Félmillió autós kapott tavaly autópályabírságot

Félelmetes: 500 ezer bírságot szabott ki tavaly a NÚSZ

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Kissé rémisztő adat, hogy nagyjából minden hatodik hazánkban futó személyautóra jutott tavaly autópályabírság, ám az 500 ezer büntetésben külföldi autósok, meg persze buszok, teherautók is vannak.


A mintegy félmillió, tavaly kiszabott autópályabírság 78 százalékát a meg sem váltott e-matrica miatt szabták ki, de 22%, azaz közel százezer pótdíj a tévesen megváltott matricák miatt került kiszabásra - tudta meg az MTI. Bonyolult a rendszer, a külföldiek számára átláthatatlannak is mondható. Tipikus felhasználói hiba a díjkategória és a rendszám tévesztése, utóbbi kapcsán legfeljebb három karakter eltérése esetén kérhető a jegy módosítása és a bírság törlése. A jegyvásárlásban és a tarifarendszerben a külföldiek sokkal kevésbé tudnak eligazodni, mint a hazai autósok. A rendszámukat elírók (vagy talán csak az országjelzést nem bediktálók) 78 százaléka, az eltérő kategóriás matricát vásárlók 85 százaléka külföldi volt tavaly, de a véletlenül fizetős pályára hajtók körében jóval magasabb honfitársaink aránya.
Komolyabb rendszer és ellenőrzés, alig több bírság. A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltatótól származó információ szerint az e-matricás és e-útdíjas ellenőrzési rendszerek integrációjának köszönhetően csak néhány tized százalékkal emelkedett a pótdíjas ügyek száma az előző évhez mérten, az ellenőrzés ugyanakkor egyszerűbb és automatikusabb lett. A NÚSZ tavalyi fejlesztéseivel az ellenőrző pontokon található kamerák egyszerre képesek az e-matricás és HU-GO e-útdíj rendszerben is ellenőrizni az úthasználati jogosultságot, így olyan helyeken is megvalósul a kamerás adatgyűjtés, ahol erre korábban a technikai feltételek nem voltak adottak.
Egyre több helyen ellenőriznek. Tovább javult a területi lefedettség, és 26 százalékkal több gépjárművet ellenőriztek, mint egy évvel korábban. A fix kamerák által feltárt esetek 18 százaléka az M5 autópályán, 6-6 százaléka az M2 és M6 gyorsforgalmi utakon történt. A 110 fix ellenőrző kapu mellett a NÚSZ 45 mobil adatgyűjtő járműve a nap 24 órájában, összesen mintegy 500 mérőhelyen végezhet díjellenőrzést. A 6 mobilcsoportos egységgel pedig helyszíni megállításos ellenőrzés keretében vizsgálják az úthasználati jogosultságot éves szinten több mint 2 ezer műszakban.
Hirdetés
Nem csak kapják, fizetik is a külföldiek a bírságokat. Tovább javult a pótdíjak nemzetközi behajthatósága is, a NÚSZ nemzetközi behajtó irodákon keresztül 21 országban, köztük Ausztriában, Németországban, Nagy Britanniában, Olaszországban, Lengyelországban, Szlovákiában, és hamarosan Romániában tud eljárni a bliccelőkkel szemben, ennek köszönhetően tavaly jelentős mértékben, 25 százalékkal nőtt a külföldi behajtásra átadott pótdíjas esetek száma, mely az összes 2015-ös eset 28 százalékát jelenti, a bírságoltak közel háromnegyede tehát befizette büntetését. A külföldi bliccelőkkel szembeni fellépés hatékonyságát a NÚSZ szerint jól mutatja az, hogy a cég partnerei már peresítettek és nyertek ügyeket Németországban, Ausztriában, Angliában is.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?