A Nissanokban ezentúl gyúrni is lehet

Április japán bolondja: Nissanok konditerem üzemmóddal

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Az autógyártók nem erőltették meg magukat a bolondok napja alkalmából. Az álhírgyártásban a Nissan volt a legjobb.


GYM - avagy dszim, tudják a gyúroda, a konditerem. A Nissan Qashqai és X-Trail modelljeiben ezentúl lesz egy ilyen feliratú gomb, így vezetés közben bármikor elkezdhet a sofőr gyúrni, gyúrogatni. A GYM feliratos gomb kikapcsol minden megszokott segédletet, így a testtudattól vezérelt autós izzadhat a kormány mögött és így ledobhat pár kilót.
Hirdetés


Az ötlet felvet pár kérdést, például, hogy mennyire puhultunk el a mai agyonszervózott kocsiktól? A Nissan április elsejei tréfája egész ötletes és kidolgozott. A gyurmamódot aktiválva nincs önparkolás, hanem a megszűnt szervóhatású, a régi időket idéző kenyérszervós kormánnyal nyomathatjuk a jobbra hátrát. Ha nem tűnik elég izzasztónak a helyzet, akkor ennek tetejébe nincs klíma és felhúzott, deaktivált villanyablakokkal aszalódhatunk. Kemény pedálokon és megnövelt ellenállású váltókaron edzhetjük végtagjainkat és közben a központi kijelzőn nézhetjük, hány fasírtos zsömlényi kalóriát dolgoztunk le.

A viccet félretéve, ha egy modern autóban lehal a klíma, az azért nagyon nagy szívás, mert az óriási szélvédő és az alatta meredő hőcsapda, meg a ma megszokott kicsi oldalablakok kombinációja miatt elviselhetetlen lesz a hőség. Egy elszálló szervokormány meg még veszélyhelyzetet is előidézhet. Bezzeg valami kellemes, 1990 előtt gyártott youngtimerben nincs ilyen gond. Az ilyen korú, komolyabb autók légkondi nélküli szellőzőrendszere is általában elég hatásos, és megfelelő méretű oldalablakok is jutottak még ezekre a régiekre. Egy szervó nélküli kormánygép, a hozzá passzított malomkerék méretű gyári kormánnyal adott esetben sokkal informatívabb és jobban súlyozott, mint a mai villanyszervók. A manőverezés sem lehetetlen velük, csak el vagyunk már tunyulva.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?