Mercedes-Benz: a legkelendőbb prémiummárka 2016-ban

Bővül a kecskeméti gyár, nyílik az első AMG szalon

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Már évi 190 ezer autó gördül le a kecskeméti gyárból, tavaly vezették a prémium személyautó szegmenst. A Mercedes-Benz évértékelőjén jártunk.


Idén rendhagyó módon nem Kecskeméten, hanem a főváros szívében tartotta évértékelőjét a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. 2016-ban sikeres évet zárhatott a csillagos márka a hazai piacon, hiszen a legtöbb eladással büszkélkedhettek a prémium személyautók szegmensében és a kecskeméti gyártósor is elérte kapacitásának határait. Tavaly 190 000 autó gurult le a hazai Mercedes-Benz gyártósorokról, ez 3,8%-os termelésnövekedést jelentett a 2015-ös évhez képest. A Mercedes emberei kiemelték: „Azért jöttünk, hogy hosszútávon itt maradjunk.” Ennek eleget téve, egy 580 millió eurós fejlesztés keretében új karosszériaüzemmel bővül a meglévő gyár, valamint további 1 milliárd eurót szánnak egy második számú gyár építésére, az MFA2 jelölésű, új kompaktautó gyárra. Utóbbi építése 2018-ban kezdődik majd, a digitalizációnak köszönhetően rugalmas és papírmentes gyárként, míg a bővítést már idén elkezdik. Épül továbbá egy új képzési központ is, ami 2018 szeptemberében nyithatja meg kapuit.
Jubileumi év is ez a hazai Mercedes-Benz számára, hiszen 5 éve nyitották meg a kecskeméti gyárat. Azóta 4000, 99,9%-ban magyar munkatárssal büszkélkedhetnek, a bővítéssel további 2500 munkahelyet teremtenek majd, és a 2012-ben kezdődő gyártási folyamat ma már - a kapacitás határait súrolva - évi 190 000 darab autót állít elő. Tavalyi árbevételük 80 milliárd Ft volt, továbbá 6 rekord hónapot tudhatnak maguk mögött. A kis- és közepes haszongépjárművek eladási számai átlagosan 10%-os növekedést mutattak, míg az Actros értékesíti darabszáma 14%-kal nőtt 2015-höz képest. A jelenleg B-osztályt, négyajtós CLA coupét és CLA Shooting Brake modelleket is összeszerelő kecskeméti gyár alapanyagit 30%-ban hazai beszállítók adják. A cég 16 millió euró személyi jövedelemadót és egyéb járulékot fizet be az államnak. Ráadásul jövőbeli beruházásaikat a korábbi nyereségekből kívánják finanszírozni, így a nyereség itthon marad.
Hirdetés

A prémium személyautók szegmensében való elsőség 2017 első negyedévében is folytatódott, ugyanitt eladási rekordot is könyvelhettek. A hazai Mercedes-Benz továbbra is aktívan kívánja szponzorálni vívóinkat, kajak-kenusainkat és (legyen ez bármilyen meglepő) a golfosokat is. További márkakereskedések nyitását tervezik, néhányat megújítanak. Legutóbb Miskolc csatlakozott a márkakereskedői hálózathoz, valamint hamarosan várhatjuk az idén 50 éves AMG első hazai Performance Centerének nyitását is.
Új modellek kapcsán az E-osztály kupé, kabrió és All Terrain változatainak debütálását várhatjuk, de jön az AMG GT Roadster, a ráncefelvarrott S-osztály és GLA család is, valamint év vége felé az X-osztály is megjelenhet. A konszern miniautógyára, a smart electric drive-val érkezik 2017-ben. Egyébként mostanra 12 db hibrid, plug-in hibrid és elektromos modellt vonultatnak fel a palettákon, 2025-ig pedig további 10 tisztán elektromos autó csatlakozása várható. Kissé kitágítva a kört elmondták, hogy külön csoportot állítottak a jövőbeli EQ modellcsalád fejlesztésére, ahol a kapcsolatteremtés, a megosztás, az önvezető technológiák és az elektromos hajtások lesznek a főbb területeik. Mint az ismert, első EQ modelljük 2019-ben kerülhet gyártásba, és úgy látszik, ejtik a hidrogén üzemanyagcellás modellek fejlesztését.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?