szept
8

Zsarubolt előtt parkoltam, fenyegetést kaptam

Már az utca is eladható? Önkényes parkolóhely-foglalás kórház mellett

2015. szeptember 8., kedd 11:14 | Állapot: Friss

Ha fizetni kell érte, az is baj, ha hely sincsen, az még nagyobb baj. Ha pedig van hely, de valaki nem engedi, hogy megálljak, az a legnagyobb baj.

%KA%Tábla szerint szabályos a parkolás, az üzlet, a "zsarubolt" szerint azonban magánterület az előttük lévő, eltérő útburkolattal rendelkező terület. Én bizony megálltam, ők pedig nem hagyták szó nélkül%KA%

Tábla szerint szabályos a parkolás, az üzlet, a "zsarubolt" szerint azonban magánterület az előttük lévő, eltérő útburkolattal rendelkező terület. Én bizony megálltam, ők pedig nem hagyták szó nélkül

Van úgy, hogy elpattan az agyam, van úgy, hogy reménytelen megállni a városban és van úgy, hogy megállok ott, ahol szabályosnak tűnik, még akkor is, ha egy roppant szimpatikus úriember azt mondja, hogy ott nem állhatok meg. Mi is történt? Megágyazom a sztorit: tegnap éjjel egykor mintegy négyórányi matekozás, állapotjavulására − hiába − várás után feleségem kisebbik fiunkkal be kellett menjen a Heim Pál Gyermekkórházba. Mivel van annyira jó a rendszer, hogy nagyjából mindent magunknak kell vinni, hogy a szükséges papírmunkákat néhány száz méternyire a gyermekkórtermes épülettől odébb, mintegy 20-30 perces rohangászással lehet elintézni, miután a nagyobbik gyermekünket leadtam az óvodába, bementem, hogy egy kicsit szívjak én is a magyar valóságban. A kórház amúgy most egészen emberes volt, már legalább nincs benne 40 Celsius fok, ahogyan a nyáron. Ami viszont körülötte volt, az balkáni.

%KA%A falra helyezett megállni tilos tábla szerintem nem jelent mást, minthogy a falba mégse álljak bele...%KA%

A falra helyezett megállni tilos tábla szerintem nem jelent mást, minthogy a falba mégse álljak bele...

Parkolóhely ugyanis nincs. Bár már a nyár elején megszavazásra került az a tervezet, mely szerint a VIII. kerület csaknem egésze fizetős. A gyakorlatban azonban még ingyenes a Nagyvárad tér melletti néhány nyolcadik kerületi utca. Mivel P+R parkolók továbbra sincsenek, nyilván temérdek − épp nem a kórházban lévő − jó munkásember is itt parkol. Nyilván jó lenne, ha ingyenes lenne a kórház mellett a parkolás, de ha lehet választani, én inkább fizetnék, csak állhassak meg. Autóztam két kört a környéken, majd megálltam egy olyan helyen, ahol a KRESZ szerint szabályos, ám a táblával jelzett (!) parkolósávban műanyag kordonok gátolták a parkolást, az épület falán pedig roppant igényes „Magánterület A Parkolás Tilos” felirat olvasható, s ott is van egy megállási tilalmat jelző tábla − érdekes egyveleg.

%KA%Ha én leparkolok és odébb rakom a kordonjukat, akkor bizony ők is elkerítik az autómat, s jól rámállnak...%KA%

Ha én leparkolok és odébb rakom a kordonjukat, akkor bizony ők is elkerítik az autómat, s jól rámállnak...

Mivel tudomásom szerint a KRESZ alapján abszolút nem tiltott itt a parkolás, a kordont odébb rakva leparkoltam az épp nálam lévő, K VG 548, német forgalmi rendszámú Ford Vignale tesztautóval (remek gép amúgy, róla részletesen később). Azonnal kijöttek az üzletből, hogy itt nem parkolhatok. Én jeleztem, hogy tudomásom szerint igen. Ők pedig, hogy „közterületesek járnak”, kerékbilincset fogok kapni. Mivel nem volt más lehetőségem, mint az, hogy ott parkoljak, nem mellesleg tudomásom szerint szabályosan, jeleztem, hogy szerintem nem kaphatok, majd meglátjuk.

%KA%Nem én voltam az egyetlen, aki csupán ezeket az önkényesen lefoglalt helyeket találtam a kórház mellett − mert nem is volt más. Csak gratulálni tudok a boltnak, kívánom nekik, hogy sose kelljen kórház mellett parkolóhelyet keresgélniük. Tudják, oda nem szórakozni járunk...%KA%

Nem én voltam az egyetlen, aki csupán ezeket az önkényesen lefoglalt helyeket találtam a kórház mellett − mert nem is volt más. Csak gratulálni tudok a boltnak, kívánom nekik, hogy sose kelljen kórház mellett parkolóhelyet keresgélniük. Tudják, oda nem szórakozni járunk...

Ezek után az autót ők körbekordonozták, mögé parkoltak néhány centinyire egy másik (Ford S-MAX) autóval, aminek az utasülésén egy láthatósági mellény volt. Talán ezzel ők már hatóságnak érzik magukat? Felhívták a figyelmemet arra, hogy szerintük nem vezethetném a német rendszámos, amúgy megfelelő meghatalmazással nálam lévő autót, majd megjegyezték, hogy „ugye az sem fog érdekelni, ha esetleg össze lesz törve”. Tudom, mivel én egyedül voltam, talán rosszul hallottam ezt. Nem is foglalkoztam vele, de azért nem szerény mértékű gyomorgörcs volt bennem, hogy vajon mi lesz majd a mintegy 30 perces kórházlátogatás alatt a szinte új, amúgy a Ford legexkluzívabbnak számító autójával.

%KA%Láthatósági mellény az anyósülésen − akkor ő már hatóság?%KA%

Láthatósági mellény az anyósülésen − akkor ő már hatóság?

Az autónak végül úgy látom, nem esett bántódása, de még most is bennem a görcs, hogy vakmerőségben lehetséges, hogy csöppet túlvállaltam magam. Az ügy viszont sok kérdést felvet, amelyet természetesen a Józsefvárosi Közterület Felügyeletnek is elküldtem. Meg is kapták, gyorsan vissza is jeleztek, hogy továbbították a jegyzőnek, aki majd "intézkedik annak megválaszolására és a szükséges intézkedések megtételére", s remélhetőleg megtudhatjuk az alábbiak kapcsán állásfoglalásukat.

  • Vajon szabályos ez a közterület-foglalás?
  • Vajon szabályos a közterület-foglalás a képeken látható kitáblázása? Azok mellett valóban kaphatnék kerékbilincset?
  • Amennyiben nem szabályos a területfoglalás, a vélhetően régóta fennálló tevékenység kapcsán, a kórház melletti parkolás akadályoztatását is alapul véve milyen bírságot osztanak ki a táblákon látható zsarubolt számára?
  • Az elmúlt 5 évben szám és összeg szerint vajon mennyi bírságot osztottak ki parkoló autók számára és mennyit az üzletek önkényes parkolóhely-foglalásai kapcsán?

Várjuk a válaszokat, annak kapcsán pedig lehet szavazni, hogy vajon szívatva voltam-e, vagy abszolút szabályos a ház oldalára írt „Magánterület A Parkolás Tilos” felirat, s a parkolósávot jelölő tábla ellenére eladott, magánkézben lévő lehet az utca.

Megszívattak!
Önt is megszívatták? Van egy története?
Mesélje el nekünk!
Nyomtatás
Megosztás

Új hozzászólás írása

Hozzászólás *
 (BBCode formázások engedélyezettek) A következő BBCode formázások engedélyezettek:
[url=http://www.pelda.hu] Link neve[/url]
[b]félkövér[/b]
[i]dőlt[/i]
[u]aláhúzott[/u]
egyéb más BBCode és HTML kód használata nem megengedett.

F
D
A
URL

Hozzászólások (32 db)

norbius írta: 2016 június 08., szerda 11:49:41

Sziasztok!
Válaszolt a jegyző/önkormányzat?

A válaszoláshoz belépés szükséges
Bezzenev írta: 2015 december 30., szerda 20:48:32
Csak én írta: 2 éve

Mi megpróbáltuk a jogi uton való helyrerakást. Felesleges 28e Ft-ba került. Kapott ő is, meg mi is egy papírt a határozatról, őt 10e Ft bírsággal látták el azt hiszem nyílvános rendbontásért (ugye vicces nem...) nekünk meg maradt a gondolat, hogy most akkor mi lesz a jogainkkal. 2 telefon volt azután tőle, szintén fenyegető, rá fél évre meg kórházba került a tag. Ugyanúgy szabálytalan vezetése végett fejre állította az autóját, kb 1 hónapig volt bent.

Néha az élet jobb bíró, mint az igazságszolgáltatás...De ahogy te is írtad, akinek pénze, meg elég ideje lenne rá, ...kiegészíteném, hogy akinek még egy jó ügyvédje van, annak érdemes a jogait érvényesíteni. Akinek meg ugye állandó ügyvédje van, az nem kis ember, ergo mindig joga van bármihez.


Előzmények megtekintése

Elég szomorú, h itthon ilyen a joggyakorlat és bírák...dehát, balkántól igazándiból nem is várok mást...nem is lehet mást várni. akinek van pénze, annak joga van mindenhez ez igaz :)
de akkor is gáz, h "karmára" kell várni, hogy történjen valami....a "kedves" szervek, pedig a pihepuha astrákban traffiznak, h véletlenül se legyen hasznuk....ha meg intézkednek, akkor is csak a csókosokat védik, nem érzik úgy, hogy ez így elég sz@r? úgy mélyen legbelül? hogy azokat b@sztatják, akik a kenyeret fizetik nekik.....

A válaszoláshoz belépés szükséges
Csak én írta: 2015 december 29., kedd 00:02:05
Bezzenev írta: 2 éve

ha jól tudom lehet perelni fenyegetésért is, főleg, ha élet kioltására is utal...2 évig tartó szabadságvesztéssel is "jutalmazhatják". az, hogy itt nem perel mindenki mindenkit (en bloc a neten), az csak a tunyaság jele, meg az, hogy általában nem fajul tetlegességig az esetek nagy %-ában, de a jog lehetőséget ad egyébként a pereskedésre, ha van valakinek "kedve" ideje és pénze. a logok nem felejtenek, a fenyegető lehúzható könnyen, ha jó az ügyvéd. csak kérdés, kinek van ehhez kedve?

ettől függetlenül, rengeteg primitív ember "téblábol" a neten én mac addressestől, ip-stől, mindenestől tiltanám az ilyen embert az oldalról.nem akarok belemenni ebbe az adok kapokba am, de encore féle önbíráskodó arcok sokkal több kárt tesznek a civilizációban. ilyen nincs, h nekem nem tetszik valami és akkor megkéselem xy-t, hívjon rendőrt, azért vannak. ha pedig tetlegességig fajul, akkor csak is önvédelmi céllal használhat bármit, de amig nem emel kezet rá a másik, addig ne késelgessen már, meg fenyegetőzzön, ahogy neki tetszik. miez?a vadnyugat állatokkal???


Előzmények megtekintése

Mi megpróbáltuk a jogi uton való helyrerakást. Felesleges 28e Ft-ba került. Kapott ő is, meg mi is egy papírt a határozatról, őt 10e Ft bírsággal látták el azt hiszem nyílvános rendbontásért (ugye vicces nem...) nekünk meg maradt a gondolat, hogy most akkor mi lesz a jogainkkal. 2 telefon volt azután tőle, szintén fenyegető, rá fél évre meg kórházba került a tag. Ugyanúgy szabálytalan vezetése végett fejre állította az autóját, kb 1 hónapig volt bent.
Néha az élet jobb bíró, mint az igazságszolgáltatás...

De ahogy te is írtad, akinek pénze, meg elég ideje lenne rá, ...kiegészíteném, hogy akinek még egy jó ügyvédje van, annak érdemes a jogait érvényesíteni. Akinek meg ugye állandó ügyvédje van, az nem kis ember, ergo mindig joga van bármihez.

A válaszoláshoz belépés szükséges
Bezzenev írta: 2015 december 28., hétfő 20:37:33
Csak én írta: 2 éve

Mekkora állatkert...

Kempelen, te sosem láttad a Törvénytisztelő állampolgár c. filmet? Bárki bármit mondhat, akár személyesen is, M.o.-n is, amíg tettlegességig el nem fajul, de még akkor sincs nagy baj. Minket is megfenyegettek (részegen anyám kocsijába belerongyolt 83-al egy taknyos, akinek valami rokona rendőrpalánta volt), hogy házat gyújtanak ránk, ha nem vonjuk vissza a feljelentést, mindezt a nyíregyházi kapitányságon, kb 8 éve. Nem hiszem, h a jogszabályok sokat változtak volna azóta.

Ha meg téged zavar, inkább nézz Micimackót. Addig könnyű dobálózni jogokkal, neg szabályokkal, amíg nem kapsz az élettől. Utána rájössz, milyen kis ember is vagy.

Szóval űlj le fiam, 1-es!

Inkább a szokásos kötekedési formádd hozzad, amibe nem lehet belekötni...


Előzmények megtekintése

ha jól tudom lehet perelni fenyegetésért is, főleg, ha élet kioltására is utal...2 évig tartó szabadságvesztéssel is "jutalmazhatják". az, hogy itt nem perel mindenki mindenkit (en bloc a neten), az csak a tunyaság jele, meg az, hogy általában nem fajul tetlegességig az esetek nagy %-ában, de a jog lehetőséget ad egyébként a pereskedésre, ha van valakinek "kedve" ideje és pénze. a logok nem felejtenek, a fenyegető lehúzható könnyen, ha jó az ügyvéd. csak kérdés, kinek van ehhez kedve?
ettől függetlenül, rengeteg primitív ember "téblábol" a neten én mac addressestől, ip-stől, mindenestől tiltanám az ilyen embert az oldalról.

nem akarok belemenni ebbe az adok kapokba am, de encore féle önbíráskodó arcok sokkal több kárt tesznek a civilizációban. ilyen nincs, h nekem nem tetszik valami és akkor megkéselem xy-t, hívjon rendőrt, azért vannak. ha pedig tetlegességig fajul, akkor csak is önvédelmi céllal használhat bármit, de amig nem emel kezet rá a másik, addig ne késelgessen már, meg fenyegetőzzön, ahogy neki tetszik. miez?a vadnyugat állatokkal???

A válaszoláshoz belépés szükséges
hszóló írta: 2015 november 26., csütörtök 15:44:59

Az utcán a mindkét oldali várakozási lehetőség kijelöléssel megszünt a gyalogos forgalom lehetősége!!

A válaszoláshoz belépés szükséges
hszóló írta: 2015 november 26., csütörtök 15:42:16

google térkép 2011: cégautó forgalommal sezmben, nem a kijelölt várakozóhelyen.
2014: rendőrautó félig itt, félig ott
https://www.google.hu/maps/@47.479501,19.093973,3a,75y,295.38h,84.64t/data=!3m7!1e1!3m5!1s4bdlD2WmJwyU4Wds8mJ1iw!2e0!5s20140601T000000!7i13312!8i6656

A válaszoláshoz belépés szükséges
LGK írta: 2015 szeptember 12., szombat 08:48:03
LGK írta: 2 éve

Teljesen szabályos volt a parkolás, mivel azt jelzőtábla kifejezetten engedte (P) A falra felírkált dolog, illetve az oda kihelyezett "megállni tilos" abszolút értelmetlen; semmit sem jelent. Ha szabályosan is (úttest mellett, menetirány szerinti jobb oldalon, veled szemben nem oldalt a házfalon!!) lenne elhelyezve, akkor is kiegészítő tábla hiányában csak az úton való megállást tiltaná, az útpadkát nem!


Az igen tisztelt Milpol Kft- nek meg tanulmányozás céljából figyelmébe ajánlom a következő jogszabályokat:

83/2004. (VI. 4.) GKM rendelet
a közúti jelzőtáblák megtervezésének, alkalmazásának és elhelyezésének követelményeiről,
valamint a mellékletét

Melléklet a 83/2004. (VI. 4.) GKM rendelethez

„A közúti jelzőtáblák megtervezésének, alkalmazásának és elhelyezésének követelményei” műszaki szabályzata

A válaszoláshoz belépés szükséges
LGK írta: 2015 szeptember 12., szombat 08:34:53

Teljesen szabályos volt a parkolás, mivel azt jelzőtábla kifejezetten engedte (P) A falra felírkált dolog, illetve az oda kihelyezett "megállni tilos" abszolút értelmetlen; semmit sem jelent. Ha szabályosan is (úttest mellett, menetirány szerinti jobb oldalon, veled szemben nem oldalt a házfalon!!) lenne elhelyezve, akkor is kiegészítő tábla hiányában csak az úton való megállást tiltaná, az útpadkát nem!

A válaszoláshoz belépés szükséges
Xtom írta: 2015 szeptember 11., péntek 19:18:59

A közterület használatért használat-arányosan fizetni kell és élő szerződésnek is kell lennie az illetékes önkormányzattal. Az ő külön engedélyükkel és csakis az általuk engedélyezett módon lehet leválasztani a parkolóhelyet. Ez lehet lánc is vagy egy egyszerű tábla ami jelzi, hogy a parkolóhely a bolt vásárlóinak van fenntartva. Saját kresz táblát pedig szigorúan tilos kihelyezni, az csak hatóság által kihelyezhető! Én futottam E.O.N. által kihelyezettbe is (egy trafóház mellett), de amikor bírósági pert kezdeményeztem belőle érdekes módon visszaléptek:). Ha nincs ilyen szerződése a kérdéses boltnak akkor semmilyen jogcímen nem tilthatják, hogy oda parkoljak, akkor sem ha nem az ő boltjukba megyek! Persze a tettlegesség minden formáját kerülni kell ha lehet ilyen esetekben is! Maximum önvédelemből, semmiképp nem támadó jelleggel ildomos alkalmazni. Kíváncsi leszek mit válaszolnak, várom a folytatást :).

A válaszoláshoz belépés szükséges
zoli írta: 2015 szeptember 11., péntek 09:13:08
Hawaii írta: 2 éve

Nem hiszem, hogy a képernyőmentés komoly bizonyítóerővel bírna. Tetszés szerint, könnyen szerkeszthető.


Előzmények megtekintése

Azért az ilyen jellegű törlések nem radírt jelentenek... Hogy te mit látsz a neten és mi van az adatbázisban az két különböző. Hatóság kérésére szerintem simán előkerülne.

A válaszoláshoz belépés szükséges

Friss cikkek

Golf R-t próbáltunk a Hungaroringen, mégis jobb volt a buli a parkolóban

Szolidan a ringen, keresztben a parkolóban

3 órája – Autósvilág hírei

Elég jó buli lesz a hétvégi Volkswagen-találkozó a Hungaroringen. A márkabarátok valódi ritkaságokat, vadonatúj autókat és veteránokat is láthatnak, de Ronny mindenképp felkeresendő!


Elektromos offenzíváról beszél a PSA is

7 plug-in hibrid és 4 villanyautó a PSA-tól 2023-ig

6 órája – Autósvilág hírei

Befektetőinek már részletezte jövőbeli terveit a PSA, mind plug-in hibrid, mind tisztán elektromos fronton. 2019-ben érkezik első villanyautójuk.


620 lovas a Lamborghini Huracán Super Trofeo Evo

Bitang légbeömlőt kap a Lamborghini legújabb pályagépe

9 órája – Autósvilág hírei

Erőben nem, aerodinamikában viszont fejlődött a kupás Lamborghini, amit már Evónak hívnak. A végeredmény: jobb köridő otthonában, Monzában.


dXNlcmRiX2lkPTQ0Jmd5YXJ0bWFueT1mb3Jk
dXNlcmRiX2lkPTQ0Jmd5YXJ0bWFueT1mb3Jk

Friss tesztek

Toyota Prius 1.8 Plug-in Hybrid Executive teszt

Nincs mellébeszélés, 0,8 l/100 km a tesztfogyasztás

Egyliteres, mármint 1 l/100 km fogyasztású autóként hirdeti a Toyota a Prius Plug-in Hybridet. A gyári érték nem csupán hozható, alul is múlható.


Mini Cooper S E Countryman 4ALL teszt

Multivitamin - Mini Countryman plug-in hibrid teszt

Ha felnövök, gazdaságos hibrid leszek. Na jó, inkább divatos élményautó. Azért jó lenne terepezni is, és a praktikum sem utolsó szempont.


Skoda Rapid Spaceback Best 1.0 TSI teszt

Nyugaton a helyzet változatlan - Skoda Rapid

Többé nem szívó a Skoda Rapid legalja, és a háromhengeres alap TSI is 95 lovas. Nem vitték túlzásba a frissítést, de nagy szükség nem is volt rá, amit kapott, attól csak érettebb a Rapid.

Még több teszt

Használtautó.hu

OPEL CORSA D 1.4 Color Edition Gyári Black-Yellow style!

OPEL CORSA D 1.4 Color...

Ár: 1.599.000 Ft

Évjárat: 2010 / 6

Kivitel: Ferdehátú

Üzemanyag: Benzin

FORD KUGA 2.0 TDCi Titanium S 4WD Powershift 105600Km!!

FORD KUGA 2.0 TDCi Tit...

Ár: 4.299.000 Ft

Évjárat: 2012 / 3

Kivitel: Városi terepjáró (crossover)

Üzemanyag: Dízel

TOYOTA YARIS 1.0 998 Ice

TOYOTA YARIS 1.0 998 Ice

Ár: 1.399.000 Ft

Évjárat: 2007 / 12

Kivitel: Ferdehátú

Üzemanyag: Benzin

Még több autó