A Jaguar bevásárolt saját történelméből

A Jaguar-Land Rover megvette az 543 autós James Hull kollekciót

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A Jaguarnak mostanában jól megy. Annyira, hogy az indiai tulajdonú márka nagy tételben bevásárolt saját történelméből.


A Jaguar és a vele cégcsoportot alkotó Land Rover sok más márkával ellentétben stabil hátterének köszönhetően megteheti, hogy saját múltjával foglalkozzon. Sőt, invesztálni is tud a múlt ápolásába, a közelmúltban megvásárolt egy 543 darabos kollekciót. A klasszikus angol autók közül egyrészt 130 Jaguar, másrészt a többi is a brit motorizáció emléke. És ha egy adott típus önmagában nem lenne izgalmas, akkor biztos valami híresség volt a korábbi tulajdonosa. James Hull nem véletlenül válogatta, és vásárolta össze kollekcióját.
Hirdetés


A szépészeti fogászati kezelésekkel milliomossá (forintban milliárdossá) lett Hull azt nyilatkozta, hogy autógyűjteménye elpasszolása után új hobbi után néz. Irigyeljük őt is, de a Jaguart is. Valószínűleg az üzlet mindkét fél szempontjai szerint megérte, bár árról a diszkrét angol urak nem beszéltek. Nézzük a Jaguar motyóját: hét darab XK120-as, több C és D típus és nyolc E-type is van a pakkban. Emellett harminc példány az 1955 és 1968 között számtalan változatban készített szintén legendás Mk I és Mk II szériából és hasonló mennyiség a "közönséges" XJ-ből, valamint annak kupé variánsaiból.
A Hull-kollekcióból a Jaguarhoz kerül több háború előtti, egyedi építésű SS modell, de a céglapító Sir William Lyons privát Mk X-ese is. És miért érdekes egy mezei Austin, meg egy sima Bentley? Hát mert előbbi Winston Churchillé, utóbbi Elton Johné volt. A kocsik a Jaguar új részlegéhez fognak tartozni, amely jövőbeli eseményekhez, promóciós alkalmakhoz is fogja őket használni, de kiállítást is rendez majd belőlük. A korábbi tulaj, James Hull elmondta, neki nem az ár volt fontos, hanem az, hogy biztosítva legyen autógyűjteményének jövője. A 100 millió fontra taksált vételárért cserébe a Jaguar-Land Rover garanciát vállalt, hogy a többi brit veteránt sem fogja széthordani a szél.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?