Spórolj a matricán, élvezd az utat a Balatonig!

Izgalmasabb országúton autózni, mint autópályán, megérheti azt választani

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Nem fontos a sokszor kaotikus M7-est választanunk, ha a Balaton partjára tartunk. Az országút sokkal izgalmasabb, még rövidebb is lehet, persze kilométerben, a legtöbb szállás úgyis csak délután vehető át.


Hogy mindenekelőtt beletúrjunk kicsit a történelembe, érdemes megemlíteni, hogy már 1970-ben eljuthattunk a Balatonig az M7-es autópályán. Igaz, akkor visszafelé még nem volt sáv és a lefelé tartó is csak Balatonaligáig ért, már akkor választhattuk a gyorsabb utat. Ez a '70-es évek elején valóban azt is jelentette, hatalmas változás volt a régi 7-es úthoz képest, szinte nyílegyenes út vezetett a magyar tengerig, 1971-től pedig már Zamárdiig sem kellett letérnünk a régi útra. Ma már Horvátország határáig tart az M7-es, akinek az ország elhagyása a cél, jó választás az autópálya és a 10 napos, 2975 forintos pályamatrica, ha viszont csak a Balatonig tart az út, nem feltétlenül érdemes az autópályát választani, sőt!
Nem akarok senkit sem az M7-es ellen buzdítani, sokszor tényleg gyorsabb, de olyan helyzetben, ha át kell szelnünk a fővárost azért, hogy felhajtsunk rá, egyáltalán nem éri meg. Ez a Range Rover Velar hazai bemutatója során merült fel, néhány órás rendezvény és pár fotó erejéig 3000 Ft-ot elkölteni csak azért, hogy 19 perccel hamarabb legyek ott, nem tűnt úgy, hogy megérné. Ráadásul az autópálya unalmas, persze lehet tesztelni az 540i Touring sávtartóját és radaros tempomatját, de azt már jól ismerjük. A Dunakanyarból jobb megoldásnak tűnt kerülőutat keresni, mint a hétköznapi forgalomban átszelni a várost, majd beállni az esetleges dugóba az M7-es autópályán, felárért. Emellett szeretek is vezetni és az 5-ös BMW olyan autó, amit jó is vezetni, hát a kanyargós utat választottam 3 kilométer mínuszért és 19 perccel több menetidőért.
Hirdetés

Oda-vissza bármiféle torlódás nélkül letudtam az utat, közben élveztem a tájképet és nem azt figyeltem folyton a középső tükörben, mikor szorít le egy márkatárs. Sokaknál az első szempont, hogy minél hamarabb odaérjenek, minél kevesebbet kelljen az úton tölteni, így ez a posztom most azoknak szól, akik még szeretnek vezetni. Országúton kisebb a sebesség, de több a kanyar, és ahogy tapasztaltam, nem olyan kaotikus a kátyúhelyzet sem a 8-as és a 77-es főúton, sem a kisebb rendű utakon, de a part közelében vezető 71-es is elég jó. Az sem hátrány, hogy a nyaralóig, hotelig tartó utat is tartalmasan tölthetjük el, mivel a legtöbb szállás amúgy is legkorábban kora délutántól vehető át, Budapest és környékéről indulva tökéletesen ráérünk leérni a tóig. Szentendre, Pomáz, Csobánka, vagy Pilisvörösvár felől pedig festői helyeken autózhatunk át. Ott van például Tinnye, ha másról nem is, az Üvegtigris filmről mindenkinek ismerős lehet, és Lali büfékocsija a mai napig ott áll a Garancs tó partján. Nem tudtam megkérdezni, hogy hamburger van-e, de ha ott nem, a kicsit beljebb álló tematikus étteremben már biztos kapunk.
Aztán útba esik Zsámbék, temérdek történelmi helyszínnel és a múzeum-fetisiszták is kiélhetik magukat. Innen egy rövid szakaszon az 1-es főútra is rá kell térnünk, de a nyári hétköznapi forgalom szinte elenyésző volt. Veszprémet csak jóval hosszabb úton kerülhetjük el, de nincs is rá szükség, szintén gyönyörű hazai város, és ha már ott járunk, van mit nézni is, akár az állatok szerelmeseinek is. A Balaton északi partjára tartóknak innentől már nincs is más választásuk, marad az országút, ami innentől lesz igazán izgalmas, a Balaton-felvidéki utak csodálatosak és jellemzően vállalható aszfaltozással, komoly kanyarokkal és élvezhető szintkülönbségekkel, na meg persze csodás tájjal karöltve. A déli parton vezető 7-es út nem ennyire izgalmas, de jellemzően nyáron is vállalható rajta a forgalom.
Ha csak kisebb kiruccanásra, fürdésre leugranánk esetleg a Velencei-tóra, arra is hasznos lehet az országutat választani. A 7-es út adja magát a főváros felől autózóknak, ám az sem jelent megoldást, ha éppen egy baleset miatt leterelik az M7-esen autózókat. Ebben az esetben a 6-os út lesz a megoldás, egy hétfői utazásom során vélhetően az M7-esen történt baleset miatt időben kedvezőbben alakult a 6-oson leautózni Iváncsáig, és onnan megközelíteni Gárdonyt. Igaz, ez jelentősen több kilométer a 7-es útnál, de a gyér forgalom miatt kényelmesen autózható, és még az érdi Fiat kereskedés környékén a bokrokban reexportra váró több száz Fiat 500-ast is megcsodálhatjuk.
Nyilván nem jelent megoldást a legtöbb helyzetre, de ha ráérünk egy kicsit, így megspórolhatjuk a heti pályamatricát. A visszaúton már jó eséllyel faraghatunk az időn, ha legalább Pest megyei matricánk van, abban az esetben az M7-esre Martonvásárnál, az M6-osra pedig a 34-es ráckeresztúri csomópontnál hajthatunk fel. Ha minden jól jön ki, és szerencsénk is van, akkor jellemzően jól járhatunk időben az M7-esen, de érdemes átnézni az útvonalakat, mielőtt elindulnánk, fogyasztás szempontjából sem mindegy, melyiket választjuk. Viszont továbbra is jó szívvel ajánljuk az ingyenes, igaz, online működő közösségi navigációt okostelefonokra, illetve már akár az autó kijelzőjére is kitehetjük azt - megfelelő készülékek esetén. A Waze pillanatok alatt megtalálja a megfelelő útvonalat, előre is tervezhetünk vele, beállíthatjuk, mikorra szeretnénk odaérni és figyelmeztet a pillanatnyi forgalomnak megfelelően, hogy mikor kell elindulnunk. Nem kell, hogy az utazás unalmas, egyhangú, vagy esetleg stresszes legyen a sofőr számára, az országút izgalmasabb, alacsonyabb tempójú és költséghatékonyabb is.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2017.10.27. at 15:54
    Permalink

    “Az 540i valódi túraautó, bár a hathengeres háromliteres fogyasztásának nem tett jót az országút. Jobban belegondolva, az autópályaköltséget itt elégettem pluszban, de megérte”

    Akkor ez inkább örömautózás volt, sok gyorsulgatással. Üzenetként kontraproduktív az egyébként érdekes témájú cikkhez. Pont az ilyen nagy motoros autók fogyasztanak “meglepően” jól az országutakon. Saját tapasztalat (is). Ez a 3 literes (?) benzines kb 3 literrel kell, hogy kevesebbet fogyasszon az autóúton, és kettővel kevesebbet, ha Zsámbék – Tök – Tinnye szakaszon sok dugó volt.

  • 2017.10.27. at 15:54
    Permalink

    Nem írtam, hogy jó sofőr vagyok.
    Azt írtam, hogy szeretek országúton gyorsan autózni.
    A beírásodból feltételezem, hogy elég egyszerű fazon lehetsz, így nem is fecsérelnék rád több időt, egyszerűen nem érsz annyit.

  • 2017.10.27. at 15:54
    Permalink

    Új-Zélandon tartózkodtunk 3hétig.Ezt csak azért írom le, hogy mindenki tudja, hogy mi Új-Zélandon nyaraltunk.Hát csodálatos szép hely ez az Új-Zéland.Nem olyan mint Ausztrália, mert ez Új-Zéland. Érdekes, hogy itt 10-ből 9 auto rendszáma NZ-vel kezdődik…szóval ez Új-Zéland.

  • 2017.10.27. at 15:54
    Permalink

    Kézenfekvő megoldás lenne, ha a közlekedési morál és alkalmazkodóképesség javításával, esetleg a kritikus napokon fokozott rendőri ellenőrzéssel járhatóvá lehetne tenni az M7 autópályát! Könnyedén elbírná a megnövekedett forgalmat ha nem blokkolná szinte minden hétvégén több koccanás. Az elemi szabályokat kellene betartani / betartatni és akkor nem szívna többezer ember a kánikulában és nem kellene kerülőutakat keresni! A Waze engem rendszeresen beleküld kisebb-nagyobb dugókba, nem szabad 100%-ban megbízni benne.

  • 2017.10.27. at 15:54
    Permalink

    A Bicske-Fehérvár-Veszprém út nem feltétlenül jó ötlet, mivel a 8-ast 2 helyen is építik, a várpalotai, a fehérvári Metrónál lévő, valamint a Balaton felé kanyarodva is 6-8 percet kell várni a lámpaváltásra ha feltorlódik a nyaraló tömeg. Másrészt az erre közlekedő vadbarmok szeretnének ugyanannyi idő alatt leérni, mintha a pályán mentek volna, így a kanyargós és nyomvályús utakon hajmeresztő előzéseket adnak elő. Eredmény: csak ezen a hétvégén 3 karambolt láttam ezen az úton! Az egyiknél sikerült is dekkolni 15 percet. Összességében ha nincs szerencsénk, 2,5 óra is lehet az út, ami a pályán 1 óra 45 perc lenne.

  • 2017.10.27. at 15:54
    Permalink

    De menő vagy öcsém! Mi egyszerű halandók ne próbáljuk meg amit a mester tud, igaz? Szóval te így közlekedsz és még büszke is vagy rá mert jó sofőrnek tartod magad. Légyszi próbálj meg egyedül megdögleni te faszfej. Buta vagy mint a segg az már biztos. Ne tartsd magad jó sofőrnek mert csak egy közveszélyes állat vagy.

  • 2017.10.27. at 15:54
    Permalink

    Én is inkább a főút híve vagyok, hiszen gyönyörű tájakat, falvakat lát az ember. Persze lassabban érsz oda, mint a pályán, de kárpótól a látnivaló. Szép országban élünk na! Persze biztonságosabb a pálya ez tiszta sor de vezetés közben soha nem merül fel bennem hogy valami pilóta átjön a másik sávból. Ha elnézi az előzést segítek neki, ez természetes, lassítok lehúzódok ha kell csak így lehet egymásra odafigyelve közlekedni. Az előzgetés pedig a legjobb része a dolognak. Persze ésszel, vigyázzva a másikra. Autópályán mi van? Tempomat 140 aztán órákig semmi. Majd megérkezel. A lényeg veszik el, az utazás öröme.

  • 2017.10.27. at 15:54
    Permalink

    Én szinte mindig az országutakat választom, de sajnos nem igazán szoktam betartani a sebességkorlátozásokat.
    130-140-nel, folyamatos előzgetéssel viszont komoly alternatívája az autópályának és 100-szor élvezetesebb.
    Persze a lakott területek miatt még ezzel a tempóval is sokkal lassabb, de engem ez nem érdekel.
    Még aránylag hosszú utakra (600km-800km) is gyakran az országutakat választom.
    Egyébként senkinek sem ajánlom ezt a módszert, ha nincs hozzászokva. “Normális” sofőr nem így közlekedik. 🙂

Vélemény, hozzászólás?