Enzo Ferrari a Peugeot modelljeit kedvelte

A hét vicce: Enzo Ferrari Peugeot-val járt

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A Peugeot második generációs 308-asa némi meglepetést okozva nyerte meg a 2014-es Év autója díjat. Talán ennél is nagyobb kitüntetés, hogy a sportkocsi gyáralapító Enzo Ferrari is autóikat használta.


Egyes Peugeot-k kisebb-nagyobb hibái miatt hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy milyen szenzációs autókat gyártottak a '60-as és a '70-es években. A középkategóriás 404-es és az azt követő 504-es is ilyenek voltak. Mindkettő a jó nevű olasz dizájncég, a Pininfarina munkája. A fecskefarkas 404 inkább csak követte a kor divatját, de az 504-es már diktálta. Hosszú motorházteteje és rövid, lejtős fara kupészerű volt a kötelező kupészerűség előtt évtizedekkel.
Hirdetés


Dino Tagliazucchi, Enzo mester sofőrje elmondta, bár mindig volt a garázsban az aktuális Ferrarikból is, a hatvan felett járó cégvezető a napi rutint és a hosszútávú utazásait is inkább a francia szedánokkal intézte. A visszaemlékezés szerint egy 1966-os évjáratú, metálszürke színű, vajszínű bőrkárpitos 404-est használt nagy megelégedéssel. Autója gyári megjelenését egy Nardi sportkormánnyal és a Lancia Flaminia ködlámpáival dobta fel a Ferarri első embere. Ezt az autót maga vezette, de az azt váltó 1969-es 504-essel térdproblémái miatt már keveset járt. Utolsó Peugeot-ja egy 504 kupé volt, amit 1973 után Fiatok váltottak. Enzo mester hozzáértését bizonyítja, hogy télen a magától Alec Issigonistól, a Mini tervezőjétől kapott Mini Cooperrel járt, mert az elsőkerékhajtással ügyesebben mozgott hóban-fagyban, mint a hátul kaparós szedánok.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?