tartja azokat a retorzióktól tartva. Magyarországon a követelmény rendszer gyengébb, a vizsgaállomások pedig elnézőbbek, főleg vidéken.

  • 2017.10.28. at 06:21
    Permalink

    Teljesen egyet értek veled. Töredékért megvásárolható egy használt autó és javításokkal is olcsóbban fenntartható mint egy újabb amiről épp lejárt a gari. Egy kis affinitás és törődés kérdése a dolog. Elég valószínű hogy a gémosz valaki akaratát próbálja keresztülvinni, remélem befürödnek vele. A szomorú az egészben hogy nemigazán inteligens honfitársaink egy ilyen hír hallatán rögtön elkezdenek szarmagyarozni, meg bezzeg nyugatozni, mintha ott mézeskalácsból lenne a kerítés.

  • 2017.10.28. at 06:21
    Permalink

    Gablini Gábor fogalmazta: [i]“A korszerűtlen, alacsony áron behozott használt autók konkurenciát jelentenek az új autók piacának”[/i]
    Nem jelentenek konkurenciát, mert egy Golf kategóriájú új autónak a 20%-áért már igen jó 10-12 éves használtat ki lehet fogni. Akinek csak ennyi pénze van, nem fog új autót vásárolni.
    “[i]…sok esetben ismeretlen előéletű, 10-20 éves személygépkocsik már rövidebb távon is jelentős kiadást jelenthetnek a meghibásodások miatt”[/i]
    Nem kérdés, a használatba vétel előtt jelentős karbantartási költséget kell bekalkulálni. Nyugaton sem kapnak jobb karbantartást az autók, ne legyenek senkinek sem illúziói! Tehát aki megvesz egy 10-12 éves használtat, és a vételáron felül még rákölti az új árának 5%-át, esélye van rá, hogy igen jó autója lesz, amire hosszabb időn át már nem lesz gondja!
    Aki ezt a szükséges karbantartást elmulasztja, az ne panaszkodjon!
    Lényeg, hogy még mindig csak az újnak a 25%-nál tartunk. Aki ennyiből össze tud hozni egy jó autót, már pedig abszolút nem lehetetlen, annak egyáltalán nem éri meg újat venni.
    Új autónál jelentős hátrányt jelentenek a lehúzós szervizek, kötelező karbantartás keretében. Pedig az jobbára csak segédmunka.
    Használtautókhoz pedig lehet találni korrekt szerelőket, akik a szakszervizek töredék óradijáért is minőségi munkát adnak ki a kezükből.
    Hál’Istennek én találtam az A2-höz, aki Audikra specializálta magát, évekig A2-t használt, és aki világbajnokságot nyert Forma 1-es csapatban volt évekig szerelő. Oda nem akárki felel meg, de aki igen, az igényes lesz a munkájára. Sokat tanultam tőle. 🙂

  • 2017.10.28. at 06:21
    Permalink

    A Gablini féle újautó lobby újabb erőlködése….de ebben a formában nem lesz belőle semmi.
    Az Euro 4 még tényleg védhető lenne,ahogy a cikkíró is fogalmaz de 8 éves tervezett korlát 10 vagy 12 évnél lenne reális!
    A magyarországi 8 éves autókkal semmi bajuk…érdekes ez az álláspont

  • 2017.10.28. at 06:21
    Permalink

    Valahol meg tudom érteni az embereket, hogy pénz nélkül is szeretnének autót, de mivel már nem kapnak felelőtlenül hitelezett suzukit (ugye volt az emlékezetes urban legend, hogy ha leejtetted a személyidet a szalonban, tutira autóval jöttek ki), ezért kevés pénzből csak a nyugatról tonnaszám behozott kétes állapotú gépekből tudnak válogatni.

    Mivel ugyanúgy nem lesz pénzük karbantartani, esetleg gombokért próbálják életben tartani, addig használják, de az első komolyabb bajnál le fogják támasztani ezeket. Szerintem 5 éven belül tele lesz a város M és N rendszámos roncsokkal, mert a most behozott jellemzően 15 éves “premium” autók megfizethetetlen javítási számlákkal fogják meglepni mostani büszke tulajdonosaikat. Addig meg sorok állnak a Homasitában, mert a “tuning” az kell 😉

  • 2017.10.28. at 06:21
    Permalink

    Elolvastam többször is, pont ezért írtam. Gondoltam hogy nem fogsz hibát érezni abban amit leírtál hiszen kivételezzetnek képzeled magad ahogy írtad is. Tudod a rasszisták ismertetőjele hogy álltalánosítgatnak, így feketék, úgy fehérek, zöldek, sárgák, barnák, mocskosak, férgek és a többi. Az hogy ezt te meg se próbálod érteni pontoson abba a magasságokba emel téged, akiket szidsz. Semmivel nem vagy jobb, sőt még rosszabb is vagy. Kérnék is rád egy cenzúrát a szerkesztőségtől.

  • 2017.10.28. at 06:21
    Permalink

    Pont Te írtad nekem, hogy költözzek el egy kínai falucskába, emlékszel?:)

    A végén még kiderül, hogy Te vagy az, aki már pakolja a bőröndjét:)

  • 2017.10.28. at 06:21
    Permalink

    Arra térsz át amire akarsz, vallás szabadság van, bár tudtommal olyan vallás nincs hogy magyar. A hülyeség bánt, de az nagyon. Azért mert egy szövetség kihoz valami baromságot, szerinted, azért miért kell általánosítgatni? Ezért lennél te kivételezetten ártatlan? ÉS ha az is vagy akkor miért kell mindenkit leírni? Ezzel pont azokat bántod meg akik nem tartoznak bele az ócska hozzá álláshoz, akiknek meg ilyen a hozzá állásuk azoknak meg hiába is írod. Kartelezées meg nemcsak itthon van, mintahogy korrupció sem, de emiatt leférgezni mindenkit itthon, nem vall valami éleslátásra. Szóval akárhogy is szántad sz@rul hangzik.

  • 2017.10.28. at 06:21
    Permalink

    de magyar vagyok sajnos 😀 lehet át térek hindura. másrészről, akinek nem inge, ne vegye magára végtelenül egyszerű. én az általános hangulatból és általános gazdasági álláspontból állapítottam meg azt, amit leírtam. lehet kapálózni ellene, hogy jaj, hát jaj. mo EU utolsó kb majdnem, az emberek ott csalnak (ha kicsi, ha nagy) ahol csak tudnak ezt nagyon kár lenne tagadni. ha nem így lenne, akkor EU top-ban lennénk, nem balkáni proli szinten.
    Az általános gazdasági hozzáállás pedig a tiltás minden újítást és a rabszolgatartás (összeszerelő), korrupció és kartellezés.
    az hogy van pár %, aki nem ilyen (én ide sorolom magam nyilván, különben nem lennék pipa erre a helyzetre) az nagyon nagyon édeskevés, hisz épp nem ők határozzák meg az általános hangulatot és a gazdaság alakulását. ez egy elég szomorú dolog.

  • 2017.10.28. at 06:21
    Permalink

    “Itthon 2012 óta minden műszaki vizsgán rögzítik a gépjárművek óraállását, ám a külföldről behozottak gyakorlatilag tiszta lappal indulnak”
    Most voltam műszakin , és olyat mondtak ott, hogy most megint új lappal indulnak a kocsik, az eddigi kilométeróra állás törölve, a mostani óraállástól indul az első rögzítés . Magyarországi vásárlású az autó.

  • 2017.10.28. at 06:21
    Permalink

    Oké, mi a jelenlegi norma? Euro6. Hány éve lehet ilyet kapni? Kb. 2 éve. Meg tudja az átlagember a 2 éves autó árát fizetni? Nem.

    Na, ezért fáj. Nem vagyok nepper. Ha a 16 éves verdámat újabbra akarom cserélni, egy 10-12 év körüli autónál újabb nem fog beleférni a keretbe. Járjak tovább a szerinted “rom” autóval, vagy cseréljem korszerűbbre? Ha rajtad múlna, az öreg autók 30 évesen fognak kifordulni a tulajdonos alól, mert az általad jónak tartott “pár éves” autókra nincs pénze.

  • 2017.10.28. at 06:21
    Permalink

    tipikus magyar férgek…..és csúsztatgatás. persze, korlátozná akkor megoldódik minden. az okát, meg nem tudják ezek a félhülye barmok? ha nem csak az árak lennének EU-nyugatiak, hanem a fizetések is akkor SENKI (vagy csak elenyésző) nem hozna be lefingott gépet….
    inkább azért ugatnának ezek is, h kiharcolnák a normális béreket, az éhbér helyett…..az meg, hogy magyarországi használt gép, semmit nem jelent, nagyobb LUTRI MINT EGY KÜLFÖLDI (tapasztalat) ! hála a magyar gazdasági helyzetnek és ebből adódó, mindenki átqur mindenkit mentalitásnak……erre rakjatok még egy lapáttal idióták, ügyesek vagytok.

  • 2017.10.28. at 06:21
    Permalink

    Igaz én is külföldről behozott 11 éves autót vásároltam 2 évvel ezelőtt, (A2), de úgy itélem meg érdemes volt. “Örökifjú” egyterű stilusú karosszériaforma, aluminiumból, kisméretű, takarékos, gazdaságos, kényelmes, minőségi darab.
    Németországban megindult az elektromos autóvá alakitása.

  • 2017.10.28. at 06:21
    Permalink

    Ezek a “szakmai szervezetek” nem részei a kormánynak. Külön egyéni brigád. Ezzel a tervvel a saját jövedelmeiket próbálják hatalmi módon megnövelni. Kitalálnak “nikkelezett” érveket, amik persze pozitiv irányba mutatnak, amikkel tisztában van egy általános iskolás is, csak éppen a feltételek nincsenek meg hozzá. Ők azzal nem foglalkoznak, csak a saját zsebükkel, mert minimális mértékben emelkedne az új autó eladások száma a jelen körülmények között is.

  • 2017.10.28. at 06:21
    Permalink

    Szerintem is számoljanak egy valós(!) nem a statisztikai hivatal által számolt átlagkeresetet és ha kijött egy havi 200.000-nél jóval alacsonyabb szám akkor gondolkodjanak el azon mekkora butaságot találtak ki! Én személy szerint nem örülök, hogy ilyen koros a hazai autópark, főleg műszaki okokból. Még mindig sok a rossz műszakin “átrugdosott” finoman szólva is kérdéses állapotú jármű! Na de a valós 120-160.000 Ft-os (és akkor nem is a legrosszabbul keresők között van) keresetéből mit várunk el egy polgártól? Tudom járjon, busszal, vonattal, BKK-val, stb. Viszont ha ennek utánaszámolunk akkor kiderül, hogy ez egy személy esetén legalább annyiba, több személy esetén sokkal többe kerül, mint fenntartani egy mondjuk 500.000 Ft-os autót. A menetrend, átszállások, stb. kényelmetlenségeiről nem is beszélve. Ha ez amit kitaláltak megvalósulna azt hiszik több új autót adnának el a kereskedések? Mindenki újat venne ha tehetné! Nagyjából annyi történne, hogy 1-2 év alatt a 60-80%-ra zsugorodna a hazai autópark, ennyivel kevesebb üzemanyagot, gumit, pályamatricát, stb. adnának el. Ennek az adórészébe belegondoltak ezek az okosak? Az nem fog hiányozni? És azt kin fogják lehúzni? Megint a csórókon? A mindentudó kormányunk és az ő mindentudó hivatalnokai ismét nagyot alkottak. Ezeknek tényleg felesleges éjszaka áram!

  • 2017.10.28. at 06:21
    Permalink

    Ezek a parazita szervezetek akkor álljanak elő ilyen javaslatokkal, ha 8-10 havi magyar átlagkeresetből megvásárolható lesz egy új autó. Addig meg kussoljanak!

  • 2017.10.28. at 06:21
    Permalink

    16 éves autóval közlekedem, és aki nem ért hozzá, az az állapota alapján újnak gondolja. Nyilván a típus ismeretében tudható, hogy kb. hány éves a járgány. Úgyhogy a “lefingott” jelzőt ne az életkor alapján aggassuk mások autóira.

    Továbbá ha korlátozzák a használt behozatalt, akkor a tényleg nagyon korszerűtlen, és tényleg nagyon rossz állapotú autók gazdáinak nem lesz esélye valamivel fiatalabbra és korszerűbbre váltani. Úgyhogy szerintem menjen a fenébe az ilyen “szakmai” szervezet a hülye ötleteivel.

  • 2017.10.28. at 06:21
    Permalink

    Az itthoni használt árakat tényleg lenyomja a kintről okosban behozott csótány. Az évjárat korlátozás mellett én a mai euro normát is megkövetelném behozatalkor, ha nem tudjja akkor csá! Így talán kevésbé lehetne átverni a népet rommá hajtott és visszatekert gépekkel.

  • 2017.10.28. at 06:21
    Permalink

    Szerintem egy 9 éves használt autó nem alternatívája egy újnak. A használt behozatal a magyar használt piacot nyomta le.
    Aki újat akart venni, újat vett eddig is, nem egy öreget.
    Szerintem inkább az első magyar műszaki vizsgát kellene szigorítani, nem az életkort limitálni.

  • 2017.10.28. at 06:21
    Permalink

    Minden olyan kezdeményezésnek, amely gátat próbál szabni annak, hogy Európa roncsautó-temetője legyünk, csak örülni tudok. Öreg szemétből van belpiacos is, elég.
    Azt meg csak valami burokban nevelkedett nyeretlen kétéves gondolja komolyan, hogy a magyarnál is sokkal dörzsöltebb török nepperektől gombokért behozott autók kevésbé időzített bombák, mint a hazai felhozatal, viszont legalább esetenként még “sárosak” is.

  • 2017.10.28. at 06:21
    Permalink

    Én magam részéről örülnék neki, mert valahogy kiábrándítónak tartom hogy tele vannak az utak lefingott 10-15 éves romokkal, persze M-es rendszámmal. A korlátozás bevezetésével párhuzamosan pedig támogatni kellene az új autót vásárlókat, ez úgy volna fair. Tudom, álmodik a nyomor…

  • 2017.10.28. at 06:21
    Permalink

    Kár, hogy ennek az egésznek a hibridek is megihatják a levét. Az utóbbi időben örömteli volt azt látni, hogy egyre inkább elfogadják, vásárláskor fontolóra veszik és gyakran dízel helyett még választják is a hazai autósok ezt azt alternatív hajtásmódot. Az autók korára irányuló korlátozás nem jó megoldás.

Vélemény, hozzászólás?