Veteránok csapatnak Le Mans-ban

Ezen a hétvégén tartják a Le Mans Classic veteránversenyt

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A hétvégén pályára gurul több száz értékesnél értékesebb veterán versenyautó a híres Circuit de la Sarthén. Ez nem csak felvonulás, hanem kőkemény verseny, jórészt eredeti gépekkel.

Ha van érdekesebb autóverseny a Le Mans-i 24 órás futamnál, akkor az a Le Mans Classic. Jórészt eredeti versenyautókkal gurulnak a híres Circuit de la Sarthe versenypálya aszfaltjára, de nem csak mutogatás céljából, hanem rendesen meghajtják a vasakat, és nem is túl ritka a baleset. Csak kétévente kerül megrendezésre és idén pont most hétvégén tartják, ráadásul élőben is lehet nézni, nem csak a helyszínen, hanem online is. Az idei verseny egyik fő támogatója a Michelin, akitől nem is áll túl messze a veteránozás, állításuk szerint bármilyen veteránhoz, legyen az versenyautó, vagy utcai, gyártanak abroncsot. Az idei év különlegessége a gyártó számára, hogy állításuk szerint az összes versenyautó pályára lép a hétvégén, ami valaha Michelin abronccsal futott a híres 24 órás verseny történetében. Csupán egy példát emelnénk ki a rengeteg klasszikus és legendás jármű közül, ami megjelenik a Le Mans Classic-on. A Jaguar XJ13 a ’60-as évek közepén épült, egész pontosan az 1967-es Le Mans-i 24 órás futamra. Három kocsit terveztek indítani, végül csupán egy készült el, az FIA ugyanis időközben változtatott a szabályokon, így még az az egy sem állhatott rajthoz. 3 literre korlátozták a prototípus-autók motorjának legnagyobb lökettérfogatát, az XJ13-ban viszont 5 literes V12-es dohog. Zűrös élete során rengeteg tesztelésen esett át, az egyiken alaposan össze is törték, végül a Jaguar múzeum ápolgatta és újította fel eredeti állapotára. Mivel az indulók között nem találtuk, így valószínűleg csak megmutatja magát a közönségnek, nem is lenne ésszerű versenybe állítani, az is elég, hogy végre eljuthatott oda, ahova szánták, igaz, ehhez 50 évet kellett várnia. Már csak a hangja miatt is érdemes elindítani a videót!
Hirdetés
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2017.10.28. at 03:47
    Permalink

    Két hete ennek az amatőr változatn voltam kint Spában.
    [url]http://autossagok.blog.hu/2016/07/01/spa_summer_classics[/url]
    Már az is klassz rendezvény, bár a fő báját épp az adta hogy oda is be tudtunk jutni, ahova F1 idején lehetlelen. Sőt volt, ahova még akkor se lett volna szabad 🙂

    Akkor is ha közel sem annyira impozáns felhozatal, a GT40-esek meg persze orr és farmotoros porschék mindig is jól mutatnak.

Vélemény, hozzászólás?