Brutális elrettentő kampány a közlekedésbiztonságért

Az USA közlekedési hatósága durva kisfilmekkel szoktat le a vezetés közbeni telefonnyomkodásról

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Az NHTSA videókampánya hatásos elrettentés, hogy senki ne nyomogassa a telefonját vezetés közben. Hozzánk mikor ér el ez a színvonal?


Lehet mondani, hogy így Amerika, meg úgy nem tudnak vezetni, de ez mind nem számít. Csak az számít, ha egy ilyen naturális képsort megnézve kevesebben nyomkodják majd menet közben a navigációt, vagy a telefont. Ezért tesszük mi is közzé az NHTSA videóját. 2012-ben az USA útjain 3328-an haltak meg és 421 ezren sérültek meg olyan autóbalesetekben, amikor a vezető valami mással foglalkozott, nem a vezetéssel. Az sms-írás a legrosszabb, egyszerre az utat nézni és karakterenként írni nem könnyű. Épp ezért mindenhol törvény is tiltja, nem véletlenül.
Hirdetés


Te vezetsz. Te sms-ezel. Te fizetsz. Ezzel a szöveggel fut a figyelemfelhívó kampány. Célja nem titkoltan az, hogy a videón bemutatott hétköznapi és átélhető szituáción keresztül sarkalljon arra, hogy csak álló autóban nyomkodjuk a telefonunkat. A fenti videó legondolkodtató, az alábbi látható TV-s verzió meg tanító-nevelő célzatú. Ott a rendőrbácsi elmondja, hogy a balesetet szenvedett fiatalokat nem tudja már megbüntetni a telefonhasználatért. A kampányt azért indították, mert Amerikában is ez a fajta figyelmetlenség az egyik leggyakoribb és a legértelmetlenebb baleseti ok.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2017.10.29. at 10:31
    Permalink

    Majd akkor ér el ez a színvonal, ha egy ilyen kampányból is lehet pénzt lenyúlni. Mivel jelenleg a Simicska birodalom a legnagyobb közterületi médiatulajdonos, nagyon sok állami hirdetést látunk közterületen. De csak olyanokat, amit olyan állami cégek nyomatnak, ahol meg lehet oldani, hogy pénz folyjon ki. Sajnos ez van. Nem sajnálnám, azt, hogy meny el a lóvé olyan hirdetésekre, amik megtanítanák a pógárt közlekedni.
    “Nincs bérleted a belső sávba vazze!”
    “Állítsd be a reflektorodat vakegér!”
    “Ne ragadj be a kereszteződésbe idióta!”
    És így tovább. De ehelyett azt nézegetjük, hogy hurrá, X éves a Magyar Posta. Szánalom.

  • 2017.10.29. at 10:31
    Permalink

    Húúú de nagyon nagyon jó lenne, ha a mi útjaink is annyira “szarok” lennének, és úgy ki lennének építve mint náluk, de mondhatnám akármelyik nyugat – európai országot is…
    Itt most a személyautó közlekedésről volt szó nem pedig a Metróról. De ha már földalatti közlekedés, akkor nézd meg az Empire State Building környékét…

  • 2017.10.29. at 10:31
    Permalink

    [i]“a magyarországinál sokkal kevésbé agresszív közlekedési stílus.”[/i]

    Ennyi. Az összes többi nem áll meg. Az útjaik -még a pályák is- szarok, a közlekedést nem lehet kiépíteni, mert az nem metro, egyszerűen az van, hogy mérhetetlenül szabálytisztelőek. Ott általánosságban nem vagányság kérdése leszarni a rendet. Nálunk meg igen.

  • 2017.10.29. at 10:31
    Permalink

    [i]“Láttál már amerikait tolatva parkolni?”[/i]

    Láttam, sőt majdnem naponta látok ilyet. Nem attól függ hogy hogyan parkol valaki, hogy ameriakai vagy más, hanem elsősorban attól, hogy mennyi hely van. Egy zsúfolt nagyvárosban sokkal gyakrabban fordul elő a tolatva parkolás mint máshol az USA-ban ahol leggyakrabban egy kisutca is kb. olyan széles mint az M7-es és kamionnyi helyek vannak 2 parkoló jármű között.

  • 2017.10.29. at 10:31
    Permalink

    [b]“Láttál már amerikait tolatva parkolni? Miért nem? Mit gondolsz??? Színvonal, mi?”[/b]
    Többek között azért nem, mert New Yorkot, és még néhány hasonló nagyvárost kivéve nincs is szükség rá, hogy tolatva parkoljon az illető. Van bőségesen hely parkolásra. Ha lehetne ide képeket feltölteni, láthatnád miről beszélek.
    Ha az USA lakosságára gondolsz, 317 millió ember. Van közöttük ilyen is olyan is. Nem kell általánosítani.
    Az viszont beszédes, ha megnézzük a balesetek arányait, akár a volán mögött töltött órák alapján, akár az autók számát tekintve, akár a megtett távolságok arányában, hogy a bekövetkezett balesetek száma csak töredéke a magyarénak. Na mit gondolsz miért? Ebben szerepet játszik az utak, a közlekedés biztonságosabb kiépítése, de nem utolsósorban a magyarországinál sokkal kevésbé agresszív közlekedési stílus.

  • 2017.10.29. at 10:31
    Permalink

    Láttál már amerikait tolatva parkolni? Miért nem? Mit gondolsz???

    Talán…. mert ha véletlenül, növényzetre tolatsz és füstölsz máris jön az 1000 dolcsis csekk…..

  • 2017.10.29. at 10:31
    Permalink

    “Hozzánk mikor ér el ez a színvonal?”
    Soha. Nekünk nem kell. Az amerikai hülye. A magyar nem az. (Vagy nem akkora mértékben.) Mit mondjak egy olyan nemzetről, ahol a lopásgátló egyenlő a kéziváltóval? Hát még kezelni sem tudják azt a nyomorult autót!!! Láttál már amerikait tolatva parkolni? Miért nem? Mit gondolsz??? Színvonal, mi? Amerika = tömeges moslék. Ebből inkább nem kérünk. Nekik jó ez a színvonal. Hátha ezt felfogják.

Vélemény, hozzászólás?