Opellel is lehet ám ingyen parkolni! Ampera használtteszt

Opel Ampera E-Pioneer, 2012 használtteszt

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Már 5 millió forint alatt is megkapható az újonnan háromszorosáért kínált Opel Ampera, ami ma az egyik legolcsóbb zöld rendszámos.


Sokan csak most, élelmességből eszmélnek rá, hogy jó villanyautóval, illetve helyi emissziómentes üzemre képes konnektoros hibriddel járni, hiszen ezek év elejétől ingyen parkolhatnak Budapesten, amennyiben zöld rendszámot hordanak. Miskolcon pedig alanyi jogon, már évek óta. A hardcore zöldek már korábban beszerezték ilyen autójukat, hiszen tudják, hogy jó. Nem csak azért, mert ingyenes velük a parkolás, nincs rájuk regisztrációs, cégautó- és gépjárműadó, nem csak azért mert ma még akár ingyenesen is tölthetők, hanem azért is, mert

a városi üzemhez valóban a villanymotoros hajtás passzol a leginkább.

Dugóban állva nem fogyaszt a "hajtóanyagból" (a minimális kényelmi fogyasztókon túl), nincs veszteséghője, nem kínozza a hidegüzem, ahogyan a többi, nyáron a forróságot ontó motort. Ha zöld rendszámos és nem kifejezetten mini autót szeretnénk, akkor (ahogyan az körképünkből kiderült) az egyik legolcsóbb alternatíva a 2012-es Év Autójának is választott Opel Ampera, ami újonnan 13,5-15 millió forint volt, ma pedig az egykor utóbbi összegért kínált gazdagabban felszerelt verzió is megkapható újkori árának harmada alatt. Jelentős volt az értékvesztés, hiszen a GM azt alaposan elkottázta, hogy hatótávnövelős villanyautóként hirdette, aztán kiderült, valójában inkább egy nagyon jó konnektoros hibrid, hiszen 1.4-es benzinmotorja nem csupán áramot termel, hanem Sport és Hegyi programban, valamint autópályán a hajtásba is bekapcsolódik.
Hirdetés

Fölösleges rugózni a hajtásláncon, a lényeg az, hogy 80 kilométert a gyakorlatban is meg tud tenni a nem is túl nagy kapacitású, 16 kWh-s lítium-ion akkumulátorából emissziómentesen. Ezzel a mai napig a legjobb konnektoros hibrid. Akkumulátora ugyanúgy az utastér közepén húzódik végig, mint a Fisker Karmáé, celláik is közösek, hiszen a Fiskernek is volt GM kötődése. Érdekesség, hogy a tavasszal Hollósy Balázs kollégánk által próbált és bemutatott Karma tulajdonosának a fiáé ez az Ampera. Így van ez, ahol egy villanyautó megjelenik, ott sorra jönnek a következők. Mondhatni ragályos a villanyautózás, mert annyira logikus. A legjobb persze az autómegosztás lenne, mellyel városban csakis villanyautókkal járnánk, hosszú távra, több utassal, sok csomaggal persze beröffenthető lenne egy takarékos dízel, netán lenne elég sok töltőpont, gyorstöltéssel. Utóbbi viszont utópia, így aztán nálunk még kicsiben terjednek a villanyautók. Van már belőlük több száz, de még mindig eltörpülünk Norvégia parkja mellett. Az viszont teljesen logikus, hogy egy nagyobb családban csak egy dízel hosszútávfutó és több villanyautó, a hazai infrastruktúrát látva inkább konnektoros hibrid legyen.
Konnektoros hibriddel ugyanis nem lehet úgy becsípődni, hatótáv nélkül maradni, mint egy villanyautóval, mégis autózhatunk városban emissziómentesen. Prius Plug-in, Outlander PHEV, Golf GTE - jó próbálkozások, de egyik sem megy annyit, mint amennyire a már nem gyártott Opel Ampera képes. Ennek ellenére lenézett "villanyautó" az Ampera - vallja a tulajdonos, aki úgy érzi, a villanyautósok szemében ez csak egy hibrid, az opelesek pedig Chevy-nek tekintik, hiszen az Ampera lényegében egy átemblémázott Chevrolet Volt. Utóbbi hátránya, hogy itthon nincs hozzá szerviz, Amperához pedig egyetlen. Karbantartása ezért az átlagosnál kicsit körülményesebb, de sok gond nincs vele. Ebbe a példányba az elmúlt 1,5 évben például 30 ezer kilométer került, olajcserével, szűrőcserével és egyetlen hibával: a külső hőmérő jeladója megbolondult. 15 Celsius fokkal többet mutat a valósnál. Utóbbi önmagában nem lenne baj, de a klímát is ahhoz igazítja. A hőgombát cserélik, mást (olajon és szűrőkön túl) még nem kellett. Az akkumulátorra 8 év/160 000 ezer kilométer a garancia. A legtöbb Amperát éppen ezért az előbbi futás felett adják el.
A 151 lóerős villanymotor 370 Nm (indulástól rendelkezésre álló) nyomatékával bámulatos gyorsítást ad. Nem is a 9 másodperces 100-as sprint, hanem a városi 0-50, 0-60 az igazán letaglózó. Lehet gyorsulgatni, csak úgy drasztikusan csökken a hatótáv. Ha viszont józanul autózunk, akkor az Ampera bőven tudja a napi ingázást emissziómentesen. Fűtéssel, kemény fagyban, gyorsulgatva 30 kilométeres e-hatótáv volt a tulaj legrosszabb értéke, a legjobb pedig 80 felett (amit magunk is tapasztaltunk már a korábbi teszteken). Szigorúan figyel arra, hogy lehetőleg csak árammal menjen. Így olcsóbb, így zöldebb, nem mellesleg évente nagyjából kétszer kell csak tankolnia. Hosszabb utakra persze jellemzően nem az Amperával megy, de azért időnként azzal is. Autópályán is 6 liter alatt marad az étvágy, még 130-140 km/órás tempónál is. Ott az 1,4 literes (szög egyszerű), szívó Ecotec motor is besegít már a hajtásba, meg persze termeli az áramot. Lényeg a lényeg, az Ampera egy teljes értékű autó.
Érintőkijelzővel, navigációval, tolatókamerával, bőr(nek mondott) üléssel, DVD-s mozirendszerrel felszerelt a gyakoribb, dúsabb ellátmányú E-Pioneer változat. Ellátmányára nem lehet panasz, beltéri műanyagjaira igen, de egy villanyautónak ezt bárki elnézi. A tartósság egyelőre hibátlannak tűnik - utastér és technika tekintetében is. Az pedig nem hátrány, hogy van benne benzinmotor is. Az Opel gyári kalkulációi szerint 1,6 liternyi benzin kell 100 kilométerre. Gyakori töltéssel ez nem teljesen irreális, e példány gazdája 1,7 literes átlaggal abszolválta az elmúlt 30 ezer kilométert. Elődje nem volt ilyen szorgalmas töltögető, így a nullázhatatlan nagyátlag 2,4 l/100 km.
A minimális karbantartási igénnyel, az adók megspórolásával és a szerényebb futásköltséggel céges szinten a tulaj legpesszimistább számításai szerint is nyolcad áron fut az Ampera, mint egy hasonló méretű automataváltós modell, de lehet, hogy csak tized a költség. Közben az ötajtós formája még ma is üde, modern. Hátrányként talán négyülésessége és mindössze 310 literes csomagtere említhető. Meg persze a magyar - a mind nagyobb e-autó számhoz mérten mostanság egyre karcsúbb, hamarosan persze állítólag bővülő - töltőhálózat és maga a magyar ember. Az a magyar ember, aki nem konnektoros autójával is beáll a töltőponthoz, mert ott van épp hely. Meg az is, aki bérelt helyként kezeli azt konnektoros autója számára, és akkor is otthagyja azt, ha már feltöltődött.
Az Ampera egy nagyon jó kezdet - volt már 2011-es debütálásakor, igazából most foghatjuk a fejünket, hogy milyen kár, hogy már nem gyártják. Egykori árának mondjuk kétharmadáért ma is jó ajánlat lehetne. Ahogyan használtan is ütős harmadáron. Egy ilyen, keveset futott példány azért persze nem 5, hanem inkább 6-7 millió forint, de érdemes lehet szerény futásút, leginkább jó állapotút venni.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2017.10.28. at 09:12
    Permalink

    ” Lényeg a lényeg, az Ampera egy teljes értékű autó” 🙂 310 literrel, magas küszöbbel – mint az úszómedencének…ja és 4 fős ülésekkel.

  • 2017.10.28. at 09:12
    Permalink

    Nem tudom, mitől “logikus” a villanyautó újként 15 Mft-ért ? Elgondolom egy átlagos fizetésből élő havi 120 nettóval KB 12 ÉVIG MINDEN keresetét erre tehetné félre…

  • 2017.10.28. at 09:12
    Permalink

    Egyetértek! Aki kompakt kategóriás Opelt szeretne venni, az 4-5 millió forintot szán autóra, max. 6-ot. 15 millióért nagyon jól felszerelt 3-mas BMW, A4-est, vagy C Merci lehet venni, de ennyiért már – kis kompromisszummal – egy E Mercibe, A6-ba, vagy egy 5-ös BMW-be is bele lehet ülni.
    Ráadásul egy ilyen villanyos, amellett, hogy drága tele van kompromisszummal, mint pl. töltőhálózat hiánya (bár ebben szerencsére van benzinmotor is), méretéhez képest kicsi csomagtér, stb.

  • 2017.10.28. at 09:12
    Permalink

    Az alapokat adó Chevrolet Voltból most jön a 2. generáció, amiből Opel már nem lesz – de a képeket ha megnézed, láthatod, hogy látványterv azért készült belőle:

    [url]https://www.google.hu/search?q=new+chevrolet+volt&biw=1152&bih=767&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwi52d7_hL3KAhWhj3IKHQsbCQQQ_AUIBigB[/url]

    Sőt, jön a kistestvér, a Bolt, amiből viszont akár lehet Opel-verzió:

    [url]https://www.google.hu/search?q=chevrolet+bolt&client=opera&hs=OyE&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwi–Jqthb3KAhXmjHIKHaH7D1UQ_AUIBygB&biw=1152&bih=767[/url]

    Azért nem volt ez népszerű, mert az Opeltől idegen az ilyen magas árkategóriában való jelenlét. Opelért nem adnak az emberek ennyi pénzt. Kicsit olyan ebből a szempontból, mint a Suzuki: XL 7, Kizashi=bukás volt. Az Opel Omega és a Signum sem volt különösebben népszerű. Tehát innováció ide vagy oda, inkább ez lehetett a sikertelenség oka.

  • 2017.10.28. at 09:12
    Permalink

    A 15 millió Ft-os vételár gondolom szerepet játszik abban, hogy nem gyártják 🙂 ? Egy új autóért, főleg egy innovációért nehéz ennyit elkérni.

Vélemény, hozzászólás?