Visszapillantó: az év legérdekesebb autói és témái

Év végi visszapillantás: ezekre az autókra kattintottak a legtöbben idén

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Közeleg az év vége, idén sem kellett unatkozni az autók világának szemlélése közben. Nézzük hónapról hónapra, mi érdekelte leginkább az olvasókat.


Több mint 2300 cikk, közel 120 újautó-teszt és több mint 50 használtteszt az idei év alapvető mérlege nálunk. Mindenki számára lehettek kedvenc sztorik, kedvenc autók, most viszont hónapról hónapra azt vesszük végig, hogy mely cikkek voltak a leginkább népszerűek. Na jó, kicsit bővítjük a kört, a dobogósokat is említjük, amivel persze még mindig csak az év egy szűk szeletére emlékezünk.
Január első munkanapján jelent meg a még szívómotoros, de összkerékhajtású és automataváltós Suzuki Vitara tesztje. A Vitara idén nem csak az olvasók, hanem a vásárlók kedvenc autója is volt, a legnagyobb példányszámban kelt el. Ha a további januári dobogósokat nézzük, ott az Audi Q7, meg persze egy autóvásárlási rémtörténet is, amiből mindig érdemes tanulni.
Februárban – egyebek mellett – összevetettük az 1,0 literes turbómotoros Kia cee’d T-GDI-t és a 2,0 literes szívó benzines Mazda3 G120-ast. Bizarr egy összevetés volt, hiszen teljesítményben egyezőek, motorjuk viszont jelentősen eltér. Szétnéztünk a hároméves használt középkategóriások kínálatában és teszteltük a konnektorról tölthető, zöld rendszámra is jogosult Volkswagen Passat Variant GTE-t – hogy a dobogós cikkeinket említsük.
Hirdetés

Márciusban ismét egy Suzuki Vitara, az 1,4 literes turbós Boosterjet motorral szerelt, hűtőmaszkjával is eltérő Vitara S volt az olvasók kedvence. De persze kattintottak arra a rémhírre is, hogy a „Listázza a magánkézben lévő terepjárókat és mikrobuszokat a honvédség”, pedig mint azt megtudtuk, a listázás a magánszemélyek autóira nem terjed és nem is terjedt ki. Nem mellesleg márciusban jelent meg nyárigumitesztünk is, ami szintén sokak számára volt érdekes.
Április slágere egyértelműen a Renault Megane volt. A magánvásárlók visszaszivárgása ellenére továbbra is flottás megrendelések által uralt piacon a dízelmotoros verzió számíthat több megrendelésre, ezt vetettük össze az Év Autója Opel Astra K-val. Szintén áprilisban vezettük először a legújabb Mercedes E-osztályt és egy kicsit a jövőt is – a Toyota Mirai által.
Májusban igen masszívan zöld vonalon mozogtunk. Hibridként teszteltük a Ford Mondeót, 30 kWh-s akkumulátorával a világ legnépszerűbb villanyautójának számító Nissan Leafet, és megnéztük azt is, hogy mennyiért kaphatunk zöld rendszámos autót újonnan.
Június egy kicsikét a múlt, egy kicsikét a jövő felé is kacsintott. Egy 13 éves Audi A6 és egy ötéves, de már több mint 300 ezer kilométert futott Renault Laguna használttesztje mindennél érdekesebbnek mutatkozott, de a dobogóra a negyedik generációs Toyota Prius tesztje is ráfért.
Júliusban – nem túl meglepő módon – az átlagautósokat érintő témák, a nem villogni való első autót keresők számára íródott piaci körképünk, illetve a Suzuki Baleno és a Fiat Tipo tesztje bizonyult a legérdekesebbnek. Ezek egyébként a piac számára is érdekes modellek, a Tipo főként a később érkezett ötajtósával, illetve a még később befutó kombijával izgalmas, a Baleno pedig mindenképp, akár turbóval, akár hibridként is.
Augusztus kedvenc cikke a legnépszerűbb importmodelleket bemutató volt, a második legkedveltebbnek pedig a komoly szupersportautókat is elverő 600 lóerős Golfról szóló írásunk bizonyult, a harmadik pedig az automataváltós családi autókat a piac átlagáráig kereső. Ha pedig a kedvenc tesztautó a kérdés, az ismét egy Golf volt, a TGI motoros, azaz CNG-vel tankolható.
Szeptember egyebek mellett a Skoda Kodiaq világpremierjét hozta. A hétüléses utasteret is kínáló vadonatúj SUV mindent vitt, de népszerű volt egy 13 éves Toyota Avensis használttesztje, meg persze az „örök sláger” 10 év és 500 ezer alatti klímás modellek körképe is. Új autóból az 50 éves Toyota Corolla tesztje érdekelte leginkább az olvasókat, de közel annyian kattintottak az automataváltós Lada Grantára is.
Október az új autók tesztjeivel tarolt. Igaz, a Lada 4x4 Urban esetén erős túlzás az új jelző, az autó ismert és imádott, videója mindenkori abszolút rekordot állított fel nálunk, nemzetközi elismeréseket is begyűjtve. A Renault Megane kombijából szándékosan egy flottafehér alapdízelt kértünk el. Bejött nekünk és az olvasóknak is. Fehérnek fehér volt, kombinak is kombi a Kia Optima SW GT, ami kétségtelenül az egyik legjobb, ha nem a legjobb mai középkategóriás kombi, egyben szeptemberi bronzérmesünk.
November idén is a már 2012 óta minden évben megtartott téligumitesztünket hozta – alapos méréssel, tanulságos eredményekkel. Nem maradtunk Lada nélkül, a második legolvasottabb cikkünk volt a második generációs és automataváltós Kalina tesztje. Közel ennyi olvasót érdekelt a friss Ford Kuga és a szintén idén érkezett Kia Sportage, Peugeot 3008 és SEAT Ateca árharca.
December kedvence egyelőre a Skoda Kodiaq menetpróbája, második helyen a frissített Suzuki SX4 S-Cross tesztje áll, a harmadik pedig annak a még szívó benzinmotoros Ford Galaxynak a használttesztje, melynek kapcsán több olvasó is írt, hogy hozzam már össze a tulajdonosával, bejelentkeznének potenciális vevőként, hogy tudjon róluk, ha majd eladja autóját.
Az biztos, hogy újdonságok a jövő évben is bőséggel lesznek (erről hamarosan bővebben), de ígérjük, az útjainkon futó és az átlagemberek számára legalább annyira érdekes használt négykerekűekről a jövőben sem fogunk megfeledkezni.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?