Milyen esélyei vannak a 4 Ford GT-nek Le Mans-ban?

50. évfordulóján négy Ford áll rajthoz a Le Mans-i futamon

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Mind a négy autójával indulhat a Ford Chip Ganassi Racing, akik a GTE Pro győzelemre hajtanak júniusban, Le Mansban.


A Le Mans-i 24 órás verseny szervezője, az ACO megerősítette, hogy mind a négy Ford GT szerepelhet a 2016-os Le Mans-i futamon. Ez azért fontos, mert a verseny meghívásos, így csak a legjobb csapatok kerülhetnek be - a Ford régi sikerei és a mai ambíciói pedig nem garantálták hogy az új versenyautók meg is kapják a versenyengedélyt. A Ford számára ráadásul különleges év a 2016-os, hiszen pontosan ötven esztendővel ezelőtt egy legendás hármas befutóval mindhárom dobogós helyet megszerezte a Ford Le Mans-ban. Idén a Ford Chip Ganassi Racing készítette fel a Ford GT versenyautóit, amik június 18-19-én állnak rajthoz, céljuk pedig nem kisebb, mint győzelmet aratni a GTE Pro osztályban, a világ leghíresebb és legnehezebb hosszútávú futamán.
Erre komoly esélyük is van, hiszen egy csoda jött létre, mikor Ford Performance részleg megálmodta vadonatúj csúcstermékét, a Ford GT-t. A versenygép, csakúgy, mint utcai változata, fejlett aerodinamikai tényezőkkel rendelkezik, modern és könnyű karbonszálas anyagokból épült, valamint nagy teljesítményű és takarékos Ford EcoBoost motor dolgozik benne. Külön kiemelendő tény, hogy a Chip Ganassi Racing mindig komoly tényezőnek számított az amerikai gyorsasági világában. Ott vannak az amerikai F1-nek számító IndyCarban, a Nascarban, de még a Global Rallycross sorozatban is. Pilóta fronton sem bízzák a véletlenre. Az FIA WEC-re például nem kisebb neveket szerződtettek, mint Marino Franchitti, Stefan Mücke, Oliver Pla és a négyszeres WTCC bajnok Andy Priaulx. Mindannyian legendás túraautósok.
Ezek tudatában a világ legkeményebb hosszútávú futamán is magabiztosan szállhat küzdelembe a GT-osztály krémjével a Ford, ahol nem kisebb gyártók lesznek az ellenfelek, mint a Ferrari, a Corvette, a Porsche és az Aston Martin. Azonban a két Amerikában versenyző Ford GT már bemutatkozott a Daytonai 24 óráson is, ami legalább akkora presztízsértékkel bír, mint Le Mans, ráadásul imádják a profi csapatok, hiszen jó bemelegítés Le Mansra és a hosszútávú bajnokságokra. Itt nem alakított nagyot a két GT, kategóriájuk 7. és 9. helyét hozták el.
Hirdetés
Végezetül pedig íme a Ford Performance kisfilmje a visszatérés kapcsán:
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?